Після «тиші» знову «вогонь»?

03.12.2014
Учора українські та російські генерали обговорювали в Донецьку можливе припинення вогню та відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Звісно ж, офіційно представники російського Генштабу ЗС продовжують стверджувати, що їхніх вояків на Донбасі немає. Тому їхня участь у перемовинах щодо виконання Мінського меморандуму є нібито лише посередницькою, так само, як і представників місії ОБСЄ. Мовляв, домовляються українська сторона та «представники окремих районів Донецької області» (тобто керівництво терористичної «ДНР». — Ред.), а ми лише допомогаємо. У Міноборони України додають, що не лише штабні генерали, а й керівники Спільного центру з української та російської сторін — полковники Олег Бойко та Олексій Матвєєв, представники ОБСЄ та представники окремих районів Донецької області зібралися, щоб обговорити питання дотримання режиму «Тиша» у найпроблемніших районах: міжнародному аеропорту «Донецьк», на околицях міста Щастя та Новобахмутівки на Луганщині. Позавчора ж питання аеропорту (зокрема, припинення штурму стратегічного об’єкта та зниження градуса напруги з обох сторін) обговорювалося прямо на летовищі українським генерал-лейтенантом Володимиром Аскаровим та російським генерал-лейтенантом Олександром Лєнцовим. До речі, як повідомляється у черговій доповіді ОБСЄ, у Луганську, за участі саме цих двох генералів, українські військові та місцеві бойовики вже домовилися про дату припинення вогню ще минулої суботи: гармати з обох боків мають замовкнути вже післязавтра — 5 грудня, а відвід усієї важкої техніки має розпочатися з 6 грудня.

«Кіборг» москаля не боїться

Незважаючи на те, що у прес-центрі АТО стверджують, що через вищезгадані перемовини в зоні Донецького аеропорту активних бойових дій останнім часом не зафіксовано, військові експерти мають іншу інформацію. За даними групи «Інформаційний спротив», тут тривають запеклі бої. Зокрема, окупанти спробували здійснити кілька атак штурмовими групами з флангу, але всі ці спроби були відбиті українськими «кіборгами».

Нардеп, комбат «Донбасу» Семен Семенченко вважає, що в.о. міністра оборони Степан Полторак має пояснити значення аеропорту в стратегії оборони проти бойовиків, скільки часу варто його утримувати і чи передбачається в майбутньому наступ iз цього об’єкта.

Зауважимо, що напередодні в РНБО спростували чутки про те, що «кіборги» підірвали старий термінал аеропорту і відступили. «Ми підтверджуємо оперативні дані про участь російських спецпризначенців у штурмі аеропорту, але це не допомагає терористам, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — Ворог зазнає серйозних втрат і аеропорт, включаючи і новий і старий термінал, залишаються під контролем українських військовослужбовців».

За словами радника Президента, відомого волонтера Юрія Бірюкова, позавчора в запеклих боях «кіборги» знищили 27 російських спецпризначенців та близько тридцяти місцевих бойовиків. Загинуло двоє наших бійців, ще 15 – отримали поранення. «Чи варто лізти на нашу землю? Ні, не варто, це небезпечно. Ми гостинна нація, але тільки до друзів», — каже пан Бірюков.

Загалом позаминулої доби бойовики в зоні АТО здійснили більше півсотні атак, від вогню продовжували гинути мирні мешканці. За неофіційними даними, паралельно з перемовинами про припинення вогню вантажівки з восьмого російського «гумконвою», який прибув на Донбас 30 листопада, привезли чимало снарядів.

Козачки-розбійнички

На Луганщині так званий самопроголошений лідер терористичної «ЛНР» Ігор Плотницький підтвердив інформацію про припинення вогню на лінії зіткнення з 5 грудня і про відведення важкої техніки з 6 грудня. Якщо це дійсно так, не зрозуміло, навіщо тоді у район Станиці Луганської бойовики перекидають бронетехніку й намагаються відтіснити українські війська від річки Сіверський Донець.

Ці домовленості досягалися саме в той час, як бойовики «ЛНР» влаштували «зачистку» регіону від російських козачків, яку назвали «боротьбою з бандитизмом». Хоча, за даними вітчизняної розвідки, йдеться лише про боротьбу за контроль над територіями, щоб мати можливість їх грабувати, вивозячи цінності, вугілля, металобрухт до Росії.

Спочатку бойовики перебили чимало козачків iз так званого «Всевеликого війська Донського» в Антрациті. За неофіційними даними, загинув «військовий комендант» міста В’ячеслав Пеніжанін iз позивним «Прапор», «начальник штабу» Михайло Коваль та ще не менше десятка козаків. Згодом бойовики взялися за козаків, які контролювали Красний Луч та Стаханів.

Не дивно, що козацький отаман, росіянин Микола Козіцин опинився в Росії ( за неофіційними даними, його вивезли з Донбасу спецслужби РФ). Із міста Новочеркаськ Ростовської області пан Козіцин заявив у відеозверненні, що він не в полоні у бойовиків «ЛНР» і не тікав, а просто... у відпустці, хоча й «працює над багатьма проектами»!

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>