Безхолестеринове «м’ясо»

21.01.2015
Безхолестеринове «м’ясо»

Вареники можна начиняти квасолею. (з сайта io.ua.)

Вона дуже корисна і за своїм складом схожа на м’ясо, лише без холестерину. Це овоч сезонний, тому нині — якраз на часі. Йдеться про квасолю, яка містить надзвичайно цінний рослинний білок. Вона дуже ситна і досить-таки калорійна. Але зайвих кілограмів не додає, бо легко засвоюється організмом і не перевантажує обмін речовин. Найголовніше — квасолю вміло треба готувати, щоб вона стала одним із топ-продуктів серед інгредієнтів, страви з яких з’являються на вашому столі постійно.

...молоко і часнику зубчик — смачний буде супчик!

Боби квасолі дуже доречні в перших стравах. Зокрема, у традиціях української кухні — додавати їх до борщу: уварена з буряком, капустою, картоплею, морквою і цибулею страва смакує і дорослим, і малим. Квасоля є гарним додатком до будь-якого овочевого супу. А зваривши її багато, вкинувши ще моркву-цибулю, можна запросто зробити крем-суп, який організмом засвоюється краще.

Щоб зварити квасолевий суп на молоці, як завжди, боби попередньо замочіть на 4-5 годин у воді (можна на ніч). Потім відцідіть, промийте, залийте водою, посоліть за смаком і варіть до напівготовності. Далі додайте порізані дві морквини, картоплю і цибулину. Тим часом розігрійте сковорідку з двома-трьома ложками олії. Додайте дві ложки борошна і помішуйте, а коли воно набуде золотистого кольору, поступово влийте 250-300 мл молока, теж акуратно помішуючи, щоб утворилася однорідна суміш без грудочок. Якщо вона густа — влийте ще трохи молока. Далі суміш вилийте в суп, розмішайте, і нехай іще раз закипить. Додайте розчавлений зубчик часнику, ложку оцту, якщо треба — підсоліть, додайте чебрецю: взимку — суху приправу, а влітку вкришіть листочки з двох маленьких  гілочок. Квасолевий суп iз чебрецем нагадуватиме про теплу пору року!

І вареники, і деруни

Часто натрапляла на рецепт вареників iз квасолею, давно хотіла їх приготувати і дізнатися, які ж то вони на смак? Але не складалося. І ось, як кажуть у рекламі: подруга порадила, тобто розказала покроковий рецепт цієї страви.

А готувала я їх так: квасолю добре промила і замочила на ніч у холодній воді. Зранку воду злила, квасолю знову промила, залила її чистою водою і зварила до готовності, відцідила і дала вистигнути. А тим часом почистила цибульку, дрібненько нарізала і підсмажила на олії. Холодну квасолю перекрутила через м’ясорубку, з’єднала із засмажкою, посолила, поперчила і добре перемішала.

Замісила тісто з борошна, солі та перевареної води кімнатної температури. Додала трохи рослинної олії (на 2 склянки борошна — у мене 2 столові ложки олії і чайна ложка солі) і зовсім трішечки соди — тоді тісто вийде пухкеньким. Тісту добре дати трішечки «відпочити» (хвилин 20), а вже потім починати ліпити вареники. Варити їх слід, як і будь-які інші, — в окропі, воду трішки присоливши. Готові вареники виймаємо на друшляк, даємо воді стекти — і хай вони трішечки схолонуть. Свої варенички я присмачила цибулькою, смаженою на олії. До речі, якщо трошки притрусити її борошном, тоді цибуля виходить яскравіша та смачніша. Доречно до таких вареничків вичавити часничку — смак стає надзвичайно яскравим! Мої рiднi їли цю смакоту з майонезом. І ще просять зготувати, хоч дехто в моїй родині квасолю в будь-якому іншому вигляді не визнає.

Можуть бути і солодкі вареники з квасолею. Тоді в начинку ще додають мак. Це смачнющий десерт, яким раніше часто пригощали внуків бабусі, зокрема, на Житомирщині. Тісто готується так, як у попередньому рецепті, а начинка — це відварена квасоля з товченим у ступці маком у пропорції 4:1. Зваріть такі вареники і злегка полийте медом — і пересвідчитеся, що інколи для відчуття щастя потрібно зовсім небагато.

Ще ви можете зовсім несподівано здивувати своїх рідних поживними, смачними і легкими у приготуванні пиріжками з квасолею (дехто їх називає дерунами з квасолею). Знадобиться 2 склянки квасолі, цибулина, 2-3 зубчики часнику, 5-6 картоплин, сіль, перець за смаком і зелень кропу.

Квасолю помити і замочити на ніч, а вранці відварити у підсоленій воді. Охолодити і перекрутити через м’ясорубку. Цибулю порізати, обсмажити на олії і додати до перекрученої квасолі, якщо потрібно, то присолити, поперчити, додати посіченого кропу (можна обійтися i без нього або додати дещицю сухого), вичавити часник (за смаком) і добре перемішати. Квасолеве пюре може бути досить густим, а можна додати кілька ложок квасолевого відвару — якщо приємніше працювати з трохи рідшим. Натираємо на дрібну тертку картоплю, відкидаємо її на марлю чи друшляк і віджимаємо сік. Якщо пиріжки будуть не пісні, то сік відтиснути повністю і додати яйце, а для пісних сiк віджимаємо трохи легше. (Рідину не виливаємо, а даємо відстоятися, осад — крохмаль — можна використати для приготування смачного домашнього киселю).

І закінчуємо робити пиріжки: формуємо з підсоленої і перченої за смаком картопляної маси по черзі млинчики, зверху кладемо начинку і загортаємо ніби конвертиком. Смажимо на олії. Готові пиріжки посипаємо подрібненим часничком і даємо трохи охолонути. Теплі вони смачніші за гарячі.

Бабка з пічки

Квасолева бабка — це страва з української стародавньої кухні. Варену квасолю старанно протирають, додають злегка підсмажену дрібно посічену цибулю, борошно, сирі яйця, мелений перець, сіль, усе добре змішують і вдруге протирають. Підготовлену масу викладають у форму, змащену жиром і посипану сухарями, і запікають при середній температурі протягом 50-60 хвилин. Готову бабку нарізають порційними шматками і при подачі на стіл поливають жиром; дуже смачно — зі шкварочками і цибулькою.

Для приготування на 2 cклянки вареної квасолі потрібно 2-4 столові ложки пшеничного борошна, 4 яйця, цибулина, 4 горошини чорного перцю, 2 столові ложки сухарів. Свою бабку я випікала у силіконовій формі. Дно посипала сухарями, але не стала змащувати олією. Тому бабка вийшла трішки сухуватою, але смачною.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>