Найвищий бал

04.02.2015

Українська жіноча «естафета» провела минулий біатлонний сезон напрочуд успішно. Чудові виступи на етапах Кубка світу дівчата увінчали олімпійським «золотом». Натомість у поточному розіграші КС наша четвірка, що після сочинських Ігор зазнала серйозних змін, лише з четвертої спроби змогла піднятися на п’єдестал. Утім невдачі та постійні кадрові експерименти, які проводив під час тих перегонів тренерський штаб, схоже, починають давати плоди.

Учора, в завершальний день чемпіонату Європи, український квартет, який на старт гонки вийшов у найсильнішому на даний час складі, здобув красиву перемогу, випередивши представниць потужних біатлонних шкіл Німеччини та Франції.

Звісно, рівень більшості суперників, з якими нашому квартету довелося змагатися на чемпіонаті Європи, відчутно нижчий, ніж на етапах Кубка світу, проте применшувати значення цієї перемоги для наших біатлоністок не варто.

Звісно, для олімпійських чемпіонок Юлії Джими та Валентини Семеренко естафетні перемоги континентального масштабу — це пройдений етап. Натомість двом іншим учасницям «синьо-жовтого» квартету — Наталі Бурдизі та молодій Ірині Варвинець — смак подібних перемог знайомий погано.

Пригадується, як на початку січня в естафетній гонці Кубка світу в Оберхофі Варвинець не втримала бронзову позицію, поступившись призовим місцем іменитій білорусці Домрачевій. Тепер же Ірина реабілітувалася. Тренери знову довірили 22-річній спортсменці найвідповідальнішу місію, й цього разу вона не підвела. Представниця Чернігівщини отримала естафету від Валентини Семеренко четвертою, проте завдяки феноменальній стрільбі Іра змогла виправити ситуацію, принісши збірній України перше «золото» ЧЄ-2015.

Перед стартом перегонів багатьом здавалося, що для наших дівчат естафета перетвориться на легку прогулянку, адже, окрім української збірної, основний склад до Отепяя привезла лише Польща. Власне, після третього в гонці вогневого рубежу наша команда, за яку на другому етапі бігла Бурдига, вийшла в лідери. Однак провальна робота Наталі на стійці, де вона примудрилася заробити штрафне коло, відкинула «синьо-жовтих» на п’яту сходинку.

Валентині Семеренко, яка через застуду пропустила практично весь ЧЄ, також було нелегко. Під час першої своєї стрільби вона припустилася трьох промахів, на «стійці» двічі не влучила в мішень, тож максимум, який завдяки своїй високій швидкості вдалося зробити лідерові команди, — впритул наблизитися до лідируючої трійки. Четвертому ж номеру нашої «естафети» — Варвинець — вдалося сповна компенсувати стрілецькі невдачі партнерок й, у підсумку, витягнути колектив на найвищу сходинку п’єдесталу.

Наша чоловіча біатлонна збірна чемпіонський почин дівчат не підтримала, але й без естафетної нагороди не залишилася. Фінішуючи в командних гонках Кубка світу наприкінці першої десятки, на єврофорумі Антон Тищенко, Сергій Семенов, Артем Прима та Дмитро Підручний здобули «срібло», пропустивши поперед себе лише росіян.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Естонія). Естафета. Жінки. 1. Україна (Джима, Бурдига, Вал. Семеренко, Варвинець) — 1:09.58,5 (1 штрафне коло + 9 додаткових патронів). 2. Німеччина — +18,6 (0+6). 3. Франція — +21,4 (0+8)…
Чоловіки. 1. Росія – 1:10.50,9 (0+10). 2. Україна (Тищенко, Семенов, А. Прима, Підручний) — +14,2 (0+4). 3. Норвегія — +1:11,1 (0+6)…