Бахмутська епопея

22.01.2015
В останні дні на територію України ввійшло не менше п’яти батальйонно-тактичних груп iз кадрових військових РФ, серед яких і один артилерійський дивізіон. «Ще дві тисячі російських військових перетнули наш кордон», — доповнив учора раніше оприлюднені дані вітчизняної розвідки Президент Петро Порошенко. За його словами, на територію України з Росії було ввезено додаткову військову техніку, в тому числі 20 танків. При цьому на Донбасі вже дислокується близько восьми тисяч російських окупантів. За даними МЗС України, з моменту підписання Мінських угод бойовики «ДНР» та «ЛНР» за підтримки російських військ захопили 500 квадратних кілометрів української території. «Тепер вони хочуть аеропорт, і зусилля збройних сил Росії спрямовані на те, щоб ще цю територію розширити», — обурюються українські дипломати.

Водночас офіційний представник Міноборони РФ, генерал-майор Ігор Конашенков стверджує, що жодних російських військових через кордон з Україною його керівництво не перекидало, а заяви офіційного Києва з цього приводу нахабно називає «абсолютною нісенітницею». Глава МЗС РФ Сергій Лавров на вчорашній прес-конференції пішов ще далі й заявив, що немає жодного факту, який підтверджує участь російських військ на війні в Україні. Мовляв, для того щоб Росія визнала присутність своїх солдатів на Донбасі і постачання туди зброї, потрібно надати їй «речові докази».

«Пана Лаврова можуть викликати в Гаазький міжнародний військовий трибунал і вже там показати йому ці докази. Саме там він має відповісти, чому він цього не знав», — так відреагував на заяви російської сторони речник АТО Андрій Лисенко.

Заяви Кремля викликають в Україні обурення ще й тому, що саме перекинуті з РФ війська позавчора почали штурм двох блокпостів (№29 і №31) в районі Бахмутської траси на Луганщині. Ця ділянка зони АТО стала в останні дні найгарячішою, за рівнем протистояння затьмаривши навіть незламний аеропорт Донецька. Спочатку окупанти майже знищили блокпост №31 артобстрілами і змусили наших вояків відступити. Проте силам АТО вдалося зупинити просування російських військ і нанести їм чималих втрат. А згодом українські війська перейшли у наступ, щоб відновити свої позиції й вибити звідти ворога, повідомили у прес-службі Міноборони. Позаминулої доби загинув один наш вояк, понад 40 отримали поранення.

За даними групи «Інформаційний спротив», у районі блокпосту №31окупанти били з артилерії не лише по передових позиціях сил АТО, а й углиб їхньої бойової структури. Як повідомили в оперативному командуванні «Північ», мета окупантів — Станиця Луганська, яку вони хочуть захопити для залізничного сполучення з РФ.

За словами «губернатора» Луганщини Геннадія Москаля, учора вороги підірвали міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській. «Мета підриву мосту не зрозуміла. Швидше за все, це викликано панічним страхом, що українські військові зможуть піти на терористів у контрнаступ», — каже пан Москаль.

Запеклі бої тривають і на території аеропорту Донецька. Щонайменше 8 українських десантників позавчора потрапили в полон до терористів, заблукавши на летовищі у тумані. Водночас бойовики підірвали і вщент знищили злітно-посадкову смугу. Легке осколкове поранення учора в аеропорту отримав лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош. Оскільки кістки не заділо, після перев’язки нардеп повернувся до бою.

«Об’єктивно українські військові відбивають атаки бойовиків, терористів, російських найманців та штатних підрозділів РФ. Там тривають жорстокі бої. Українські підрозділи міцно тримають оборону, завдаючи бойовикам важких втрат у живій силі та техніці», — зазначають у штабі АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>