Шах і мат

21.01.2015
Шах і мат

У залі Інституту Європи були не тільки матюкливі прихильники «Новоросії», а й багато українців із державною символікою. (прес-служби Президента.)

Сьогодні у швейцарському Давосі відкривається знаменитий Всесвітній економічний форум, який триватиме до 24 січня. Традиційно для участі в цьому саміті до курортного містечка з’їжджаються лідери світової політики, економіки та аналітики, а також натовпи журналістів, працівників сфери обслуговування, які за три дні саміту заробляють на кілька місяців безбідного існування, а також антиглобалісти. Останніх, щоправда, безпосередньо в огороджений кордоном «сек’юрітіз» Давос не пускають, бо акції протесту у запрудженому важливими персонами населеному пункті не передбачені.
На охорону Давоса в ці дні Швейцарія традиційно кидає майже всю свою поліцію, включно з відділенням у Ліхтенштейні. А з огляду на посилення терористичної загрози після терактів у Парижі, у 2015 році заходи безпеки будуть навіть більш жорсткими, ніж зазвичай. Хоча, як повідомляє «Німецька хвиля», самі поліцейські стверджують, що паризькі теракти тут ні до чого, адже вони завжди готові забезпечувати спокій учасників ВЕФ «за найвищим класом».

...І про те, як нам із росіянами жити далі

Як очікується, тема боротьби з тероризмом стане однією з провідних на Давоському форумі-2015. І серед найгарячіших питань порядку денного — ситуація на сході України. У перший день форуму, 21 січня, відбудеться велика сесія «Майбутнє України», на якій з окремою промовою виступить Президент Петро Порошенко. Окрім того, як повідомив учора на брифінгу заступник голови президентської адміністрації Дмитро Шимків, у рамках ВЕФ відбудуться дві спеціальні сесії, присвячені питанням проведення реформ та наслідків подій на Донбасі для економіки України.

Подолання економічної кризи, залучення інвестицій та зовнішньополітична ситуація — це теми, які глава держави порушуватиме в Давосі під час зустрічей зі світовими лідерами. Окремо заплановані зустрічі Порошенка з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, засновником Давоського форуму Клаусом Мартіном Швабом, прем’єр-міністрами Нідерландів Марком Рютте і Китаю — Лі Кецяном, а також із мексиканським державним діячем Хосе Анхелем Гурріа, який у 1994 році вивів Мексику з глибокої економічної кризи.

Крім політиків, Президент проведе переговори з низкою керівників приватних фондів та корпорацій, які мають намір інвестувати кошти в українську економіку.

У спецсесіях візьмуть участь і голова Нацбанку Валерія Гонтарева та міністр економіки України Айварас Абромавічус. За інформацією агенції «Інтерфакс», відбудеться також традиційний «український ланч», який регулярно організовує в рамках Всесвітнього економічного форуму олігарх Віктор Пінчук.

Ще один амбітний план — зустріч представників українського та російського бізнесу. За словами Дмитра Шимківа, цей діалог «у форматі дискусії на тему, як нам жити далі, ініціюють організатори форуму».

Слідами Черчілля під російські матюки

Хоча саміт у Давосі стартує сьогодні, Петро Порошенко до Швейцарії приїхав ще в понеділок. У перший день свого візиту глава Української держави виступив в Інституті Європи при Цюріхському університеті зі «Спеціальною лекцією Черчілля 2015».

Як пояснює президентська прес-служба, саме в цьому закладі, який вважається академічним осередком європейського права та євроінтеграції, 1946 року виступив зі своєю відомою промовою про майбутню об’єднану Європу прем’єр-міністр Великої Британії, сер Уїнстон Черчілль.

Лекція Порошенка не обійшлася без провокацій. Потрапити до зали було непросто — представники української діаспори Цюріха скаржилися на те, що, відстоявши довгу чергу на холоді (на вході всіх ретельно перевіряли охоронці), так і не змогли пройти всередину — маленький зал швидко заповнився, тож усім охочим не вистачило місць.

Втім, прихильники чи то Володимира Путіна, чи то сепаратистів з «ДНР» та «ЛНР», чи то «політичні» заробітчани, коли Порошенко зайшов до зали, почали кричати: «Ми не хочемо слухати людину, яка вбиває дітей!». На спокійну репліку ПП, що його виступ з убивствами дітей нічого спільного не має, «опоненти» відреагували гучними російськими матюками. Після чого, щоправда, швидко ретирувалися, бо вивести лектора із себе їм не вдалося.

«Якщо ви зрозуміли, що вона сказала, то це рівень культури цієї дівчини», — англійською прокоментував Порошенко вигуки на «с» та «б». І додав, зірвавши оплески залу: «Тут, у Швейцарії, ці люди можуть говорити все, що забажають, у присутності Президента України. І в цьому є наша сила. У Росії таке було б неможливим».

Тим часом iз вулиці кілька дівчат, просто на очах у поліції, фотографувалися на тлі університету з прапором «Новоросії». Цікаво, чи були б швейцарські правоохоронці такі спокійні, якби йшлося про символіку, наприклад, «Ісламської держави» або «Аль-Каїди»?

ПРЯМА МОВА

«Весь світ об’єднаний наразі і демонструє солідарність з Україною. А ті, хто підтримує агресора, — ізольовані, — наголосив Петро Порошенко, виступаючи з лекцією в Інституті Європи. — Неважливо, скільки труднощів чекає попереду. Якщо Європа стає поруч з Україною у боротьбі за свободу, гідність, демократію та життя без страху, тоді майбутнє Європи буде безпечнішим та яскравішим».

Президент також наголосив, що після нещодавніх терористичних атак у Франції, після розстрілу терористами «ДНР» мирного автобусу під Волновахою «вся Європа має об’єднатися», адже тероризм не має кордонів. «Тільки разом демократичні нації можуть відстояти свободу для нинішнього та наступних поколінь людства, щоб жити без страху, без загрози тероризму та будувати краще майбутнє. Цінності не продаються, і ми мусимо робити все, щоб їх відстояти», — сказав Порошенко.

За його словами, «Україна має стати повноправним членом європейської сім’ї народів, оскільки вже є її історичною, духовною та інтелектуальною частиною. Її захисником та новим символом Європи».

Також глава Української держави представив програму реформ, наголосивши на прагненні Києва за п’ять років досягти європейських стандартів та подати заявку на членство в Євросоюзі.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>