Хата «від фрау Меркель»

28.01.2015

На околиці Харкова з’явилося перше модульне містечко, що отримало назву транзитних будиночків «від фрау Меркель», оскільки зведені вони завдяки німецькому благодійному проекту. На досить компактній території перших мешканців прийняли сто житлових модулів, три гуртожитки, господарський вузол та адміністративний блок.

Усе це господарство вмістило майже 400 переселенців iз Донбасу, більша частина з яких — діти. У збірних хатинках є все необхідне для людей, які втратили або залишили вдома увесь свій скарб: меблі, постіль, побутова техніка і кухонний інвентар. До будиночків підвели електрику, газ, каналізацію, а наступного дня після новосілля — ще й кабельне телебачення та інтернет. Єдине, на що скаржаться новосели — це тіснота, бо родинам iз маленькими дітьми хотілося б більше вільного простору. Але переваги отриманого житла у порівнянні з тим, що доводилося винаймати, також очевидні — оренда однокімнатної квартири в Харкові давно перевищує 2,5 тисячі гривень. Мешканці ж модулів платитимуть лише комунальні витрати, вартість яких не перевищуватиме 500 гривень. Дехто з них може розраховувати і на щось подібне до субсидій, оскільки сесія міськради виділила 3,2 мільйона для обслуговування містечка і дотацій на «комуналку».

Усього в чергу на модулі записалося 2453 осіб, але на прохання німецької сторони, перевагу віддали родинам з маленькими дітьми та дітьми-інвалідами. Втім чергу залишили «живою» в надії, що хтось після звільнення окупованих територій зможе повернутися додому. «Якщо будуть звільнятися якісь приміщення, то комісія розгляне потреби тих людей, що вже зараз звертаються до нас iз проханням про допомогу. Це буде абсолютно динамічна робота, тому що назва містечка — Транзитне», — розповіла «УМ» заступник мера з питань охорони здоров’я і соціального захисту Світлана Горбунова-Рубан.

За офіційними даними, наразі в Україну з окупованих територій виїхало більше 800 тисяч чоловік, з яких 120 тисяч обрало місцем проживання Харків. За словами посла Німеччини в Україні Кристофа Вайля, аналогічні модульні містечка невдовзі відкриються також у Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Павлограді, Кривому Розі і Дніпродзержинську. «Україна опинилася у дуже скрутному становищі. Люди втратили все, що в них було. Але я хочу, аби ви знали: Євросоюз і Німеччина готові надати допомогу. Ми — на вашому боці», — зазначив він.