Обiйдемось без дрижакiв

10.10.2014
Обiйдемось без дрижакiв

Уряду Арсенія Яценюка вдалося зіскочити з російської «газової голки» (церемонія відкриття газогону «Вояни-Ужгород» у Словаччині).

Коли Росія припинила постачати в Україну газ, багато хто говорив, що без нього ми не виживемо. Проте уряд на чолі з Арсенієм Яценюком знайшов вихід із ситуації. Завдяки домовленостям Прем’єр-міністра Україна уклала контракт про поставки реверсного палива з Європи. Яценюку нарешті вдалося те, про що всі говорили, але ніхто не наважувався зробити,— забезпечити енергетичну незалежність України від Росії і знищити головну корупційну схему в країні: заробітки на газі.
Багато років Україна була найбільшим покупцем російського газу. Промислові підприємства, які належать олігархам, фактично мали дотації на газ із бюджету, за що платили звичайні українці. Попереднє керівництво країни також не дуже прагнуло подолати залежність від примх північного сусіда та його газу. Бо паливо було «бізнесом політичної верхівки», і на ньому заробляли, переконуючи, що будь-який інший газ коштує дорожче. Виявилося — навпаки, це була найбільша корупційна схема у державі, зруйнувати яку наважилися тільки зараз.

Зіскочити з газової голки

Залежність України від російського блакитного палива формувалася протягом багатьох років. Після того, як упав режим Януковича, Росія вкотре почала шантажувати український уряд ціною на газ. Втрачати контроль над країною, що скинула підконтрольного Москві правителя, Путіну не хотілося. Але цього разу уряд і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не піддалися на шантаж і відмовилися від необґрунтовано високої ціни. Постачання газу зі сходу припинилося у червні.

Передбачивши заздалегідь, що домовитися iз шантажистами не вдасться, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк почав переговори із західними партнерами про реверс із Європи. Цю тему неодноразово порушували i в попередні роки, але далі слів справа не просувалася. Арсеній Яценюк — перший, хто довів переговори до логічного завершення, забезпечивши країну газом із Європи. У квітні почало надходити паливо із Польщі, у травні — з Угорщини. А 2 вересня Прем’єр особисто відкрив у Словаччині вентиль газопроводу «Вояни-Ужгород». Окрім того, уряд подав до Стокгольмського арбітражного суду позов щодо необґрунтовано високої ціни на російський газ, та, як наслідок, — завищену суму боргів, погашення яких вимагає «Газпром». На думку експертів, Україна має всі шанси виграти цю справу.

Навіть без російського газу уряд під керівництвом Арсенія Яценюка зміг закачати до підземних сховищ близько 17 млрд. кубометрів блакитного палива та ще й зекономити майже півмільярда доларів — адже газ із Європи коштує дешевше, ніж у Росії. Скажімо, газ із Норвегії коштуватиме в середньому 385 доларів за тисячу кубометрів, що на порядок дешевше російського, ціна якого — понад 500 доларів.

Тепло в наших домівках

Майбутній опалювальний сезон, напевне, буде найскладнішим за всі останні роки. Але і уряд, і прості громадяни роблять усе для того, аби пережити його з найменшими втратами. Господарі приватних помешкань та невеликі підприємства почали встановлювати твердопаливні котли. Щоб заохотити людей, уряд передбачив у бюджеті відшкодування громадянам до 20% вартості такого обладнання.

Досягнуто домовленості про постачання в Україну імпортного вугілля — зокрема, з Південно-Африканської Республіки. Є надія й на те, що після припинення бойових дій на Донбасі відновиться постачання «чорного золота» з вітчизняних копалень. Щодо газу, то його продовжують накопичувати у підземних сховищах.

Нині Україні не вистачає близько п’яти мільярдів кубометрів газу, аби більш-менш спокійно пережити зиму. Уряд поновив переговори з російським «Газпромом», які тепер відбуваються за участю європейських партнерів. Росія вже готова йти на поступки та пропонує знижку на півроку, тобто ціна на газ для України буде такою ж, як і на енергоносій із Європи — 385 доларів.

Щоправда, північний сусід вимагає, щоб Україна відкликала свій позов зі Стокгольмського арбітражного суду. Очевидно, у Росії немає впевненості у тому, що вони зможуть виграти цю справу. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк уже заявив, що відкликання позову не буде, і Україна обов’язково виграє цю справу. А також — закупить достатню кількість палива, аби взимку люди не померзли у своїх домівках.

Враховуючи те, що вже зробив уряд для енергонезалежності та енергозабезпечення, є сподівання, що вдасться пережити зиму без серйозних втрат. Утім, після виборів Верховної Ради чинний уряд має піти у відставку, і нова Рада призначатиме наступний. Тож чи залишиться нинішній курс, значною мірою залежить від того, хто стане Прем’єром і який напрям буде збережено в Україні — на Європу чи на повернення звичних «газових схем» із гарною обгорткою «консенсус із Росією».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>