Нам спокій тільки сниться

23.12.2014
Нам спокій тільки сниться

Вона планувала вбивати киян.

Схоже, Одеса, як і Харків, не полишають зону посиленої уваги спецслужб сусідньої держави, які намагаються різними способами дестабілізувати ситуацію в регіонах і посіяти паніку. Черговим підтвердженням цього стала спецоперація представників контррозвідки СБУ, які в ніч на неділю затримали в Одесі члена диверсійної групи, що за завданням кураторів із ФСБ РФ готувала низку терактів у Південній Пальмірі та кількох обласних центрах. «Під час обшуку у зловмисника співробітники СБУ вилучили цілий арсенал зброї: два ручні кулемети MG-42, автомати АКМС, одну СВД, гвинтівку «ТОЗ-8», обріз мисливської рушниці, п’ять пристроїв безшумної стрільби, сигнальний пістолет, 5 тисяч набоїв різного калібру та сiм одиниць холодної зброї. Також у нього було знайдено велику кількість військової амуніції та спорядження», — повідомила прес-служба СБУ.

Особу затриманого не називають, повідомляють лише, що чоловік — громадянин України, уродженець Чернігівської області, 1961 року народження, постійно проживав на території Іллічівська. Сам затриманий повідомив, що його група мала організувати кілька вибухів, а після цього захопити адміністративні будівлі органів влади на території Одещини.

Одеситів новина стривожила, але не здивувала, вони вже більш ніж півроку живуть в очікуванні подібних «сюрпризів» від сепаратистів. Утім патріоти Одещини і члени антисепаратистських рухів переконані, що провокації, які останнім часом посилилися в регіоні, не зможуть досягти такого ефекту, як на cході. Вони готові протистояти всім, хто захоче дестабілізувати тут обстановку. «Я розповім, як це було б. Будь-яке стадо без мiзкiв, яке хоч що-небудь захопило би в Одесі, мало б лише одну проблему: як би швидше потрапити за міцні ґрати. Оскільки потрапити туди було б їхньою мрією», — заявив керівник громадської організації «Рада громадської безпеки» Марк Гордієнко.

За фактом підготовки до вчинення терористичного акту слідчий відділ УСБУ в Одеській області розпочав кримінальне провадження за статтями «підготовка до злочину» та «створення терористичної групи чи терористичної організації».

ПИЛЬНІСТЬ

Затримана минулого тижня терористка, яка готувала теракт у центрі Києва, дала свідчення і визнала свою провину. За словами жінки, вона все робила свідомо: знала, що у неї в сумці, й розуміла, якими можуть бути наслідки її дій.

Нагадаємо, що контррозвідка СБУ затримала бiля Театру імені Івана Франка поблизу майдану Незалежності мешканку Луганська Анастасію Коваленко. Жінка мала при собі сумку, начинену трьома кілограмами тротилу і дрібними металевими елементами. Якби вибуховий пристрій спрацював, то діаметр розльоту осколків становив би 500 м.

Дії мешканки Луганська координував співробітник ГРУ Генерального штабу РФ. Про це на брифінгу заявив радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський. Зі слів обвинуваченої, за попереднім планом, вона повинна була залишити сумку бiля Будинку профспілок. Оскільки в той день місце було малолюдним, жінка почала шукати інше. Саме в цей час її і затримали.

«Це не початок якогось принципово нового етапу російських спецоперацій, СБУ таких ловить щотижня десятками по всій Україні. Є лише істотна відмінність між диверсантами і терористами. Цілі диверсантів — інфраструктура, комунікації, командири всіх рівнів і статусів, методи — несподіванка, швидкість, утеча. Мета терористів — викликати саме залякування, здійснити комплексний руйнівний вплив на маси. Це ніколи не буває самостійним актом, завжди його наслідки підхоплюють і роздмухують інші спеціально навчені люди. Принципова новизна цієї події — це оприлюднення імені терористки і її фото з речовими доказами. Це дуже вчасний і ефективний хід в інформаційній активності СБУ, оскільки до сухої статистики спійманих суспільство вже звикло», — прокоментував ситуацію на «ФБ» соціальний психолог Олег Покальчук.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>