Летовище слави та інтриги

03.10.2014
Летовище слави та інтриги

У донецькому аеропорту вже п’ятий місяць тривають бойові дії, замість літаків над ним здіймаються хмари чорного диму. (з мережі «Фейсбук».)

Останні кілька днів епіцентром запеклої боротьби у зоні АТО є територія Донецького аеропорту імені С. Прокоф’єва, який уже п’ятий місяць героїчно утримують під своїм контролем українські десантники та спецпризначенці. Позавчора вони витримали чотири потужні атаки терористів та окупантів, ворогу навіть удалося прорватися у два термінали, але контратака наших військ їх звідти вибила, повідомляє прес-центр АТО. «За результатами бою вбито сім терористів, близько десяти отримали поранення. В українських військових втрат немає і аеропорт залишився під повним контролем сил АТО», — згодом повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. Запеклі бої за летовище продовжилися й учора.

У Раді нацбезпеки і оборони України закликають «бійців та командирів добровольчих підрозділів, які вступили у передвиборчу кампанію, не розповсюджувати неперевірену інформацію та не піддаватися на провокації російських найманців». Адже напередодні командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко заявив в одному з телеефірів, що «воїни руського міра» захопили два термінали Донецького аеропорту. Але виявилося, що комбат поспішив із «новиною».

Учора о шостій ранку бойовики пішли на новий штурм широким фронтом. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, запеклий бій ще тривав, загиблих серед наших бійців не було, але кілька героїв отримали поранення. Речник РНБО Андрій Лисенко запевняє, що аеропорт не перебуває в оточенні, тому бійцям надходить допомога, і вони мають усе необхідне, як провіант, так і боєприпаси.

При цьому російський Перший канал показав у своєму сюжеті, як терористи «ДНР» стріляють iз гранатомета по аеропорту з вікна житлового будинку. «Поверхом вище працює зараз АГС — це автоматичний гранатомет — у бік аеропорту. Тому що там активізувалася українська армія», — каже журналіст каналу Сергій Зенін, стоячи біля стріляючого гранатометника. Один iз терористів висловлює російським журналістам на камеру щире обурення, чому українська армія веде вогонь по цій місцевості. Після обстрілу аеропорту журналіст і бойовик поспішно спускаються сходами, побоюючись вогню у відповідь. Паралельно терористи не припиняли обстрілювати й житлові квартали Донецька.

Мало того, учора бойовики заявляли, що від аеропорту відведені майже всі підрозділи російської армії. В мережі iнтернет є відеоролики, на яких окупанти відверто дивуються завзятості і мужності «підземних укрів» (ворог так назвав героїв, через те, що при обороні аеропорту вони вдало використовують комунікації об’єкта і часто контратакують там, де окупанти на них не чекають).

На заповзяті штурми летовища відреагували у Євросоюзі. За даними агентства Bloomberg, яке посилається на джерело в уряді Німеччині, ЄС готовий ввести додаткові санкції проти Росії у випадку, якщо бойовики встановлять контроль над аеропортом Донецька і над Маріуполем. За словами співрозмовника агентства, такі дії терористів матимуть «непередбачувані наслідки».

Водночас міністр оборони Валерій Гелетей, спілкуючись із журналістами, не дав прямої відповіді на запитання про можливий обмін територіями з бойовиками, посилаючись на неможливість розголошувати суть переговорів. Нагадаємо, що про ймовірність обміну аеропорту на кілька селищ поблизу Донецька раніше говорив «губернатор» Донеччини Сергій Тарута, але потім спростував власні слова.

«Зрозуміло, що такі питання в суспільстві є, люди хочуть почути, — плутано говорить про долю аеропорту міністр Гелетей. — Але водночас будь-які домовленості не повинні віддаватися розголосу... Раніше я говорив iз міністром оборони США, Польщі, ми домовилися, що це не буде розголошено. Зараз iдуть переговори на рівні представників РФ, України, представників так званих «ДНР», «ЛНР». І зараз говорити про ті речі, порушуючи домовленості, я не те що не маю права, це буде вважатися злочином щодо тих процесів, які йдуть».

А ТИМ ЧАСОМ...

На кордоні з Росією зафіксована ротація російської військової техніки, а численні групи бойовиків перекидаються в навчальний центр російського ГРУ в районі Ростова-на-Дону, повідомляє керівник центру «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За його словами, терористам повідомляють, що після проходження навчання вони будуть перекидатися в складі диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) в Україну, на території, контрольовані українськими військами.

За даними РНБО, в Криму та у Ростовській області зафіксовано прибуття нових підрозділів збройних сил Росії та військової техніки із написом «За Новоросію!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>