Перемир’я у вогні

14.01.2015
Зустріч у «нормандському форматі» на рівні президентів Франції, України, Росії та канцлера Німеччини з вирішення української кризи, яка раніше планувалася на 15 січня в Астані, перенесено «на декілька тижнів». За словами голови комітету Європарламенту з питань закордонних справ Ельмара Брока, зустріч не відбудеться через «відсутність прогресу з низки питань». Зокрема, на його думку, головним пунктом, який має бути виконаний, є посилення українського кордону. Але ж зауважимо, що цього не бажає Росія, яка руками терористів Донбасу зробила все для того, щоб зустріч в Астані не відбулася саме зараз. При цьому і Кремль, і сепаратисти «ЛНР» та «ДНР» в один голос звинувачують у зриві домовленостей саме Україну.

 

«Ми бачимо, що на сході України перебуває 7,5 тисячi російських солдатів. Ми бачимо, що головний пункт угоди – це закріпити кордон, тому що ситуація стає замороженим конфліктом», — відтак лише констатує пан Брок.

Речник РНБО Андрій Лисенко пояснює, що бойовики на Донбасі активізувались останніми днями саме через бажання зірвати зустріч лідерів держав у Астані, а також задля зриву перемир’я узагалі, щоб виставити Україну порушником домовленостей. Адже наслідком зустрічі в Астані мало б стати виконання Мінських домовленостей, а президенту РФ Володимиру Путіну довелося б погодитися з необхідністю закрити кордон з Україною з російського боку, який проходить у межах зони АТО і який Україна наразі не контролює.

Утім навіть заява Президента Петра Порошенка, що Україна готова шукати спосіб завершення конфлікту на сході, за якого Росія зможе «зберегти обличчя», не призвела до жодних зрушень у вирішенні проблеми. Так само, як і пропозиція глави держави у перспективі надати Донбасу статус спеціальної економічної зони з особливими відносинами з ЄС і Росією. Звісно, лише після законних виборів місцевого самоврядування на Донбасі за українськими законами.

Представник так званої «ЛНР» Владислав Дейнего одразу ж заявив, що «Київ має визнати суб’єктність Донецька та Луганська і висловити готовність до діалогу з нами». Тобто українська влада повинна визнати терористичні організації «ДНР» і «ЛНР» самостійними сторонами політичного процесу. Інший представник «ЛНР» Олексій Карякін додає, що «вони мають намір схилити Київ до діалогу».

Але усіх переплюнув лідер «ДНР» Олександр Захарченко, який нахабно звинуватив Україну в «односторонньому виході з меморандуму про перемир’я», обстрілах Донецька, «хоча офіційно нам війну не оголошували». «Якщо ми розумітимемо, що мирно цей конфлікт вирішувати не вдається, нам доведеться вирішувати його силою», — погрожує лідер терористів.

«Це провокації. Українські військові чітко дотримуються режиму припинення вогню. Вони стріляють винятково у відповідь, — спростував заяву терориста Андрій Лисенко. — У Донецьку наші війська стоять тільки в новому терміналі аеропорту. У наших військ є групи вогневої підтримки, і коли йде наступ, то вони підтримують наших бійців. Жодних наступальних дій українські війська не ведуть».

До речі, українські військові продовжують підвозити побратимам з Донецького аеропорту боєприпаси, продовольство, вивозять звідти поранених і проводять ротацію особового складу. Учора внаслідок артобстрілів бойовикам вдалося частково (до п’ятого поверху) знищити диспетчерську вишку. Після чого терористи знову висунули «кіборгам» ультиматум: піти з нового терміналу. Але наші бійці продовжують утримувати об’єкт, їм надається артилерійська підтримка.

Позаминулої доби в зоні АТО загинув один український вояк, десятеро — отримали поранення. За словами речника РНБО, наразі вся лінія розмежування на карті ситуації на сході «схожа на бенгальські вогні», що свідчить про активізацію бойовиків. Група «Інформаційний спротив» підтверджує, що протягом останніх трьох діб ситуація в зоні конфлікту на Донбасі серйозно ускладнилася. Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, бойовики завдали артилерійського удару по блокпосту сил АТО під Волновахою, потрапивши в автобус із мирними жителями. Загинуло щонайменше десятеро людей, ще тринадцятеро було поранено.

Загалом, з початку запровадження 9 грудня 2014 року так званого «режиму тиші» бойовики обстріляли сили АТО майже дев’ятсот разів! Лише за попередню добу зафіксовано 84 такi обстріли.

ПОЛІТПАРНАС

Москві

Василь ВАСИЛАШКО

Москві добра бажати б,

Щирих рук,

Вітаю там знайомих

З Новим роком…

Хай їм щастить…

Та б як волів,

Щоб збоку

Сусідом був

Не ворог нам, а друг,

Бодай партнер —

Як в кращі роки…

 

Коли ж Москва

Без відчуття вини

Кордони нищить,

Палить нам заводи —

То як не запитати:

Чи не шкодить

Так і собі —

Ведучи світ

На грань війни,

Чи і РФ до прірви

Не підводить?

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>