«Майдани прикрашають Україну»

19.12.2014
«Майдани прикрашають Україну»

Петро Порошенко з президентом Польщі Броніславом Коморовським. (з сайта president.gov.ua.)

Перебуваючи з візитом у Польщі, Президент України Петро Порошенко зробив декілька вартих уваги заяв. Якщо відкинути пафос, яким останнім часом грішить наш керманич (на кшталт самовизначень «Я є Президентом миру, а не війни») суть сказаного можна звести до наступних тез.

З приводу ЄС. Порошенко заанонсував набуття повноцінного членства у Євросоюзі, на яке Україна претендуватиме у 2020-му. «Ця програма (програма вступу до ЄС — Авт.) передбачає близько 60 реформ і спецпрограм, виконання яких дозволить Україні підготуватися до того, щоб через 6 років подати заявку», — сказав Порошенко. Зі сказаного деякі експерти зробили висновок, що Петро Олексійович відміряв собі ще й другий термін, адже його перша президентська каденція закінчується у 2019-му, тобто за рік до обіцяного членства у ЄС.

З приводу Майдану. У попередника Порошенка, який так само збирався балотуватися на другий термін, вже був гіркий досвід зруйнованих планів. Зі слів теперішнього Президента, він не виключає, що наступні майдани «у країні будуть», але — уточнює він — «з позитивною метою». Загалом, зауважує Порошенко, «як учасник першого і другого Майдану скажу, що майдани прикрашають країну». Навряд чи розстріляних учасникiв Революції гідності можна назвати окрасою, проте вважатимемо, що Президент просто невдало сформулював свою думку.

З приводу Європарламенту. До речі, про події річної давнини: Порошенко висловив переконання, що Революція гідності завершиться тоді, коли на сайті ЄС з’явиться сторінка українською мовою, а сам він матиме можливість балотуватися у члени Європарламенту. (Нагадаємо, що останнє неможливо доти, доки Україна не є членом ЄС). «Хочу нагадати, що свого часу Польщу теж не хотіли приймати, але Польща виборола своє право бути в ЄС. Ми підемо вашим шляхом і ми переможемо», — сказав Президент.

З приводу НАТО. Порошенко внесе в Раду законопроект про відмову України від позаблокового статусу. «В умовах, коли зруйновано політичну рівновагу, коли зруйновано стабільність Європи, ми шукатимемо нові засоби забезпечення спільної безпеки. (…) Проголошена у 2010 році позаблоковість не змогла гарантувати нашу безпеку та територіальну цілісність. Тому я вирішив повернути країну на інтеграцію до євроатлантичного простору», — заявив Порошенко. Однак інтеграція ця відбуватиметься шляхом референдуму, який планує провести Президент. Утім, яку б позицію соціуму не виявив плебісцит, українська армія буде модернізована та «підтягнута» під стандарти НАТО, додав він.

З приводу Криму. «Ми віримо, що український прапор знову замайорить над багатонаціональним півостровом», — у такий спосіб Петро Порошенко висловив переконання, що анексований Крим таки повернеться до складу України. Президент нагадав європейській спільноті, що татари та українці на окупованих землях зазнають утисків громадянських прав. «Крим для нас — незагоєна рана. Ніякого виправдання кримській анексії не існує. Це брутальне порушення міжнародного права», — додав іще кілька загальних фраз Порошенко, не уточнивши, у який саме спосіб відбуватиметься повернення Криму.

З приводу Донбасу. Даючи інтерв’ю польському телеканалу TVP Info, Порошенко охарактеризував життя на окупованих територіях як «страшне». «На вулицях бандити, які без суду та слідства вбивають людей. Вони не відповідають за свої вчинки», — зазначив він і порівняв ситуацію із Сомалі. Водночас глава держави підкреслив, що «ціллю України не є те, аби було гірше Росії. Ціллю є добитися миру на нашій землі». Це було сказано Порошенком у контексті обвалу російського рубля і того, як це може вплинути на розвиток ситуації на Донбасі.

З приводу Антикорупційного бюро. Нарешті, торкаючись внутрішніх українських справ, Петро Порошенко запевнив, що Антикорупційне бюро запрацює після новорічних свят. «Я обіцяю вам цікавий сюрприз на 14 січня», — заінтригував він. І додав, що пропозиції щодо голови бюро готуватимуть парламентарії. Проте раніше ЗМІ повідомляли, що у тому проекті держбюджету на 2015 рік, який потрапив у пресу, не закладено фінансування Антикорупційного бюро.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>