«Усі родичі гарбузові»

01.09.2004

      Не встигли ми підбити підсумки попереднього конкурсу, як уже надходять листи від вас, шановні наші читачі, на наступний. Причому декотрі з вас уже стали постійними учасниками наших конкурсів, а дехто бере участь у них усією сім'єю. Скажімо, Світлана Іванівна Редька з Сарнів, що на Рівненщині, пише нам на конкурси разом із невісткою Лесею Євчик, що, сподіваюся, тільки згуртовує родину.

      Друкуємо рецепти пані Світлани, прості й оригінальні водночас.

 

Огірки з гірчицею

      4 кг огірків, по 250 гр. цукру, оцту та олії, 70 г солі, 1 ст. л. перцю, 1 ст. л. гірчиці (порошком), петрушка (зелень).

      Огірки порізати кружальцями, додати сіль, цукор, олію, оцет, перець, гірчицю та дрібно порізану петрушку. Розкласти в банки і стерилізувати (вихід 5 літрів).

      Тривалість стерилізації: 1 л банки — 20 хв., 0,5 л — 10—15 хв.

 

Салат зі спаржевої квасолі

      1кг квасолі, 700 г помідорів, 300 г моркви, 300 г цибулі, корінь петрушки, 2 ч. л. солі, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. цукру.

      Квасолю відварити (5—7 хв.) і охолодити. Помідори, моркву, цибулю, корінь петрушки пересмажити на олії. Змішати з квасолею і тушкувати 30 хв. Додати сіль, цукор, оцет. Розкласти в банки і стерилізувати (0,5 л — 20 хв.)

      Вихід — 2 л.

 

Мариновані помідори (дуже смачні!)

      Помідори розкласти в банки, на дно яких покласти зелень (кріп, хрін, петрушка, листя смородини, лавровий лист, перець, часник, гвоздика), залити банки кип'ятком. Витримати 3—5 хв. Після цього злити воду, знову закип'ятити і так само залити і витримати 3—5 хв. Знову злити, додати 1 ст. л. солі (з верхом), 120 г цукру, 120 г оцту.

      Рецепти Лесі Євчик теж не надто складні, проте взимку вітамінна приправа додасть смаку багатьом стравам, а консервована кукурудза стане в пригоді для приготування багатьох салатів.

 

Маринований перець

      Перець очистити від насіння, вимити й опустити в окріп, кип'ятити 10—15 хв. і гарячим розкласти в стерильні банки, залити маринадом і закатати.

      Потрібно на трилітрову банку: 3 кг перцю болгарського, для розсолу — 1 склянка олії, 1 склянка оцту, 1 склянка цукру, 5 склянок води, 3 ст. л. солі.

 

Кукурудза консервована

      На 0,5 л банку потрібно 0,5 ч. л. солі і 1 ч. ложку цукру. Зварити кукурудзу, облущити, розкласти по банках. Залити водою, в якій варилася кукурудза, і стерилізувати 20—25 хв.

 

Вітамінна суміш

      Пропустити через м'ясорубку 300 г моркви, 350 г часнику, 2 кг болгарського перцю разом із серцевиною і насінням, 1 кг гіркого перцю, 500 г яблук (без качанів). Додати до одержаної маси 100 г солі, 200 г оцту і 30 г цукру. Перемішати й розкласти у банки. Нагріти в окропі поліетиленові кришки, які «присмоктуються», і закрити. Зберігати у холодильнику чи погребі, а з настанням холодів господині, котрі живуть у місті, можуть поставити їх між балконними дверима.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>