Три хвилі мобілізації-2015

23.12.2014
Українській стороні, за посередництва ОБСЄ, досі так і не вдалося домовитися про конкретну дату проведення чергового раунду переговорів iз мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Зібратися у Мінську минулої неділі сторонам знову завадила незрозуміла позиція бойовиків iз «ДНР» і «ЛНР», неофіційно контрольована Кремлем. Тож Президенту України Петру Порошенку залишається лише сподіватися, що «всі сторони мирного врегулювання докладуть зусиль для того, щоб зустріч тристоронньої контактної групи відбулася найближчим часом». Відтак керівництво держави проводить засідання Ради нацбезпеки і оборони ледь не через день. Мовляв, будь-якої миті Росія може перейти від «підкилимних ігор» до відкритої військової агресії проти України. Так, останнє засідання РНБО відбулося вчора (на момент здачі цього номера «УМ» було відомо, що темою засідання було подолання наслідків ситуації, яка склалася на Донбасі, але жодні рішення ще не були ухвалені), а попереднє — минулої суботи.

До війська на півтора року

Виступаючи перед членами РНБО в суботу, глава держави повідомив, що «українським платникам податків один день АТО коштує 100 мільйонів гривень», і запропонував витратити у 2015 році до 5% ВВП на оборонно-безпековий комплекс (iдеться приблизно про суму до 86 млрд. грн.). Мовляв, економити на безпеці не варто, але головне при цьому не знищити економіку. Тим більше що «вперше за всі роки незалежності України рівень довіри до церкви і до армії зрівнявся, а тому ніхто не заперечує проти збільшення фінансування армії».

«Повномасштабний наступ ворога може статися в будь-яку хвилину. Ми маємо бути до цього готові», — заявив Президент. І додав, що наполягає, що зарплати учасникам бойових дій, які перебувають на передовій, мають бути підвищені.

Серед ухвалених рішень РНБО: відновлення у 2015 році призову до армії для ротації нинішніх солдат-строковиків. Водночас новобранців не відправлятимуть до зони АТО. При цьому призовний вік підвищено до 20 років (тобто призову підлягатимуть молоді люди віком від 20 до 27 років), а термін служби в армії становитиме півтора року.

«Ми не можемо в умовах фактичного ведення війни обмежитися одним роком призову. Наші громадяни будуть призиватися на півтора року, пояснює секретар РНБО Олександр Турчинов. — Винятки будуть для тих, хто на момент призову вже матиме вищу освіту. Такі громадяни будуть проходити службу протягом одного року».

За його словами, в новому році вирішили провести три хвилі мобілізації, кожна з яких розпочнеться наприкінці січня, у квітні та у червні.

На рішення РНБО вже відреагували у Кремлі. За даними групи «Інформаційний спротив», структурам інформаційно-психологічних операцій ГРУ Генштабу ЗС РФ і ФСБ РФ доручили зашкодити четвертому етапу мобілізації в Україні, а бажано узагалі зірвати його. «Завдання — створити негативне тло навколо т. зв. антитерористичної операції (нестерпні побутові умови, у яких перебувають українські військовослужбовці в зоні АТО; представлення сил АТО як «гарматного м’яса»; представлення тероризму на Донбасі як «народно-визвольного руху» тощо», — повідомляє нардеп Дмитро Тимчук.

У «гуманітарки» Путіна та Ахметова — адресат один?

А тим часом у зоні АТО бойовики продовжують передислокацію живої сили та техніки, укріплюють свої вогневі позиції й отримують підкріплення з Росії. Усі вихідні терористи провокували українських вояків обстрілами, розраховуючи, що ті відкриють вогонь у відповідь і порушать «режим тишi». Паралельно, як повідомляє прес-центр АТО, зі зменшенням артилерійських обстрілів окупанти почали активніше використовувати снайперів.

Військові експерти зазначають, що бойовики на Донбасі у вихідні відводили основну частину своїх сил від лінії зіткнення з силами АТО, але на «передовій» у низці міст вони залишаються. «У першу чергу від лінії зіткнення відводяться підрозділи армії РФ і російських найманців, залишаються на своїх позиціях в основному загони місцевих бойовиків», — вказує нардеп Тимчук.

Організатор групи «Інформаційний спротив» додає, що в райцентрі Амвросіївка розгорнуто комендатуру російських військ, яка кординує альтернативні маршрути руху колон забезпечення з Росії.

Активіст Дмитро Снєгірьов додає, що на території Ростовської області (РФ) у безпосередній близькості до держкордону з Україною зафіксовано значну концентрацію живої сили та техніки збройних сил Росії.

Мало того, в РНБО обурюються, що з території Росії, вже не ховаючись і не прикриваючись нібито «гуманітарним вантажем», через пункт пропуску «Ізварине» в бік України минулої п’ятниці прослідувало 6 вантажних автомобілів iз білими прапорами та прапорами Росії. Так званий десятий «гуманітарний конвой» iз РФ (180 машин) потрапив на Донбас уже в неділю. Українським митникам і прикордонникам уже традиційно не дали провести процедуру контролю й оформлення. Спостерігачі ОБСЄ звітують, що до складу цього «гумконвою» Путіна входило, з-поміж іншого, 16 бензовозів. Зрозуміло, що пальним голодних донеччан не нагодуєш...

Водночас жодні колони з гуманітарною допомогою, зокрема фонду Ріната Ахметова, більше не пропускатимуть територією Дніпропетровської області. Таке рішення було ухвалено на рівні регіону під час наради при Главку обласної міліції, адже донецького олігарха підозрюють у тому, що насправді він годує і забезпечує бойовиків, а не простих мешканців. Невдовзі такі самі наради мають пройти в Запоріжжі та Харкові.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>