Хто «потягне» прем’єрський тягар

24.10.2014
Хто «потягне» прем’єрський тягар

Головна інтрига виборів — чи залишиться Арсеній Яценюк після виборів на посаді Прем’єр-міністра.

Президент Петро Порошенко не обіцяє довгої прем’єріади і вважає, що уряд з’явиться за 10-15 днів після виборів. Очевидно, що ця його заява викликана наміром Президента отримати велику фракцію у новій Верховній Раді Блоку свого імені. Бо, як відомо, Україна живе у парламентсько-президентській республіці і Прем’єра призначатиме аж ніяк не Президент, а саме — новий парламент.

Правда в тому, що претендувати на прем’єрську посаду буде саме та політична сила, яка набере більшість голосів виборців. Як сказав Анатолій Гриценко на Форумі руху «Чесно», для Блоку Петра Порошенка кандидат у прем’єр-міністри — це перший номер списку Віталій Кличко.

Якщо Петро Порошенко виграє, що дозволить йому самостійно формувати парламентську більшість (йдеться як про спискових депутатів, так і про мажоритарних), то йому не потрібні будуть жодні коаліції і його фракція зможе самостійно призначити Віталія Кличка Прем’єр-міністром.

Президент постійно апелює до того, що об’єднуватися треба довкола коаліційної угоди, а не посад.

Діючий Прем’єр коментує заяви Президента з певним скепсисом. Арсеній Яценюк каже, що в коаліційній угоді має бути лише одне речення — «виконувати Угоду про асоціацію з ЄС».

Угода — цей величезний том і вміщує в собі всі ті реформи, які мають впровадити в Україні європейські стандарти в різних сферах життя.

І тут виникає слушне запитання: а чи кожен кандидат на посаду Прем’єра спроможний сьогодні забезпечувати виконання Угоди з ЄС, вести переговори з МВФ, забезпечувати газ iз Європи та реформування армії? Усе те, основу чого вдалося закласти Арсенію Яценюку.

Чи вистачить на це досвіду у Віталія Кличка, який менше півроку працює на посаді мера і запам’ятався хіба що знанням про те, що «аби холодна вода стала гарячою, то її треба підігріти»?

Чи може це забезпечити ще один претендент від Блоку Петра Порошенка Володимир Гройсман, який працював мером Вінниці?

Чи може це зробити Олег Ляшко, який чудово дискутує на ток-шоу і влаштовує політичні вистави, але ніколи не працював у системі виконавчої влади? Чи спроможний колишній журналіст бодай прочитати складний документ — Угоду про Асоціацію з ЄС та зрозуміти всі ті технічні та економічні моменти, які там закладені?

Чи готовий до прем’єрської роботи сам Анатолій Гриценко, який є військовим і не надто акцентує увагу на власних військових успіхах?

Прем’єрська посада — бажана для багатьох, але за нинішніх умов головне питання: а хто може її осилити?

Тому відоме радянське гасло — «кадри вирішують усе» — стає актуальним у контексті парламентських виборів 26 жовтня.

Адже ми обиратимемо не лише депутатів і гарну рекламу тієї чи іншої партії. Ми обиратимемо Прем’єр-міністра та членів уряду. І від них залежатиме, як швидко Україна зможе рухатися у бік євростандартів та проведення реформ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>