Наляканi Євромайданом

25.11.2014

Коли одеські активісти планували заходи присвячені Євромайдану, вони навіть не могли уявити, що їм вдасться частково реконструювати події минулого листопада. Вихідні для одеситів були напруженими. У суботу євромайданівці зібралися на акцію під стінами обласного управління міліції. Люди хотіли вкотре нагадати, що чекають на звільнення з роботи тих міліціонерів, які рік тому знесли їхнє наметове містечко, та покарання винних у трагічних подіях 2 травня.

У суботу активісти принесли iз собою під стіни міліції символічні намети. Втім встановити їх їм не дозволили правоохоронці. Близько 300 силовиків вийшли в цей день охороняти будівлю. До слова, мітингувальників було всього кілька десятків. Така кількість міліціонерів до болю щось нагадала учасникам акції.

За словами лідера організації «Демократичний альянс» Олексія Чорного, розкладати намети заборонив особисто начальник ГУ МВС в Одеській області Іван Катеринчук. Він буцімто сказав, що намети — це малі архітектурні форми, тому встановлювати їх не можна.

Таке рішення головного міліціонера міста, його висловлювання, що «йому легше розігнати 50 євромайданівців, ніж 126 міліціонерів (які підлягають люстрації)» та навмисна чи ненавмисна помилка у застосуванні до намету терміна МАФ викликала обурення громадян.

«Якщо коротко — намет зламали, а нас випхали в найгрубішій формі, — розповів про невдалу акцію Олексій Чорний. — Ми прийшли до них після Дюка (наступного дня понад 500 активістів зібралися біля пам’ятника Дюку де Рішельє на Приморському бульварі — місці, де рік тому вперше зібралися прихильники євроінтеграції. — Ред.) о 19-й годині знову. Реакція та сама — щільний кордон міліції. Ніхто не представляється, документів не показують, чому порушують Конституцію і закони — не коментують. У кращих традиціях режиму Януковича. А власне, це і є та сама міліція, тільки вона в Одесі поводиться нахабніше, ніж рік тому».

На звернення одеських євромайданівців обуренням вiдреагував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Активісти у «Фейсбуці» просили розібратися у відомстві й звільнити за протиправні дії серед решти одеських правоохоронцiв тепер уже Катеринчука. Міністр розцінив це як провокацію.

«Хочете намети ставити? Майдан? Кого підтримувати? Так вирішили відмітити? Дестабілізуючи і так непросту Одесу? Доводячи, що не все гладко і добре? Це і так ясно. Власне «его» і популярність підвищуючи? Знайдіть інші форми — не провокуючи бійки, сутички і негативні емоції. Якщо є що сказати по суті— говоріть. Вас почує і проукраїнський «губернатор», і проукраїнський міністр. Приходьте... Хлопці, ви неправі. Або ви проросійські... Нібито ж — ні», — написав на своїй сторінці у соцмережі Арсен Аваков. Він також зазначив, що одеська міліція відзвітує про події цих вихідних перед ним особисто і перед одеситами.

Активісти пробачили Авакову гарячковість у судженнях і надали представникам міністерства відеодокази того, як міліцонери перешкоджали мирному мітингу.

Врешті, конфлікт між міліцією і Євромайданом вдалося завершити тимчасовим перемир’ям. Начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в Одеській області Віктор Кузнецов дав гарантії створення спільної з громадськістю комісії, яка займатиметься розслідуванням резонансних справ одеського Євромайдану, в яких представники міліції порушували закони України. Комісія кожні 10 днів буде публічно звітувати перед журналістами і громадськими діячами про хід розслідувань. Тож наразі Одеса чекає на новий виток розслідувань, який, сподівається, буде об’єктивнішим і результативнішим.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>