Ніякого «коридору» до Криму!

29.01.2015
Президент Петро Порошенко ще у неділю направив лист президенту РФ Володимиру Путіну з вимогою виконувати Мінські домовленості у процесі врегулювання конфлікту на Донбасі та звільнити всіх заручників. «Маємо створити умови, щоб примусити Росію до переговорів та виконання зобов’язань, які вона вже на себе взяла», — вважає український Президент. До речі, у Кремлі вже вивчили лист Порошенка, але свою реакцію не оприлюднюють. У свою чергу, глава МЗС України Павло Клімкін закликав увесь цивілізований світ змусити Росію припинити підтримку терористів і дотримуватися Мінських угод. В інтерв’ю німецькій газеті Bild пан Клімкін заявив, що «ми будемо захищатися», тож «українські військові не дозволять Росії і бойовикам прокласти сухопутний «коридор» до Криму».

Доки господар Кремля мовчить, за нього говорить зброя. Терористи та російські окупанти продовжують масовані обстріли та штурми позицій українських військових майже на всій лінії фронту — в районах населених пунктів Дебальцеве, Луганське, Нікішино, Попасна, Рідкодуб, Троїцьке, Санжарівка. Українська артилерія веде контрбатарейну боротьбу, сили АТО відбивають усі атаки.

Найнапруженіша ситуація залишається на Дебальцевському напрямку, де ворог не полишає спроб оточити сили АТО (створити новий «котел») та захопити саме місто, яке є важливим залізничним вузлом. Учора вогнем iз «градів» терористи накрили у Дебальцевому залізничний вокзал.

«Наші військові не втрачають бойового духу та стійко утримують свої позиції. Противник несе втрати у живій силі та техніці. Так, за 26—27 січня знищено: 68 бойовиків (понад 200 поранено), танків — 5, бойових броньованих машин — 8, РСЗВ «Град» — 3; мінометів — 4», — звітують у прес-центрі АТО.

За даними групи «Інформаційний спротив», на Дебальцевському плацдармі ворог накопичує міць: тут уже зафіксовано близько 2,5 тисячi бойовиків із бойовою технікою. На різних ділянках плацдарму ведуть бої 5 батальйонних тактичних груп окупантів (як мінімум одна з яких укомплектована військовослужбовцями російських ВДВ), а також три зведені артилерійські групи. Після невдалої спроби штурму позицій сил АТО через Троїцьке ворог відійшов на вихідні позиції й поновлює свій рівень боєздатності.

Запеклі бої тривають і навколо Донецького аеропорту, територія якого стала лінією фронту. Водночас у районі Докучаєвська українські вояки знищили із засідки два мінометні розрахунки бойовиків під час висування останніх на заздалегідь обладнану вогневу позицію, додають у групі «Інформаційний спротив».

Під обстрілами перебувають і позиції українських військ під Маріуполем, хоча інтенсивність вогню на цьому напрямку значно менша, ніж на інших. Учора в районі села Гранітне під час артилерійсько-мінометної дуелі загинув один боєць полку «Азов», ще шестеро отримали поранення (загалом позаминулої доби поранено 15 бійців антитерору). За даними радника глави МВС, нардепа Антона Геращенка, мінометники «Азова» також завдали серйозної шкоди ворогові. В цілому ж обстановка під Маріуполем залишається стабільною.

У штабі АТО не виключають чергової ескалації збройного протистояння в зоні проведення антитерористичної операції. «На можливість чергової ескалації збройного протистояння вказують факти прибуття з території Російської Федерації вантажів зі зброєю, боєприпасами, паливно-мастильними матеріалами, а також очікуваний черговий російський так званий «гуманітарний» конвой, що вже вирушив на Донбас», — зазначає речник АТО Андрій Лисенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>