Ми переможемо, бо з нами Бог!

15.10.2014
Ми переможемо, бо з нами Бог!

Українська церква — з українськими героями.

У день Покрови Пресвятої Божої Матері Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет відвідав Миколаївський госпіталь та провідав поранених бійців, що брали участь в АТО на Донбасі, освятив фундамент нового храму Святого Димитрія Солунського в селі Мішково-Погорілове, а також провів зустріч iз суднобудівниками Миколаївщини.

За останні вісім років Філарет уперше порадував настільки тривалим візитом мешканців півдня України. За його словами, 14 жовтня — особливий день для України. Владика особливо відзначив, що щасливий зустрітися з людьми в такий непростий для України час. Бо це велика благодать бачити вільних людей, які довели свою любов до Батьківщини. Так, напередодні свята Патріарх провів зустріч просто неба з жителями Херсона.

«На Херсонщині ворог собі зуби поламав, бо тут наша церква міцна. У нас повинна бути єдина країна і єдина церква. Приєднання Московського патріархату до Київського неминуче: не хочуть — Бог створить умови, що захочуть!» — зазначив Владика під час зустрічі з херсонцями.

Філарет не виключив можливості, що на півдні України, як і по всій країні в цілому, можливі оплачені Москвою провокаційні захоплення храмів, аж до Києво-Печерської лаври. Втім Патріарх Філарет висловив надію, що завчасне викриття злочинних планів змусить путінських найманців відмовитися від своїх бандитських планів.

Напередодні свята Владика очолив Всенічну службу в Кафедральному соборі Касперівської ікони Божої Матері. А вже 14 жовтня — провів Божественну літургію в Миколаївському храмі на вулиці Садовій.

Під час своєї бесіди з людьми Філарет зазначив, що Україна йде до Європи не для того, щоб отримати якісь блага.

«Ми можемо дати європейцям те, чого вони не мають. Ідеться про високу християнську мораль», — заявив Філарет.

Також Патріарх зазначив, що події в Україні безпосередньо стосуються Європи і всього світу. Анексія Путіним Криму та спроби захопити Донбас — це те саме, що і аншлюс гітлерівським Рейхом Австрії, окупація Судетської області та знищення Чехословаччини — прелюдія до Третьої світової війни. На думку владики, зараз демократичні країни і всі люди доброї волі ще мають можливість зупинити катастрофу, до якої йде людство.

«У 1994 році Україна відмовилася від третього за потужністю ядерного арсеналу, тим самим отримавши від ядерних держав, зокрема Великобританії, Франції та Росії, гарантію недоторканності своїх кордонів. Але зараз усі ці домовленості розтоптані Росією, яка стала агресором та окупантом», — заявив Філарет.

Свою точку зору Філарет висловив і щодо хвилі народної люстрації, яка зараз прокотилася всіма містами України. На його думку, зараз відбувається багато подій, коли людьми рухають винятково емоції, однак цей час пройде. Також він висловився про нещодавно прийнятий Верховною Радою закон про люстрацію, як про недосконалий. На думку Філарета, недоліки, які має цей документ, можуть викликати невдоволення у людей і поділити громадськість на протилежні групи.

«Суворо карати треба тільки дійсно винних, — зазначив Святіший Патріарх Київський, — щоб люди бачили, що перемагає не вседозволеність, а справжня справедливість!»

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>