І знову примарна «тиша»

23.10.2014
І знову примарна «тиша»

Українські «кіборги» утримують позиції в аеропорту. (з сайта ukrnews24.com.)

Позавчора Президент Петро Порошенко повідомив про чергову домовленість про введення режиму артилерійської тиші на Донбасі. А вже вчора у Раді нацбезпеки й оборони відзначили, що після оголошення режиму тиші інтенсивність обстрілів зменшилася в кілька разів, за позаминулу добу не загинув жоден український вояк. Речник РНБО Андрій Лисенко натякає, що сталося це після того, як напередодні Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої було наголошено на необхідності забезпечення режиму повного припинення вогню та артилерійської тиші. «На Луганщині та на півдні зони АТО, в тому числі у Маріуполі, обстрілів позицій українських підрозділів не зафіксовано», — додають у прес-центрі АТО. Втім в окремих районах зони АТО терористи продовжували стріляти. Експерти відзначають, що на контрольованій бойовиками території Донбасу зараз відбувається справжній хаос, коли різні угруповання терористів воюють один з одним, а інколи відкривають вогонь і по російських військових.

Росія не відмовляє терористам у зброї

Отже, позаминулої доби українські «кіборги» щонайменше двічі відбивали штурми Донецького аеропорту, заподіявши ворогу чималих втрат. Основна активність бойовиків зафіксована саме тут, а ще в районі Дебальцевого, де наші позиції регулярно обстрілюють iз мінометів. Позаминулої ночі снаряди знову потрапляли в житлові будинки у Донецьку. Загинув один мирний мешканець, ще п’ятеро поранені.

Міністр оборони Сергій Полторак каже, що наші військові навіть конкурують між собою за право захищати летовище. «Для них це є справа честі і достоїнства — виконати завдання. Більше того, на сьогоднішній день є конкуренція, хто туди поїде. Тому що саме в аеропорту ми показуємо, що вміємо воювати. Ми показуємо всім, що у нас є дух, є сила. В аеропорту стоять патріоти України, які люблять свою справу!» — заявив пан міністр в ефірі «5-го каналу».

За даними координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, терористи з батальйонів «Оплот» і «Восток» в останні тижні зазнали в боях за аеропорт серйозних втрат і тимчасово призупинили участь в активних бойових діях. «На даний час ці бандформування проходять доукомплектування й поповнення бойовою технікою за рахунок ресурсів, які прибувають із РФ», — повідомляє пан Тимчук. Учора між бойовиками «Оплоту» та російськими окупантами у Сніжному стався збройний конфлікт. Причина? Росіяни звинуватили «оплотівців» у крайньому непрофесіоналізмі та невмінні поводитися з технікою, яку ремонтують саме на місцевих підприємствах Сніжного.

Водночас зі зниженням інтенсивності вогню активізувався процес перекидання з Росії на Донбас військових, озброєння й військової техніки. За даними пана Тимчука, лише позавчора ввечері до райцентру Амвросіївка з РФ прибула колона техніки (автотранспорт та півсотні танків і БТР), а також п’ятсот окупантів у військовій формі російського зразка без розпізнавальних знаків.

Мало того, РНБО має докази того, що по силах АТО були використані системи «Смерч» із забороненими міжнародним правом реактивними касетними зарядами, які бойовикам надала Росія. «Ці снаряди були використані штатно підготовленими підрозділами російської армії, оскільки зробити запуск цими зарядами можуть тільки роками підготовлені люди. У терористів не було такої можливості», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

При цьому представники міжнародних організацій спростовують попередньо озвучену інформацію правозахисної організації Human Rights Watch щодо застосування касетних боєприпасів українськими військами на Донбасі. Зокрема, речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків заявив, що на Донбасі працює 90 спостерігачів місії, які не зафіксували жодного факту використання українською армією касетних набоїв.

Бойовики все ще ділять сфери впливу

Бойовики усіляко намагаються перелаштувати життя на контрольованих територіях на російські «рейки». Зокрема, терористична «ДНР» планує перейти на московський час, мовляв, «Донецьк і Москва знаходяться в одному часовому поясі».

Паралельно учора донецькі бойовики розвантажували три тонни російських підручників (переважно з математики і фізики), зібраних у РФ для місцевих школярів. «Відповідальний за освіту» у «ДНР» Ігор Костенок каже, що незабаром підручниками забезпечать не лише Донецьк, а й школи захоплених бойовиками райцентрів та сіл.

Серед бойовиків також поширені чутки, що після дострокових парламентських виборів почнеться широкомасштабний наступ українських військ на їхні «республіки». Через це терористи вилучають у багатьох установ та організацій техніку і майно нібито «для потреб оборони». В окремих містах, зокрема в Донецьку, почалася чергова примусова «мобілізація».

Водночас у сусідній «ЛНР» бойовики з різних угруповань намагаються демонструвати єдність та приховати ворожнечу між собою. Днями самопроголошений голова «ЛНР» Ігор Плотницький, командир батальйону «Призрак» Олексій Мозговий і отаман «донських козаків» Микола Козіцин заявили, що об’єднують зусилля, щоб «захистити вибір народу» та задля призначеної мети — «дійти до Києва».

За даними Дмитра Тимчука, спроби знайти мирні шляхи врегулювання конфліктів між своїми групами ватажки бойовиків почали під тиском терористичного керівництва «ЛНР». Водночас Мозговий нібито все одно наполягає на «автономії» своєї банди, хоча й пішов на переговори з керівництвом батальйону «Зоря», з яким відкрито воював. Одночасно в лавах «ополчення» ширяться чутки, що Мозговий «продався» Києву й не буде воювати проти України.

Про розходження в позиціях бойовиків на Луганщині, а не про показну єдність, зазначають, посилаючись на розвіддані, й у РНБО. Збройні сутички відбуваються між бойовиками та російськими козачками отамана Козіцина, адже останній категорично не сприймає рішення «ЛНР» щодо розміщення комендатур ополчення на територіях, підконтрольних козакам.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>