Коли Мінськ «говорить», міни вибухають

25.12.2014

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, в Мінську саме мали розпочатися переговори тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Україну, як і раніше, представляв другий Президент Леонід Кучма. Але, окрім нього, до української групи ледь не в останній момент було включено Віктора Медведчука — одного з найодіозніших політиків минулого, відомого своєю проросійською позицією.

«Українська сторона була змушена піти на це. Ми діємо в умовах крайньої необхідності. Для нас найважливішим є повернення наших людей додому», — пояснив учора радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

Відтак вітчизняна спецслужба відучора почала готуватися до обміну. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, Служба безпеки концентрує полонених терористів «в одному зі східних міст» для подальшого обміну. В рамках першої хвилі обміну Україна готова передати 225 затриманих, серед яких є і громадяни РФ.

Водночас у зоні АТО тиші не спостерігалося. «Чотирнадцятий день «режиму тиші» розпочався черговими безсистемними збройними провокаціями з боку терористів, — повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. — Традиційно напружені ділянки — Донецький аеропорт, селище Піски, Дебальцеве та Станиця Луганська. Загиблих за позаминулу добу немає, двоє військовослужбовців отримали поранення».

Бойовики також обстрілювали позиції ЗСУ в околицях Маріуполя. А на Луганщині, навколо села Жовте Слов’яносербського району, демонстративно замінували поля. І це при тому, що Мінські домовленості передбачають не лише відведення важкого озброєння, а й розмінування. «Закликаємо місцевих мешканців бути обережними, не намагатися розмінувати це місце самостійно та попередити дітей про небезпеку», — наголошує пан Лисенко.

Те, що у Кремлі не бажають мирного врегулювання конфлікту, засвідчує прибуття нових найманців iз Росії. За даними групи «Інформаційний спротив», лише за останню добу до Донецька прибули щонайменше сто російських солдатів-контрактників, екіпірованих під бойовиків «ДНР». Йдеться про учорашніх строковиків ЗС РФ, які буквально на днях підписали контракт. Ще чотириста найманців прибули до Сніжного після підготовки у «навчальному таборі» у Ростові-на-Дону (РФ). Звідти вони планують рухатися до Донецька у супроводі російських військових.

На Луганщині ж не вщухають конфлікти між російськими козачками та бойовиками «ЛНР». Як повідомляє організатор групи «ІС», нардеп Дмитро Тимчук, так звані «козаки» та бойовики одночасно контролюють міста Антрацит і Красний Луч, фактично тут встановлено двовладдя. Конфлікти виникають через те, що козачки бажають отримати доступ до фінансової допомоги від «ЛНР» та до розподілу російської «гуманітарки», але бойовики їм такої можливості не дають. Підрозділи російської армії, які дислокуються у тих містах, демонстративно зберігають «нейтралітет» і не втручаються у конфлікти між опонентами, доки між ними не виникає пряме збройне протистояння.

А ТИМ ЧАСОМ…

Сьогодні, о 9-й ранку, з Харкова виїжджають три колони з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу — в напрямку Краматорська, Сiверськодонецька і Павлограда. За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, вантаж на 326 тонн попередньо призначений для соціальних установ на окупованих територіях: будинків-інтернатів, будинків для людей похилого віку тощо.

«Ми вважаємо, що цей гуманітарний вантаж буде доставлений саме до цих соціальних установ, — каже пан Зубко. — На сьогодні завдяки рішенням РНБО і дорученням Президента складено картину, яким чином ми можемо допомагати нашим громадянам, що залишилися на окупованих територіях. Але є питання до тих сепаратистів, тих бойовиків, які сьогодні не дозволяють нам цю допомогу довезти».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>