Знамено над Алчевськом

17.10.2014
Знамено над Алчевськом

За даними вітчизняного МЗС, після оголошення режиму «припинення вогню» на Донбасі загинуло 68 українських вояків та 51 мирний житель. Поранення отримали 428 людей. Зрозуміло, що терористи й не думали припиняти вогонь: лише протягом позаминулої доби режим перемир’я було порушено понад сорок разів, загинуло троє наших військових, дев’ятеро поранено.

Від постійних обстрілів знову страждає мирне населення. Позавчора у Донецьку під час артобстрілів Київського і Куйбишевського районів міста поранено чотирьох людей. Чергові спроби штурму аеропорту Донецька, навіть iз використанням бульдозера, знову завершилися поразками для бойовиків.

У РНБО зазначають, що терористи не припиняють обстрілювати житлові квартали на тимчасово підконтрольній їм території. Так, у Шахтарському районі Донецької області з установок «Град» вони обстріляли житлові будинки у селі Нікішине. А на сусідній Луганщині через постійні обстріли з боку бойовиків «ЛНР» призупинено навчання у дванадцяти загальноосвітніх школах. Адже відвідувати їх небезпечно для дітей.

Утім деінде місцеві патріоти як можуть додають клопоту окупантам і бандитам. Наприклад, в окупованому Алчевську патріоти встановили синьо-жовтий прапор на трубі котельнi. Відтак його було видно майже з кожного куточка міста. Пізніше обурені терористи зняли український прапор.

У Раді нацбезпеки і оборони також констатують, що РФ не відводить свої війська від кордону з Україною до своїх постійних місць дислокації, попри те, що раніше було помічено певне згортання російських військ. «Були певні рухи, була інформація, що починається згортання, проте відходу не зафіксовано, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — При цьому Росія продовжує повітряну розвідку за допомогою безпілотників. Крім цього, росіяни здійснюють демонстративні польоти військових вертольотів уздовж кордону».

Напередодні «жодних суттєвих рухів у напрямку відведення російських військ із прикордонного з Україною регіону» не побачили і в НАТО. Верховний головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав наголосив, що виведення всіх російських військ є «важливою частиною нормалізації ситуації в цьому районі».

А ТИМ ЧАСОМ...

Конгрес місцевих та регіональних влад, який є одним з органів Ради Європи, переважною більшістю голосів (71 — «за», 22 — «проти») ухвалив резолюцію щодо «проблеми сепаратизму в Україні та сусідніх країнах». Резолюція містить офіційне визнання військового втручання РФ у події в Україні: «Конгрес засуджує будь-яку форму військового вторгнення Росії на схід України, а також усі інші форми тиску Росії на її сусідів. Безпека континенту поставлена під серйозну загрозу через порушення міжнародних норм та принципів iз боку Росії... Збройний сепаратизм, який підтримують найманці та іноземні війська, йде всупереч усьому, що підтримує конгрес».

Російські члени конгресу запропонували сім поправок, які мали прибрати всі негативні згадки про Росію. Однак ці ключові російські пропозиції не знайшли підтримки колег з інших країн. Також росіяни намагалися ввести в документ норму про те, що українську кризу «неможливо вирішити військовим шляхом». Але таку фразу також прибрали з документа.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>