Аеропорт як символ

05.12.2014
Аеропорт як символ

Представник Росії у спільній групі з припинення вогню на сході України, генерал-лейтенант Олександр Лєнцов вважає, що найближчим часом на Донбасі можна досягнути режиму «Тиша». Таку впевненість він висловив позавчора ввечері в Луганську, після завершення чотиристоронньої робочої зустрічі представників України, РФ, ОБСЄ та терористичної «ЛНР». Плідною цю зустріч вважає і генерал-лейтенант ЗСУ Володимир Аскаров: «Під час роботи ми дійшли згоди з практичних кроків, які потрібно зробити для того, щоб припинити вогонь і надалі відвести важке озброєння». Серед іншого пан Аскаров каже, що, незважаючи на те, що спільна група моніторить ситуацію в Донецькому аеропорту, щоб «не допускати спалахів насильства», повністю, «на 100%, нам цього не вдалося виконати».

Водночас у Генштабі ЗСУ вчора пояснили, навіщо українські «кіборги» героїчно утримують Донецький аеропорт. «І в стратегічному плані це вигідна позиція, тому що аеропорт перебуває практично в Донецьку. Більше деталей я не розкрию, щоб не нашкодити нашим хлопцям там, — зазначає представник Генштабу ЗСУ, генерал-майор Олександр Розмазнін. — Аеропорт — це зручна позиція для початку звільнення Донецька. Очевидно, у кожного покоління є символи, які в майбутньому стануть прикладами для наших дітей і онуків, як у свій час Ленінград і Сталінград. Таким символом є наш Донецький аеропорт!».

За словами генерала Розмазніна, Генштаб ЗСУ перехопив доповіді командирів російських військових підрозділів, які свідчать про великі втрати регулярних військ РФ у боях за летовище: триста загиблих окупантів, майже двісті поранених, місцезнаходження ще понад 170 російських загарбників не відоме.

Згідно з оприлюдненими Генштабом ЗСУ даними, на Донбасі серед бойовиків воює більше 30 тисяч найманців, серед них 6—10 тисяч професійних військових Росії. При цьому місцевих бойовиків не більше 2 тис. осіб. За словами пана Розмазніна, серед найманців представлені ледь не всі народності РФ: найбільше чеченців (так званих «кадировців»), чимало також представників козацтва — Донського, Волзького, Забайкальського та інших, які «прославилися на Донбасі як мародери вищої категорії». Є й найманці з інших країн: українські військові затримали найманців з Ізраїлю, Сербії, Іспанії, Італії і навіть Бразилії.

«Що стосується регулярних військ РФ, то керівництво збройних сил Росії проводить їхню регулярну ротацію, тому що військові не витримують психологічного тиску, вони не розуміють, за що воюють», — каже генерал-майор Розмазнін.

Як повідомляє прес-центр АТО, протягом позаминулої доби бойовики намагались здійснити понад 70 атак iз використанням артилерійсько-мінометного вогню та іншого озброєння, загинув один український вояк, ще 13 отримали поранення.

Речник РНБО Андрій Лисенко повідомляє, що бойовики активізували свої дії на Маріупольському напрямку. А «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль додає, що кількість обстрілів бойовиками контрольованої Україною території області зросла в кілька разів: усього зафіксовано 55 обстрілів із мінометів, артилерії, систем «Град» та стрілецької зброї.

Учора на Луганщині ще й «заблукала» група російських розвідників-диверсантів, яку виявили наші прикордонники, військові СБУ, МВС та ЗСУ під час спільної спецоперації. «Ворог зазнав втрат та був змушений відступити», — каже пан Лисенко.

Водночас на Донеччині все потужніше про себе заявляють місцеві партизани, яким днями вдалося знешкодити 110 бойовиків. «1 грудня при взаємодії зі Збройними силами воїнами партизанського загону було знищено на фермі в районі Старомихайлівки близько 50 бойовиків, — повідомляє прес-центр АТО. — Наступного дня вони зіграли у злий жарт з «великими воїнами руського міру», скоротивши їх чисельність ще на 10 чоловік. У цей же день, продовжуючи «гратись» iз терористами та при тісній взаємодії з українськими військовими в районі Петрівки, партизани приплюсували на свій рахунок 50 бойовиків. Тож упродовж двох днів партизани очистили свій край від 110 найманців».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>