Сергій Тігіпко: «Влада програє економіку»

24.10.2014
Сергій Тігіпко: «Влада програє економіку»

Сергій Тігіпко.

Не так давно голова МЗС Польщі Радослав Сікорські підкреслив: для отримання фінансової допомоги Україна мусить розпочати реформи. Навіть лояльний до теперішньої української влади Захід нагадує: без труда та зусиль не буває й винагороди. А лідер «Сильної України» Сергій Тігіпко постійно акцентує на кількох ключових моментах: 1. Без боротьби з корупцією ми не піднімемо власну промисловість. 2. Без підтримки вітчизняного виробника не навчимося жити не у борг. 3. Без проведення реформ програємо усе — і економіку, і країну, і мир у цій країні. Про це та про інше йдеться у нашій сьогоднішній розмові з політиком.

n Сергію Леонідовичу, почнемо з популярної нині люстраційної теми. Як ви ставитеся до ухваленого Радою закону «Про очищення влади»?

— Якщо розібратися в меті згаданого закону, то два основні моменти треба було враховувати. Поліпшити ефективність влади означає зробити владу більш професійною. І друге — прибрати корупцію. А в підсумку ні перше, ні друге не зробили. Взяли і прибрали всіх — не розбираючись, злодій він чи не злодій, ефективний він чи ні.

n Професійність влади ви поставили на перше місце.

— Так, бо питання кадрів, що в бізнесі, що у владі, — першочергове, тому необхідно розумно підходити до питання люстрації. Знайти професійного чиновника не так легко, як здається. Несправедливо стригти всіх під один гребінець. Потрібно було розбиратися з кожною людиною окремо.

n То це через відсутність фахових кадрів ми маємо таку катастрофічну ситуацію з гривнею?

— Безумовно. Якби національна валюта знизилася з 8 до 10 гривень за долар, це було б навіть позитивно для економіки — експортери б виграли, імпорт зменшився б. Але така девальвація, як зараз, призводить до паніки у населення. Це свідчить про те, що сьогодні повністю програна ситуація. Це велика проблема для нашої економіки.

n Якими є її першочергові наслідки?

— Ми втрачаємо російський ринок, це зрозуміло. Але ми втрачаємо і внутрішній ринок. Якщо пенсіонер у грудні минулого року отримував 1200 грн. пенсії і міг купити на ці гроші певну кількість хліба, молока, ковбаси, то сьогодні на ті ж гроші він може купити набагато менше. А попереду ще підняття тарифів на комунальні послуги.

n У 2010-му питання збереження стабільності валюти також стояло доволі гостро.

— І так само з нами розмовляв МВФ у 2010 році. Тоді ми не пішли на підняття тарифів, намагалися утримати гривню, бо розуміли, чим усе може закінчитися. Сьогодні робиться величезна помилка в економіці, Україна йде за сценарієм країн Південної Європи, коли ріжуться соціальні стандарти, вбивається внутрішнє споживання. Влада намагається збалансувати бюджет перш за все за рахунок простих людей. При цьому реформи не проводяться, корупція триває. В Греції, зокрема, подібна політика призвела до зростання безробіття — зараз майже третина населення країни не працевлаштована.

n Чим може обернутися така ситуація?

— Ми не до кінця розуміємо, наскільки серйозні економічні та соціальні проблеми має Україна і як вони збільшуються зі страшною швидкістю. Якщо нічого не зміниться, то в січні-лютому в країні почнеться системна криза, яка призведе до соціального вибуху.

n Багато хто скаже на це, що в Україні — війна, а відтак слід перетерпіти…

— Людям важко сьогодні жити. У людей колосальні проблеми. Ситуація доходить до того, що вони обирають — купити ліки або їжу. Посилатися на те, що йде війна, і тому людям важко жити, це неправильно. Потрібно розуміти, що ситуацію можна виправити і шукати рішення. Війна — це час реформ. Треба діяти — швидко і жорстко.

n Як саме?

— Згадаймо, що у 2009 році падіння ВВП України було в 1,5 раза більше, ніж прогнозний показник на нинішній рік. Але вже у 2010 році ми отримали понад 4% зростання ВВП. Ось куди потрібно рухатися. Потрібна консолідація, але якщо продовжуватиметься така економічна і соціальна політика, якщо влада не реагуватиме на порушення, ніякої консолідації не буде. Для влади настав час перестати грати в популізм. Потрібно займатися конкретними речами, які хвилюють людей. Насамкінець Сергій Тігіпко додає, що необхідно провести реформи і розгорнути системну боротьбу з корупцією. «Потрібно думати про ті реформи, які будуть стимулювати економіку. І вести боротьбу з корупцією. Сьогодні в питанні боротьби з корупцією в країні нічого не змінилося, бо влада тепер краде на війні. Соцстандарти заморожені, економіка валиться — але чиновники продовжують красти», — резюмує лідер «Сильної України».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>