Осінні фантазії

24.09.2014
Осінні фантазії

Сезонні овочі дають можливість експериментувати на кухні. (з сайта з сайта vkurse.ua.)

Ще доступні сезонні овочі дають можливість експериментувати на кухні з приготуванням простої, корисної і смачної їжі. На звичайнісінькі кабачки, баклажани,моркву, квасолю можна подивитися по-новому.

Найпростіше стушкувати баклажани на сковорідці, порізавши спочатку на четвертинки вздовж, а потім тонкими скибочками. Поміститься на середню — десь 4 не надто великі «синенькі». Щоб звеселити їх і надати солодкого присмаку — вкиньте кружальця 3-4 морквин. До речі, баклажани м’якнуть на сковорідці уже хвилин через 15, тому моркву можна класти першою, якщо вам не подобається її твердіший варіант. Щоб завершити смакову композицію, наприкiнцi овочі треба посолити, поперчити і додати дрібно порізані 1-2 зубці часнику та притрусити жменею посічених листків селери.

Якщо баклажани спекти (хвилин 15-20, перепікати не варто — перетворяться на суцільну кашу), то апетитного кольору найкраще їм нададуть кружальця помідорiв-сливок та подрібнена зелень петрушки. Довершать смаковий баланс цієї композиції подрібнений часник і олія, бажано оливкова. Стосовно пропорцій інгредієнтів, то вони для кожного індивідуальні, у середньому: на кожен баклажан 2 помідори, невеликий зубчик часнику і кілька гілочок петрушки. Варто пам’ятати, що найкраще баклажанові страви смакують із рисом. Тому до цієї закуски можна відразу додати кілька столових ложок відвареного рису, щоб він збагатився смаками інших інгредієнтів.

Восени ми часто згадуємо про гарбузовий крем-суп. Так само популярним може бути й інший — квасолевий. Для його приготування треба попередньо намочити квасолю на кілька годин (на день чи на ніч), промити її кілька разів, а потім відварити до готовності, наприкінці посоливши, залишаючи рідину. Для крем-супу не страшно, якщо квасоля десь потріскається чи розвариться. Можна додавати до неї, перед тим як варити, цибулину чи моркву. Коли зварилася, переміщайте у блендер із тією кількістю рідини, яку вважаєте за потрібне. Додатками до маси (у кожну тарілку персонально) можуть бути на вибір сухарики, смажені гриби, шкварки чи просто розтертий із зеленню часник.

Із густого квасоляного пюре (1,5 склянки) можна спекти прекрасний несолодкий пиріг яскравого жовтого кольору. Масу збити з 2 яйцями, потім додати потерті на середню тертку 3-4 морквини, 4-6 столові ложки з верхом борошна (можна всипати трохи манки — вона добре вбирає зайву вологу), посолити, поперчити, присмачити чайною ложкою без верху куркуми — і все акуратно й ретельно вимішати. Масу викласти у змащену вершковим маслом форму і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати 35-40 хвилин. Вимкнути духовку і дати охолонути, інакше пиріг миттєво розвалиться. Якщо хочете, щоб був він усередині не рідкуватим — додавайте більше борошна.

Фантазуйте, застосовуючи власний кухарський досвід й інших.

ПРО ЗАПАС

Овочеве асорті

Ще можна встигнути на зиму законсервувати овочеве асорті за рецептом Оксани Ткачук.

Потрібно: огірки, помідори, морква, капуста, цвітна капуста, фізаліс, кабачки, болгарський перець, цибуля, часник; гілочки петрушки, кропу (можна парасольки), листя чорної смородини та вишні, листя хрону: горошком чорний та духмяний перець, сіль, цукор, оцет.

Перший етап — підготовчий. Помити з содою банки. Стерилізувати пусті чи ні — ваш вибір, оскільки вони будуть з овочами варитись кільканадцять хвилин, тому попередньо можна не стерилізувати. Огірки помити і намочити у воді за 2-3 години до початку робіт, для того щоб потім вони були хрумкішими. Решту овочів помити, нарізати на шматочки, кружальця, смужки — як подобається — моркву, капусту. Кришки (не важливо чи на закрутку чи на закатку) треба простерилізувати — 3-5 хвилин.

Другий етап — збирання. На дно банки (1,5 л, 2 л, 3 л) кладеться листок хрону (якщо великий, то половина), 1-2 парасольки кропу, кілька стеблин петрушки, 2-3 листочки чорної смородини та вишні, 5-7 горошин чорного та духмяного перцю. Овочі можете викладати в тому порядку та кількості, як вам подобається. Із часником важливо не переборщити: на літрову банку — не більше 2-3 зубків. Зверху асорті можна накрити стеблиною петрушки. Далі робимо маринад: на літр води — по 2,5-3 столові ложки цукру та солі, 3 столові ложки оцту — можна усе просто розмішати до повного розчинення, а можна зварити. Готовим маринадом заливаємо банки.

Третій етап — стерилізація. Банки накриваємо кришкою та ставимо у ємність для стерилізації, на дно якої постелено марлю або рушник, води наливаєм так, щоб до кришки було мінімум 2 см. Доводимо до кипіння і стерилізуємо: літрова банка — 11-12 хвилин, 1,5-літрова банка — 13-14 хвилин, 2- та 3-літрова банка — 15-16 хвилин. Далі — закрутити або закатати і поставити вистигати.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>