Дебальцеве ворогу не по зубах

03.02.2015
Схоже, взяття Дебальцевого мало стати вагомим козирем у рукаві так званих «лідерів» «ДНР» та «ЛНР» та їхніх московських кураторів під час чергового раунду Мінських переговорів. Саме тому російські терористи кинули всі сили на те, щоб здобути цей плацдарм саме до суботи. Однак і перше, і друге закінчилося для них повним провалом.

Ультиматум — наше все!

Схоже, зрив попереднього плану став повною несподіванкою для Москви та їхніх ставлеників, які виявилися зовсім не готовими до спілкування у форматі Тристоронньої контактної групи не на своїх умовах. Власне, до останнього моменту не було відомо, чи відбудеться суботня зустріч у Мінську взагалі. Бойовики ще напередодні заговорили мовою ультиматумів, вимагаючи замінити в переговорній групі екс-Президента Леоніда Кучму на «представника чинної влади». Натомість українська сторона наполягала на участі у переговорах Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького, які 19 вересня ставили свої підписи під Мінським меморандумом і несуть пряму відповідальність за невиконання тих домовленостей.

Зрештою, по обіді в суботу Тристороння контактна група таки зібралася за столом переговорів. Щоправда, Захарченко та Плотницький таки не з’явилися на зустріч, пославши замість себе «представників» — Дениса Пушиліна та Владислава Дейнего. На переговорах був присутній і Віктор Медведчук, який формально був делегований СБУ і мав би відстоювати інтереси України. Але всі звернули увагу на той факт, що до місця зустрічі кум Путіна приїхав... на машині російського посла Михайла Зурабова.

Перемовини тривали чотири години за зачиненими дверима. Втім результату вони так і не принесли. Пушилін і Дейнего в ультимативній формі вимагали перегляду мінських Протоколу та Меморандуму, щоб зафіксувати лінію розмежування станом не на 19 вересня, а на цей момент, погрожуючи розпочати повномасштабну війну. Але далі цих погроз справа не пішла. «Їхні представники, які були присутні на зустрічі, були не в змозі обговорити висунуті пропозиції. Вони навіть не були готові обговорювати реалізацію угоди про припинення вогню і виведення важкого озброєння», — констатували присутні на зустрічі представники ОБСЄ.

«Сепаратисти більше не сприймають угоди, підписані у Мінську. Це стало ясно з доповіді ОБСЄ. А за ними — й Москва», — із сумом констатував у своєму «Твіттері» колишній глава МЗС Швеції Карл Більдт. Лідери Німеччини та Франції, які після зриву Мінських переговорів провели телефонні розмови з Володимиром Путіним та Петром Порошенком, лишилися при думці, що єдиним способом уникнення ескалації напруги на сході є неухильне дотримання усіма сторонами всіх пунктів минулорічних Мінських угод.

Фейк про котел

«Жодного оточення Дебальцевого на цей момент немає. Загроза є, але російські заяви про повне оточення і «котел» — фейк. Стверджую це категорично, я перевірив інформацію з різних джерел. Траса М-103 Артемівськ—Дебальцеве під українським контролем. Артилерія російських загонів б’є по дорозі, але ці спорадичні обстріли не можуть зупинити рух і постачання», — запевнив у «Фейсбуці» головний редактор сайта «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

Утім усі вихідні в районі Дебальцевого йшли позиційні бої. Терористи намагалися захопити позиції в районі Вуглегірська, Санжарівки і Нижнього Лозового Артемівського району Донецької області, щоб відтіснити українські війська на північ і замкнути котел. У відповідь отримали потужну відсіч. «За попередніми даними, 1 лютого противник втратив 180 бойовиків убитими і 248 пораненими. Крім того, терористи недорахувалися чотирьох гармат», — повідомив прес-офіцер АТО Леонід Матюхін. Не обійшлося без втрат і з українського боку. Зокрема, дорогою з Чорнухіного в Дебальцеве потрапило в засаду авто, в якому їхав комбат «Донбасу», а нині — народний депутат Семен Семенченко. Від вибуху загинуло двоє бійців, які були в машині. Сам Семенченко отримав контузію. Від удару також у нього зламалися ребра, осколки яких пошкодили легені. Наразі Семенченко перебуває в госпіталі.

У самому ж Дебальцевому триває евакуація мирного населення. За останній час місто залишило більше тисячі мешканців. Більшість вивозять до Артемівська. Щоб зірвати цей процес, терористи почали планомірно обстрілювати автобуси, які перевозили людей. Так, у неділю близько 13.05 бойовики обстріляли «Градами» площу перед міськрадою, де відбувалася відправка чергового автобуса з біженцями. Серед жертв обстрілу виявилося і двоє дітей.

«Бити по тилах»

Найближчим часом ситуація може загостритися. На вихідних на Донбас прибув черговий, 12-й, російський «гумконвой», який, згідно iз заявами МНС РФ, привіз 1500 тонн вантажу. 85 вантажівок проїхало в напрямку Донецька, а 90 — до Луганська. Як показує практика, щоразу після появи подібного «гумконвою» у сепаратистів поповнюються запаси зброї і їхні дії активізуються.

З українського боку теж відбувається посилення позицій. На посаду першого заступника керівника Генштабу повернули генерал-полковника Геннадія Воробйова, який свого часу потрапив під закон про люстрацію. «Усі останні призначення, які зараз відбуваються і в АТО, і в керівництві Генерального штабу, я оцінюю позитивно. Багато чув про генерала Воробйова від його товаришів позитивних коментарів, тому думаю, що якість управління військами на теренах бойових дій буде покращена», — відгукнувся на це лідер«Правого сектору» Дмитро Ярош.

Можливо, найближчим часом українські війська від глухої оборони спробують перейти до наступу. До цього закликає і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. «Для того, щоб зараз утримати ситуацію, потрібно завдавати контрударів по базах бойовиків у Горлівці, Стаханові та інших опорних пунктах терористів, звідки вони ведуть наступ на Дебальцеве. Розвідка знає, що бойовики всі свої сили зараз кинули на блокування й оточення Дебальцевого. 95% танків та іншої бронетехніки кинуті ними зараз на Чорнухине і Вуглегірськ. Значить, треба бити їм по тилах і проводити відволікаючі маневри, доки вони там слабкі!» — написав він у «Фейсбуці».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>