Віроломство окупантів

04.11.2014
Віроломство окупантів

Колона російської військової техніки під Донецьком.

На Донбасі знову гинуть люди. Минулих вихідних бойовики не припиняли артобстріли позицій сил АТО та житлових кварталів із мирними мешканцями. Так, майже безперервно тривали обстріли низки населених пунктів на Луганщині. Минулої суботи в зоні АТО загинули шестеро українських бійців, у неділю — ще троє. Не менше двох десятків наших вояків отримали поранення. Також позавчора двоє військових загинули на блокпосту поблизу Маріуполя внаслідок теракту: потужний вибух авто, яке оглядали силовики, стався після дистанційного підриву радіокерованого заряду. Організаторів теракту вже затримано. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, у РНБО повідомили, що вчора в зоні АТО обійшлося без жертв, поранено двох наших бійців. Загалом, згідно зi звітом Управління Організації Об’єднаних Націй (ООН) із координації гуманітарних питань, наразі кількість загиблих у конфлікті на сході України досягла 4 тис. осіб, а кількість поранених — 9,3 тис. осіб.

Росіяни вже навіть не маскуються

Водночас чимало експертів припускаються думки, що після псевдовиборів на Донбасі окупаційні російські війська та зграї терористів перейдуть у наступ. Банди бойовиків уже зараз намагаються поповнити за рахунок місцевого населення. За оперативною інформацією СБУ, що підтверджується, зокрема, і повістками, так звані вибори в «ДНР» і «ЛНР» Російська Федерація планує використати для поповнення чисельного складу підрозділів власних Збройних сил. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, вже виготовлено і доставлено на контрольовані бойовиками території понад 30 тисяч повісток, які вручають особам призовного віку. За відмову з’явитися у призовні пункти молоді люди каратимуться згідно з російським законодавством!

За даними координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, наразі бойовики сформували чотири ударні угруповання — Луганське, Горлівсько-Донецьке, Волновасько-Тельманівське й Новоазовське, у складі яких близько 14-15 тис. російських найманців і військовослужбовців РФ, а також 10-12 тис. бойовиків із місцевих бандформувань. Тобто загалом, сили окупантів і терористів складають 24-27 тис. осіб. Також у складі даних угруповань більше сотні танків, майже триста бойових броньованих машин (типу БМП, БТР, МТ-ЛБ тощо), близько сотні гармат ствольної артилерії та установок РСЗО, а також близько 500 одиниць автотранспорту.

До речі, чимало запитань викликає останній так званий п’ятий «гуманітарний конвой», відправлений Росією на Донбас. Адже очевидці, які бачили «гумконвой» у районі Іловайська, повідомляють у соцмережах, що «конвой містив повно бійців, протиракетні системи, зенітки, ящики з боєприпасами»... Вітчизняне МЗС висловило рішучий протест у зв’язку з незаконними діями РФ, грубим порушенням держкордону України та вимагає припинити провокативні дії.

«Нездатність слідувати усталеним міжнародним правилам при направленні гуманітарної допомоги, а також намагання приховати справжній вміст вантажу є свідченням продовження курсу Росії на подальшу ескалацію ситуації на сході України», — заявляють в МЗС.

У РНБО констатують, що «командування Збройних сил РФ продовжує надавати всебічне матеріально-технічне забезпечення бойовикам та підрозділам, що діють на території України». При цьому бойовики намагаються всіляко заблокувати процес встановлення дієвого моніторингу за держкордоном між Україною та РФ.

«Не припиняється інтенсивне переміщення військової техніки та живої сили противника з території Російської Федерації до території, яка тимчасово підконтрольна бойовикам. Присутність російських військ уже навіть не маскується, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — У нас є підтвердження, що російські військові є і в Донецьку, і в Луганську».

Не дивно, що позавчора на контрольному пункті поблизу населеного пункту Піски, що у передмісті Донецька, було зупинено автомобіль з двома російськими військовими, які просто заблукали. А на околицях Донецька журналісти, які перебувають на місці подій, ще в суботу помітили колони військової техніки, броньовані КамАЗи, «Гради», польові кухні та заправники.

Від терміналу до блокпоста

Серед бойових успіхів українського війська в останні дні — «зачистка» від бойовиків ще одного терміналу аеропорту «Донецьк». За словами речника прес-центру АТО Владислава Селезньова, українські бійці підняли над звільненою частиною аеропорту державний прапор, відбивши у терористів другий поверх терміналу.

Лише учора вранці бойовики обстріляли позиції сил АТО вісім разів. Зокрема, інтенсивно було обстріляно 37-й блокпост, поблизу Бахмутки на Луганщині, який не дозволяє бойовикам оточити 31-й, що в районі селища Фрунзе.

«Наша артилерія завдала удару у відповідь по вогневих точках противника. Ситуація на цій ділянці залишається непростою, проте у захисників блокпоста є все необхідне для виконання завдань. Блокпост суттєво посилено і технікою, і військовими. Цей район під посиленою увагою», — наголосив речник РНБО Андрій Лисенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>