Мамині пиріжки

21.01.2015

«Моє дитинство пахне батьківським садочком, бабусиним капусняком і, звичайно ж, маминими пирогами: найсмачнішими у світі маківниками та пиріжками з солодкою квасолькою», — такі спогади має багато хто, чиє дитинство пов’язане iз селом. Наразі рецептом ділиться Ольга Пирогова. «Варіантів начинок для пиріжків у мами було безліч, але найбільше пам’ятаються оці — iз солодкою квасолею! —каже жінка. — Що то була за смакота! Не передати! Ото час від часу такі пиріжки печу і я, і щоразу поринаю у ті солодкі дитячі та такі щемні спогади...»

Пані Ольга записала незвичайний рецепт маминого дріжджового тіста на пиріжки, яким ділиться. Спершу 3 столові ложки (без верху) манки зварити в невеликій кількості води і остудити. Приблизно 50 г дріжджів розчинити у воді, 0,5 л теплого пареного молока (обов’язково спареного, тоді запах пирогів буде особливим!), на солодкі пиріжки — одна неповна склянка цукру (або як ви забажаєте), трішки присолити. Беремо зварену манку і додаємо до неї борошна — стільки, скільки візьме тісто. До тіста можна додати 2-3 яйця (якщо є, але можна і не додавати). У варіанті, коли кладуть двоє великих яєць, тісто вбирає 5,5 склянки борошна. Коли тісто уже замісили, треба додати ще грам 100 олії (без запаху) і ще добре вимісити. Поставити у тепле місце сходити. Прикрити рушничком. Двiчi обім’яти.

Для начинки зварену квасолю двічі пропустити через м’ясорубку, додати цукор (за смаком) і трішки перевареної води. Все ретельно розмішати.

«Пам’ятаю, що мама не змащувала зверху пиріжки яйцем, — згадує Ольга Пирогова. — На одній бляшці (деку) пеклися ці пироги і з солодкою (для нас iз сестрою), і з солоною начинкою (для батьків). Зверху ножем, щоб не переплутати, мама робила дві надсічки — це були пироги з солоною квасолею. Ці пироги були великі, щоб узяв до рук і було що їсти! Свої, солоденькі, ми з сестрою запивали домашнім молоком».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>