«Мінськ-2» відкладається

11.12.2014

Учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі ніяк не можуть зібратися у Мінську. Нагадаємо, що 9 грудня робочу зустріч скасували з ініціативи представників терористичних «ДНР» і «ЛНР», які пропонували зібратися 12 грудня. Згодом глава комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Слуцький проговорився, що сторонами на 90% погоджено іншу дату — 11 грудня. При цьому РФ наполягає, що за форматом мінські переговори повинні пройти за участю посла РФ в Україні Михайла Зурабова, екс-президента України Леоніда Кучми, представників Донецької та Луганської областей та спецпосланця ОБСЄ Хайді Тальявіні. Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба також погодився, що дата 11 грудня є компромісною. Але й сьогодні так званий «Мінськ-2» не відбудеться.

Єдиний прогрес: учасники контактної групи сьогодні хіба що спробують провести Skype-конференцію і домовитися про зустріч в столиці Білорусі. За словами самопроголошеного «віце-спікера парламенту ДНР» Дениса Пушиліна, попередньо обговорять чотири питання: дотримання «режиму тиші»; відведення артилерії і систем залпового вогню; обмін полоненими за узгодженими раніше списками та відновлення соціальних виплат на окупованій території.

Дата чергової очної зустрічі досі ще не відома. За словами речника вітчизняного МЗС Євгена Перебийноса, Київ виступає за якнайшвидше проведення зустрічі, але рішення залежить від позиції представників незаконних збройних формувань Донбасу.

«Чому не вдається? Я думаю, що тут м’яч на іншій стороні. Україна неодноразово заявляла про свою готовність до зустрічі, — каже пан Перебийніс. — Мінські домовленості — не меню в ресторані, де можна вибрати тільки той пункт, який подобається. На жаль, крім України, мінські домовленості ніхто, у тому числі РФ, не виконує. Шлях до деескалації існує, просто його необхідно дотримуватися».

Відтак у Раді нацбезпеки та оборони змушені констатувати, що обстріли бойовиками позицій сил АТО тривають, хоча їхня кількість і зменшилася. «Мирні переговори ведуться з тими, хто відкриває вогонь — бойовиками і терористами, але через офіційну сторону — Російську Федерацію, яка власне і підживлює ці терористичні формування, як живою силою так і озброєнням», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

Проте в РНБО кажуть, що «день тиші» у вівторок показав, що «сторони ідуть назустріч, при цьому українська сторона демонструє зразковість виконання своїх зобов’язань». Саме тому українська сторона вирішила продовжити «день тиші».

«Оскільки цей режим було підтримано, і ми бачимо багаторазове зменшення кількості обстрілів, які носять більш провокаційний характер, ми продовжуємо підтримання режиму тиші і сподіваємося, що кількість обстрілів буде різко зменшуватися, і буде доведена до нуля», — пояснює пан Лисенко.

Зауважимо, що 9 грудня не вдалося досягнути повного припинення вогню на Донбасі, адже бойовики 14 разів порушили режим тиші. Артилерія сил АТО удари у відповідь на відкриття вогню терористами не завдавала. Під обстріл терористів знову потрапили спостерігачі ОБСЄ, але обійшлося без жертв. Одним iз позитивів «дня тиші» у РНБО вважають той факт, що позаминулої доби вперше не загинув жоден український вояк. Але, за даними групи «Інформаційний спротив», бойова активність терористів не зменшилася, адже вони здійснюють численні маневри та перекидання сил (у тому числі бронетехніки) на різних ділянках лінії фронту.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>