Будеш знати, дивізіон!

13.11.2014

«Я думаю, що ООН повинна бути якнайшвидше поінформована про те, що Росія планує повномасштабне вторгнення в Україну. Останні факти доводять це і не залишають сумнівів», — зазначив учора вранці на своїй Twitter-сторінці постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв. Уже ввечері в середу Рада Безпеки ООН провела екстрену зустріч щодо ситуації в Україні, на яку, крім представників 15 країн-членів Радбезу, було запрошено і постпреда України при ООН пана Сергєєва. Російську загрозу для України вчора підтвердили і в НАТО. За словами головнокомандувача сил НАТО в Європі Філіпа Брідлава, Північноатлантичний альянс спостерігає в останні дні перекидання в Україну російської військової техніки та бойових частин через численні «дірки» на кордоні.

«Ми бачили кілька колон і не маємо зараз точного уявлення, як багато техніки і військ зайшло, — каже пан Брідлав. — Сила, гроші, підтримка, витратні матеріали, зброя течуть туди і назад уздовж усього кордону. Ми маємо повернутися до ситуації, коли цей кордон поважатимуть».

У протилежному ж напрямку окупанти вивозять «вантаж 200». За словами речника РНБО Андрія Лисенка, у ніч iз вівторка на середу через закритий пункт пропуску «Довжанський» до Росії на п’яти вантажівках, що належать Ростовській похоронній фірмі, вивезли тіла загиблих, ймовірно російських військових.

Судячи з усього, це не останній скорботний конвой для обох сторін. Адже міністр оборони Степан Полторак вважає, що силам АТО необхідно готуватися до ведення бойових дій в умовах нарощування сил терористів і військ РФ. «Ми чітко відслідковуємо пересування, і знаємо про місця їх знаходження. І, звичайно ж, очікуємо непередбачуваних дій з їхнього боку», — каже пан міністр про дії ворога. І додає, що Міноборони вже готує резерви.

За даними РНБО, упродовж позаминулої доби загинув один український військовий (сталося це під час обстрілу наших позицій з установок «Град» під містом Щастя, що на Луганщині. — Ред.), ще п’ятеро отримали поранення. «Ми вогнем у відповідь знищуємо вогневі точки противника», — повідомляють у прес-центрі АТО.

Складною залишається ситуація на стратегічній ділянці траси поблизу Бахмутки, що з’єднує Луганськ та Сiверськодонецьк та слугує лінією розмежування сторін відповідно до Мінського меморандуму. Як повідомляє прес-центр АТО, бойовики затято намагаються захопити цю «лінію розмежування», але отримують гідну відсіч.

Значних втрат ворог зазнав на південних позиціях поблизу Докучаєвська, що на Донеччині. Позавчора українська реактивна артилерія завдала попереджувального удару по скупченню озброєнь і військової техніки бойовиків у цьому районі поблизу Миколаївки. «У результаті удару було знищено один із вогневих підрозділів зведеного реактивного дивізіону російських військ (постійне місце дислокації — Південний військовий округ РФ), польовий склад боєприпасів цього ж дивізіону, а також кілька одиниць автомобільної та спеціальної техніки, — повідомляє організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. — За результатами удару російське командування висунуло претензії місцевим терористам щодо нібито передачі інформації про позиції російських підрозділів українським військам».

За даними групи «Інформаційний спротив», у район Новоазовська прибула зведена ротна тактична група Північного флоту ВМФ Росії. Передбачається, що ця група морської піхоти ввійде до складу передового ешелону ударного угруповання російсько-терористичних військ на приморському напрямку.

ДО РЕЧІ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ спростовує заяви про те, що її представники нібито розкривають позиції українських військовослужбовців на сході України. За словами спікера СММ ОБСЄ в Україні Майкла Боцюрківа, робота місії є нейтральною та неупередженою, до того ж зараз у місії працюють 268 спостерігачів iз 39 країн, iз них лише18 є росіянами.

У свою чергу, у вітчизняному МЗС застерігають від необдуманих нападок на ОБСЄ, адже «знищувати ОБСЄ в публічному просторі означає підігравати Росії». Радник глави СБУ Маркіян Лубківський додає, що російська сторона працює на те, «щоб втягнути нас у критику ОБСЄ і показати нас країною, яка не дотримується домовленостей і ставить під сумнів мандат ОБСЄ, щоб втягнути нас у боротьбу проти авторитетної міжнародної організації».

Відтак радник заступника міністра оборони Василь Будик вибачився перед місією ОБСЄ за свою резонансну заяву з критикою ОБСЄ. «Була озвучена моя особиста думка, і вона виявилася помилковою», — сказав пан Будик. Нагадаємо, що раніше він повідомляв, що 80% співробітників місії ОБСЄ, які працюють у районі Маріуполя, є громадянами Росії, багато з них — колишні співробітники спецслужб.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>