Услід за «Патріотом»

11.12.2014
Услід за «Патріотом»

На волонтерський центр в Одесі невідомі нападають уже вдруге.

Вибух пролунав о пів на другу ночі. Камери відеоспостереження зафіксували, як невідома жінка з прихованим обличчям поклала пакет із (як з’ясувалося згодом) вибухівкою під дверима офісу «Волонтерської сотні Далії Северин». Організація протягом п’яти місяців збирає продукти, засоби гігієни, одяг та медикаменти для бійців добровольчих батальйонів, що воюють у зоні АТО.

Потужна хвиля зруйнувала зовнішню стіну, саме приміщення і частину внутрішнього коридору. Вибух пошкодив майно і зіпсував близько 1/5 посилок, приготовлених для 28-ї механізованої бригади, 14-го батальйону територіальної оборони і добровольчого батальйону «Луганськ-1». На щастя, всередині на той час нікого не було, тож обійшлося без жертв.

Сама Далія — лідер одеського жіночого волонтерського руху, вважає, що це тест на патріотизм для Одеси, області та усієї України. «Дехто думає, що таких жінок, як ми, можна зупинити лише вибухами. Нас, активістів у Сотні Далії Северин, більше 400 чоловік. Не надірветесь?» — звернулась вона до кривдників через соцмережу.

Це не вперше офіс волонтерської сотні зазнає нападу. 10 листопада пізно ввечері двоє невідомих у балаклавах розбили вікно і закидали кімнату коктейлями Молотова. Тоді пожежі вдалося уникнути, адже зловмисники дуже поспішали втекти від охорони бізнес-центру (в якому безкоштовно займають приміщення волонтери), тому погано підпалювали ґноти.

Цього разу вибух став останньою краплею. Волонтери задумалися про те, щоб з’їхати з приміщення. «Ми не можемо не підтримати власника бізнес-центру, який уже вдруге страждає через свій патріотизм. Він не просив. Але так правильно. Бо один за всіх і всі за одного», — заявила Далія.

Волонтери не збираються згортати свою діяльність. «Губернатор» Одещини Ігор Палиця вже запропонував волонтерам єдиний склад, який перебуватиме під подвійною державною і приватною охороною. Як повідомила Далія, вони прийняли пропозицію і вже найближчим часом переїдуть до нового приміщення й об’єднаються з іще кількома волонтерськими організаціями.

За фактом вибуху в бізнес-центрі міліція порушила кримінальну справу за ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України, кваліфікуючи подію як терористичний акт. Розслідуванням займуться співробітники СБУ.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Розслідування обставин вибуху в одеському магазині українського одягу «Патріот», про що писала «УМ» минулого тижня, ще триває. Доки власники «Патріота» шукають нове приміщення, магазин перейшов на роботу в онлайн-режимі. Про відновлення пошкодженого вибухом магазину поки не йдеться.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>