Зміна вектора країни У

06.02.2015
Зміна вектора країни У

Ахтем Сеїтаблаєв зіграє у «Гвардії». (каналів ICTV, «1+1» та «2+2».)

Попит породжує пропозицію. Карколомний і неочікуваний розвиток подій в Україні уже понад рік — із протестами, відстоюванням власної гідності, героїчними смертями, відторгненням кримської території, експортом ненависті, зла і вбивчої сили із РФ — не могли не змінити навіть таку консервативну сферу, як телебачення. «Ломки» після дуже тривалого «присаджування» на продукти російської телевізійної мас-культури ще продовжуються. І, як при лікуванні будь-якої залежності, ймовірність рецидиву ще надто велика; постійно існує спокуса повернення до кайфового відчуття, що саме російська телепродукція — це «наше все, що забезпечує рейтинги і прибутки». Однією з ознак позитивної динаміки є поступове заміщення російських телефільмів і серіалів своїми — українськими. Прослідкуємо, хто і що приготував.

«Плюси»

«Ми починаємо робити наші власні українські серіали. Якщо ми будемо не одні в цьому поступі і справді серіали будуть присвячені українським історіям, власним героям, культивуванню власних акторів, яких сприйматимуть наші глядачі, то реально ситуація зміниться, — упевнений гендиректор групи «1+1» Олександр Ткаченко. — Ми відчуваємо велику потребу в українському продукті, і не лише ми, а і глядачі вимагають зміни вектору російських серіалів на вітчизняні, проте це довгий процес, який ми тільки починаємо. Ми зараз зменшуємо обсяги закупівель російських серіалів, а в першу чергу приділятимемо увагу виробництву вітчизняного продукту».

«Плюси» упродовж останнього часу — лідери за кількістю телеробіт власного виробництва. Уже на початку весни планують показувати «Останнього москаля» — 16-серійний комедійний серіал виробництва «1+1 продакшн». За сюжетом, головний герой московський мажор Валера після того, як його батько зник у Британії, рятуючись від працівників ФСБ і мафії, випадково дізнається про існування дядька Івана, що мешкає на Гуцульщині. Без закордонного паспорта й усього з сотнею доларів у кишені Валера відправляється до нового родича, щоб сховатися від проблем, у гуцульське село, куди ще ніколи не ступала нога «москаля»...

Улітку минулого року канал заявляв про зміну назви цього серіалу на нейтральнішу — «Московський родич», але повернулися до початкового варіанта. «Головна асоціація, яку мали автори сценарію зі словом «останній», — це останній герой, уточнює головний продюсер серіалів та фільмів «1+1» Олена Васильєва.

Гендиректор «Плюсів» Олександр Ткаченко вважає проект «сміхом над нашими комплексами». Він упевнений, що роль дядька-гуцула Івана ніхто б краще не зіграв, ніж це зробив ведучий каналу, актор за професією Юрій Горбунов. Іншу головну роль — Валери — спочатку пропонували відомому російському актору Олександру Головіну (герой телесеріалу «Кадети» і фільму «Сволочі»). За офіційною версією, через розбіжність у робочих графіках роль москвича-мажора довелося віддати майже новачку в кіно, російському 24-річному театральному акторові Ігореві Скрипку. В «Останньому москалі» також зіграли, зокрема, знаний багатьма Назар Задніпровський і  молода акторка та співачка, яка брала участь у проекті «Голос країни», Галина Безрук.

Ліричну комедію «Між нами, дівчатами» від «Студії «Квартал 95», яку також показуватимуть у березні, готували два роки. Це історія про трьох самотніх жінок різних поколінь: бабусю, доньку та онучку. Вони зовсім різні, проте живуть під одним дахом, постійно наголошуючи, що хочуть роз’їхатись. У фіналі залишаться разом — із чітким усвідомлення того, що вони — дружна сім’я, незважаючи на сварки й образи.

«На мою думку, ця історія дуже життєва, — прокоментував головний «кварталівець» Володимир Зеленський. — Ми сподіваємось на такий самий фідбек від глядачів, як і під час показу перших сезонів «Сватів». Дуже хочеться вірити, що глядачам «1+1» сподобається ця історія і ми не зупинимось на одному сезоні, тому що ідеї щодо продовження історії вже маємо». Головні ролі виконали російські акторки Галина Петрова (бабуся), Юлія Меньшова (мама), Наталія Скоморохова (онучка). Це свідчить про те, що, як і «Сватів», виробники планують експортувати серіал у першу чергу в Росію.

У недалекій перспективі телеканал запропонує глядачам мелодраму «Хазяйка» власного виробництва — адаптацію латиноамериканської теленовели LaPatronaі, 60-серійну медичну драму «Центральна клініка» — адаптацію новозеландського формату ShortlandStreet. Завершено зйомки 4-серійної мелодрами «Все одно ти будеш мій».

Навесні почнуть знімати політичний серіал, у пілоті якого в головній ролі кандидата в президенти знявся шоумен Антон Лірник. За словами Олександра Ткаченка, це буде досить несподіваний український криміналістичний серіал із політичним відтінком. У свою чергу, ініціатор і автор проекту Володимир Зеленський заявив: «Цей серіал — це те, як ми бачимо світ людей, які нами керують у країні. Ми, «Студія «Квартал 95», його побачили трохи по-іншому. Це буде 40-серійний світ. Це дуже-дуже гостра комедія».

