Повзучий буфер

09.10.2014
Позавчора з 18.00 українська сторона вкотре оголосила «режим тиші» без артилерійських залпів. Утім бойовики так і не припинили вогонь: одразу після оголошення «режиму тиші» терористи обстріляли позиції українських військових десять разів. Найчастіше залпи лунали на Луганщині — дев’ять обстрілів, тоді як на Донеччині було зафіксовано лише один. Вперше без обстрілів і штурмів позаминулої ночі спали наші бійці, які героїчно утримують аеропорт Донецька. Дивує позиція окремих ватажків сепаратистів з «ДНР»: мовляв, повідомлення від РНБО про запровадження «режиму тиші» вони не отримували. У Раді нацбезпеки і оборони ж наполягають, що перемовини про введення «режиму тиші» велися в тому числі з представниками бойовиків «ДНР».

«Домовленості досягалися членами міжнародної спостережної групи, в яку входять російські й українські військовослужбовці та представники ОБСЄ. Чому представники так званої «ДНР» так відреагували і сказали, що вони не знають про це, дивно чути, бо якраз з ними і були перемовини представників цієї групи», — зазначає речник РНБО Андрій Лисенко.

Самопроголошений прем’єр «ДНР» Олександр Захарченко пішов ще далі і заявив, що написав заяву про відставку, бо не бажає виконувати мінський меморандум (який підписав власноруч) і «віддавати землю, яку з боєм брав». Згодом повідомлення про відставку Захарченка офіційно спростували в «ДНР». Але перед цим він встиг багато чого наговорити про учасників перемовин у Мінську: «Я сказав, що якби доля моєї землі зважувалася на дуелі, то я б, не замислюючись, вирізав би всю вашу делегацію... Вони — доходяги. Їх одне задоволення пошматувати...»

Не дивно, що саме у вівторок, коли артилерія мала б мовчати, у Донецьку загинуло троє мирних жителів. На Луганщині ж учора бойовики розпочали інтенсивний обстріл із мінометів райцентру Попасна. За словами голови Луганської ОДА Геннадія Москаля, учора зв’язок із містом був втрачений, тому наслідки обстрілу поки що не відомі. «Губернатор» стверджує, що так званий «день тиші» на Луганщині пройшов під канонаду обстрілів (близько двадцяти) українських військових та населених пунктів, під час яких були поранені та загиблі.

«Усі обстріли здійснені 32-м корпусом так званого «Війська донського» та бойовиками батальйонів «Дон» і «Зоря», які не підкоряються керівництву «ЛНР», діють на власний розсуд і доводять, що є справжніми нащадками генерала Власова та козачих каральних дивізій СС», — зазначає пан Москаль.

Затягування зі створенням зони безпеки, згідно з мінськими домовленостями, сприяє окупантам у захопленні нових територій. Таку думку висловив командир полку спецпризначення «Азов» Андрій Білецький, адже від 5 вересня (коли в Мінську було домовлено про припинення вогню на Донбасі), російсько-терористичні війська захопили під Маріуполем майже 40-кілометрову територію. При цьому пан Білецький не бачить допомоги українським силам від міжнародних спостерігачів ОБСЄ, а навпаки, він гадає, що на міжнародних експертів «є досить серйозний російський вплив». Тому спостерігачі нібито навіть підігрують терористам.

«Насправді в день перемир’я фактично українські війська відійшли до Маріуполя, російські відійшли до Новоазовська. І між ними уворилася 40-кілометрова буферна зона, яка і повинна була бути там делімітована. Цього не сталося, — каже командир «Азова». — Кожен день російські війська, користуючись тим, що українські не сходять зі своїх позицій, просувалися вперед, і зараз вони перебувають надзвичайно близько до українських позицій в Маріуполі, вони «з’їли» цю 40-кілометрову зону. Так от: як тепер ОБСЄ хоче проводити цей розподіл — фактично, на хвилину перемир’я, чи вже в сучасній території, коли майже 40 кілометрів відібрано росіянами?».

У відповідь на таку заяву Білецького в РНБО заявили, що «українські сили та сили бойовиків з важкою артилерією залишаються на свої місцях, попри підписаний меморандум», а буферна зона «поки що виглядає лише документальною, є лінії на карті і все». За словами речника РНБО Андрія Лисенка, після того як домовленості в цій зоні запрацюють, ця територія стане зоною безпеки, в якій не будуть відбуватися артилерійські обстріли, будуть зняті всі інженерні мінні загородження і тут працюватимуть представники спільної робочої групи, які контролюватимуть режим припинення вогню і домовленостей, досягнутих у Мінську.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>