Біснуються через Покрову

15.10.2014

У зоні АТО не припиняється вогонь, відтак немає і ніякого «режиму тиші». Лише за попередню добу бойовики понад тридцять разів обстрілювали позиції українських військових, а на свято Покрови (яке відтепер є не лише Днем українського козацтва, а й Днем захисника України), немов навіжені, активізувалися ще більше. Напередодні козацького свята за Україну полягло семеро її захисників. За даними РНБО, шестеро з цих бійців загинуло під час проведення контртерористичних заходів: унаслідок підриву на мінах та розтяжках, встановлених терористами.

Учора бойовики знову штурмували два блокпости Нацгвардії в районі Бахмутки на Луганщині. За словами речника прес-центру АТО Владислава Селезньова, йдеться про точку, де напередодні бойовики намагалися поставити свій блокпост. Тоді сили АТО розбили бойовиків.

«Сьогодні мобільний патруль поїхав, як зазвичай, оглядати територію. Бойовики влаштували там засідку — стрілецька зброя, РПГ, ПТУРи. Працювали жорстко. У нас — мінус один БМП. У Нацгвардії один БТР зруйнований, один пошкоджений. У підсумку — поранені троє військовослужбовців», — розповідає пан Селезньов.

«Активізація терористів пов’язана з Покровою, яку козаки вважають своїм святом. Ми попереджали, що в цей день готуються збройні провокації. Жодні переговори про припинення вогню з терористами не мають результатів, це справжні нащадки «власівців», які віроломно порушують усі домовленості», — підбив підсумки учорашнього бою «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль.

А от на Донеччині бойовики, підконтрольні російському диверсанту Ігорю Безлеру (відомому під прізвиськом «Бєс»), навпаки, відступили у бік контрольованої ними Горлівки. Терористи «Бєса», який останнім часом демонструє незалежність від терористів iз «ДНР», покинули низку блокпостів правого флангу на підходах до Дебальцевого й відійшли в район Горлівки на укріплені позиції, які займали раніше.

За даними групи «Інформаційний спротив», керівництво терористичної «ДНР» зажадало від Безлера пояснень, однак останній ніяк не аргументував даний відхід своїх загонів від Дебальцевого. Учора вранці терористи з «ДНР» учергове намагалися штурмувати піхотою аеропорт Донецька з трьох сторін і за підтримки мінометів, але були розбиті.

Водночас, за даними РНБО, Росія та бойовики продовжують нарощувати живу силу та техніку на південному напрямку. Так, позавчора в район Новоазовська прибув численний спецпідрозділ військової розвідки РФ, бійці якого навіть не приховують власну приналежність. Паралельно координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомляє, що в цьому ж районі, у смузі Тельманово — Новоазовськ, окупанти за допомогою бойовиків проводять безпрецедентну за масштабами операцію з пошуку своєї зниклої диверсійно-розвідувальної групи. При цьому ворог використовує автомобілі з позначенням «ОБСЄ».

«Каналами органів військового управління українських військ інформація про знищення даної ДРГ не надходила, — зазначає пан Тимчук. — Обставини зникнення ДРГ і причини її «цінності» для російського командування на даний момент невідомі».

У Маріуполі учора знову було неспокійно. Після обстрілу бойовиками околиць міста у понеділок українські війська подавили їхні вогневі точки вогнем у відповідь. Водночас у повітряному просторі навколо півмільйонного міста учора активізувалися прольоти російських безпілотників. Після того, як вони «змалювали» наші позиції, у передмісті Маріуполя, в селищі Сартана, бойовики обстріляли «Градами» наш блокпост. Серед бійців втрат немає. Утім один зі снарядів потрапив у похоронну процесію — загинуло п’ятеро мирних мешканців, ще десятеро отримали поранення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>