У планах «1+1» також два проекти-байопіки про видатних Валерія Лобановського і Миколу Амосова. Патріотичні проекти власного виробництва група «1+1» переміщає на канал «2+2». Зокрема, на нещодавній презентації нового телесезону Олександр Ткаченко повідомив: «Продовження «Хоробрих сердець» буде, але трохи в іншому форматі, на телеканалі «2+2». Цей «малий» канал холдингу спільно з компанією «Президент фільм Україна» завершують зйомки 4-серійного фільму «Гвардія» — про добровольців, які після кривавих подій на Майдані відгукнулися на заклик записатися до лав Національної гвардії України. У головній ролі Діда — Олексій Горбунов, Ахтем Сеїтаблаєв зіграє кримчанина Татарина, Дмитро Ступка — одесита Дюка, Вано Янтабілідзе — грузина дядька Гурама. Головний сценарист картини — Микола Рибалка, який писав сценарій «Хайтарми».

«Україна»

Цього тижня на ТРК «Україна» почали показувати «Безсмертник». Загалом буде чотири частини мелодрами, сотня серій: спочатку просто «Безсмертник», а потім додаватимуться до основного слова: «Нова надія», «Віра і правда», а на завершення «Рай там, де ти». Це адаптація успішного корейського формату IceAdonis. Головний режисер серіалу Дмитро Гольдман називає його «казкою для дорослих».

Це вже сьомий серіал власного виробництва телеканалу «Україна», написаний за сценаріями Тетяни Гнєдаш. Раніше були мелодрами «Маруся», «Катина любов», «Поцілуй!», «Джамайка», «Сашка» і «Дворняжка Ляля». Варто зауважити, що на російських сайтах країною-виробником цих серіалів (за винятком останнього з переліку) є або винятково Росія, або Росія й Україна. Російськомовні переважно російські актори в цих історіях сучасних попелюшок, які грають у створюваних декораціях переважно російської дійсності, при перегляді залишали питання: невже український глядач розгледить вітчизняне виробництво від каналу, якого пафосно найменували ім’ям країни?!

У «Безсмертнику» значно більше українських акторів. Головна героїня тут уже Надя Шевченко (а не Ляля Рубінова, наприклад). Чесна і працьовита дівчина, яка живе в передмісті столиці разом зі своєю молодшою сестрою Олею. Хімік за освітою, вона мріє розробляти нові косметичні засоби. Її мета — отримати роботу в відомій косметичній компанії. А успадкував від батька пост генерального директора великої косметичної компанії «Пан-Косметікс» такий собі Ігор Панін. Це з ним, зрозуміло, перетнеться доріжка дівочих бажань Надії. Головних героїв грають молоді актори Марина Дьяконенко (уже була задіяна у двох серіалах Тетяни Гнєдаш) та Валентин Томусяк із Київського Театру юного глядача на Липках. (Валентин також грає у спектаклях «Сузір’я» та Театру на Лівому березі). Ще на екрані з’являтимуться відомі актори театру і кіно Олександр Задніпровський, Олексій Вертинський і Рима Зюбіна.

ICTV та «Інтер»

Відчуваючи нагальну потребу заміни хоча б частини російських серіалів на власний продукт, семимильними темпами закінчив роботу над ситкомом «Бар» за американським форматом Cheers канал ICTV. Спочатку, плануючи прем’єру аж на осінь нинішнього року, почали показувати перші серії вже у січні. Це україномовний серіал від творчої команди, яка свого часу робила телехіт «Леся + Рома». У головній ролі — шоумен Андрій Джеджула.

Ще у січні «Інтер» у будні почав показувати 60-серійну мелодраму «Гречанка», виробництво якої замовив кінокомпанії Film.ua. Це історія про Таню Куликову, екскурсовода з провінційного музею, яка цікавиться мистецтвом Стародавньої Греції і завдяки цьому познайомилася з арт-дилером зі столиці Григорієм, а згодом стала його дружиною. Добротне кіно свого жанру для домогосподарок, які щодня чекатимуть і обговорюватимуть, із ким же залишиться «бідна» Таня (київська акторка театру і кіно Ольга Гришина) і легковажний «безголовий» Гриша Середа (російський актор Антон Феоктістов). Утілення злого року, що постійно нависає над почуттями і життям загалом молодої сім’ї, — свекруха, яку зіграла Ольга Сумська. Стовідсотково можна повірити, що в акторки дуже стукотіло серце після зйомок багатьох сцен, бо пити заспокійливе після побаченої стервозності, зіграної Сумською, хочеться багатьом чутливим глядачкам. Події «Гречанки» відбуваються неначе і в Україні, неначе і в Росії, тобто і цей серіал робили для двох ринків.

P.S. Глядачі можуть впливати на телеканали, обираючи для перегляду кіно, серіали і проекти українського виробництва. Навіть не тому, що хочуть бойкотувати російське. Значно важливіше — підтримувати своє! Якість у більшості випадків — не гірша, а навіть краща.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>