Зупинити ворога готові

06.11.2014
За час умовного перемир’я з бойовиками та окупантами Україна підготувалася як для оборони, так і для наступу в межах зони АТО. У цьому запевнив позавчора ввечері під час засідання РНБО Президент Петро Порошенко. За словами глави держави, він як Верховний Головнокомандувач дав доручення силовикам сформувати декілька нових частин і з’єднань, які дозволять уже зараз перекрити та відбити можливі наступи ворога на Бердянськ, Маріуполь, Харків, Дніпропетровську область та у напрямку північніше Луганська. Виконується і план щодо встановлення трьох ліній фортифікаційних споруд вздовж контрольованої Україною території. За словами пана Порошенка як голови РНБО, «маємо пам’ятати, що ми здатні захистити нашу державу», тому й «триває забезпечення наших Збройних сил технікою як наступального, так і розвідувального характерів». Утім Україна все ще налаштована вирішувати конфлікт на Донбасі винятково мирним шляхом.

Так чи інакше, після рішень Ради нацбезпеки й оборони у вівторок Україна продовжує дотримуватися в зоні АТО режиму припинення вогню. «Протокол, підписаний у Мінську 5 вересня, і меморандум, підписаний у Мінську 11 вересня, залишаються чинними. Тому режим припинення вогню лишається чинним, пояснює речник РНБО Андрій Лисенко. Проте Президент віддав розпорядження щодо посилення блокпостів як технікою, так і особовим складом, а також підвищення уваги до всіх рухів, які здійснює Росія, в тому числі що стосується переміщення російської техніки та особового складу».

Зауважимо, що, згідно з даними вітчизняного МЗС, за час дії «режиму припинення вогню» протягом двох місяців у зоні АТО загинуло більше сотні українських військових, ще близько шестиста отримали поранення. «Незважаючи на деяке зниження активності бойових дій, бойовики та російські війська не припинили обстріли сил АТО, не відійшли від лінії розмежування і продовжують проводити наступальні операції», — констатує спікер МЗС Євген Перебийніс.

Відтак МЗС України направило ноту протесту в МЗС Росії у зв’язку з перманентними актами агресії РФ проти України. Протест також висловлено через надання підтримки терористичним угрупованням «ЛНР» і «ДНР», продовження дій, спрямованих на подальшу ескалацію ситуації в Україні, а також нарощування угруповання Збройних сил РФ поблизу кордону України. «Росія не дотримується мінських домовленостей щодо Донбасу, а цинічно займається їх саботажем», — каже пан Перебийніс.

У свою чергу, в РНБО розкритикували так звані російські «гуманітарні конвої» (загалом їх було вже шість), які насправді завозять на Донбас військову техніку, паливо та харчі для бойовиків, а вивозять звідти тіла загиблих російських офіцерів, солдатів і найманців.

«Сказати, що всі «гумконвої» доставляли зброю та все інше для підсилення бойовиків, ми не можемо, оскільки один із конвоїв майже наполовину був втрачений під час вибуху хімзаводу в Донецьку, каже речник РНБО Андрій Лисенко. — Цими ж «гумконвоями» вивозили вже тіла загиблих російських вояків. І ці ж «гумконвої» доставляли сировину та деякі продукти, аби нагодувати хоча б бойовиків. Тому що місцеве населення не отримує продуктів».

Цікаво, що, згідно з останнім звітом моніторингової місії ОБСЄ, з десяти вантажівок п’ятого російського «гумконвою», які проникли 4 листопада на територію України, сім були бензовозами! За даними групи «Інформаційни спротив», зараз відзначається різка активізація російсько-терористичних військ, пов’язана з отриманням боєприпасів, доставлених на Донбас так званими «гуманітарними» конвоями. Зокрема, за позаминулу добу позиції сил АТО обстріляли понад сорок разів! Відтак загинуло двоє українських вояків, ще дев’ятеро отримали поранення.

«У самому Донецьку терористи чотири рази обстріляли з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військових на території аеропорту. Отримавши вогневу відповідь, найманці на штурм не наважились», — повідомив пан Лисенко. До речі, за даними російської правозахисниці Олени Васильєвої, керівника групи «Вантаж 200 з України в Росію», українські «кіборги» позавчора знищили в аеропорту групу елітних російських «морських котиків» iз Мурманська. Кількість безславно загиблих окупантів-морпіхів наразі з’ясовують.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>