Путін’югенд, або Уроки сепаратизму

09.10.2014

СБУ, прокуратура та облуправління освіти не на жарт зацікавилися одеськими школами. Найближчим часом там пройдуть масштабні перевірки. Активізуватись державні органи змусила недавня історія, що трапилася у міській школі № 40 і сколихнула громадську думку.

Днями представники «Правого сектору» на своїх офіційних сторінках у соцмережах виклали аудіозапис, зроблений одним із учнів цієї школи під час класної години. На записі чути, як учителька історії розповідає дітям про звірства Нацгвардії. Про те, як «укропи» садять на палі дітей, розстрілюють жінок «ополченців» і катують людей, тримаючи протягом шести днів у трансформаторній будці.

Агітаторкою виявилася Євгенія Балакірєва. Жінка переїхала до Одеси з Росії і з 2000 року викладала українським дітям історію на свій смак. Як з’ясувалося, пані Балакірєва не мала вищої педагогічної освіти. У 1975 році вона закінчила Всесоюзний юридичний заочний інститут, тож навіть не була істориком. Утім її без проблем узяли на роботу до одеської школи, що суперечить п. 1 ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту». У ньому чітко прописано, що педагогом повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки в навчальних закладах системи загальної середньої освіти.

«Мене дивують у цій ситуації два моменти: відсутність інстинкту самозбереження у директорки школи та байдужість батьків, чиї діти вчаться у школі. Добре, що чиясь дитина записала аудіо, а якби ні? — обурюється віце-«губернатор» Одеської області Зоя Казанжи. — Можна багато написати — і про кадри, і про низькі зарплати, і про гарних учителів, і про поганих... Але і без цього зрозуміло, що система освіти, як і інші галузі, хворіють давно і тяжко. Лікування залежить від спільних зусиль».

Як повідомила чиновниця, наказом № 420 відділу освіти Суворовської районної адміністрації міста Одеси вчительку звільнили за згодою сторін. Цьому посприяв широкий громадський розголос і пильна цікавість до справи журналістів.

В Одеській прокуратурі заявили, що звільнення з посади не дозволить Євгенії Балакірєвій уникнути правосуддя. Якщо експерти знайдуть у її діях склад злочину, то проти неї розпочнеться досудове розслідування.

За час свого вчителювання жінка настільки встигла втертися в довіру до дітей, що частина її класу плакала, коли її звільняли.

Утiм школа №40 — не єдиний центр антиукраїнської пропаганди. Зокрема, в Одеському коледжі зв’язку при Академії зв’язку директор виступає проти частого виконання Державного гімну, а в деяких школах у кабінетах російської мови, за словами учнів, «ховаються» портрети Володимира Путіна.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>