Не спішіть зачохлити гармати

24.09.2014

Зону безпеки на Донбасі шириною у тридцять кілометрів варто розбити на п’ять секторів, за якими має спостерігати близько 350 представників ОБСЄ, переконаний постійний представник РФ при цій організації Андрій Келін. Планується, що у Луганську й Донецьку працюватимуть по сотні спостерігачів, у Краматорську, Маріуполі й Антрациті — по п’ятдесят. Також голова вітчизняного МЗС Павло Клімкін, який очолив українську делегацію і сьогодні бере участь у 69-й сесії Генасамблеї ООН, вважає, що українське питання залишатиметься на порядку денному міжнародного співтовариства доти, доки на Донбасі не буде міцного миру, а Росія — не виведе війська з України. Основною передумовою деескалації міністр вважає закриття кордонів, а щодо контролю за ситуацією інспекторів ОБСЄ, то пан Клімкін закликає поповнити місію щонайменше до 500 членів (а не до 350, як пропонує РФ) й укомплектувати її необхідним обладнанням.

Звісно, створення зони безпеки (за умовами Мінського меморандуму, сторони конфлікту мають відвести важке озброєння на 15 кілометрів) має бути обопільним. Адже існують побоювання, що проросійські бойовики використають відведення української військової техніки в зоні АТО. Зокрема, екс-секретар РНБО Андрій Парубій висловив застереження, що, після відведення важкої техніки може бути дуже швидка атака на ключові об’єкти сил антитерору.

«Я дуже остерігаюся, що, якщо ми в односторонньому порядку у стратегічних напрямках (Маріуполь, Донецький аеропорт, Дебальцеве) відведемо важку техніку, це може стати дуже легким полем для атаки бойовиків, — підкреслює пан Парубій. — І тому поки бойовики не відведуть із Донецька на 15 км військову техніку, від Дебальцевого та Маріуполя, я вважаю, що відвід нашої техніки з тих рубежів буде дуже і дуже ризикованим».

У Раді нацбезпеки і оборони, у свою чергу, підкреслюють, що вищезазначений сценарій українською владою прораховується. «Це не просто сценарій, це реалії, які ми зараз відчуваємо на собі, і я маю внести розуміння в те, що важка техніка зараз реально не відводиться. Нині готуються позиції, куди її можна відвести, тому що поки терористи, бойовики, проросійські найманці, росіяни ведуть вогонь по наших позиціях, ми маємо відповідати симетрично, тобто робити те саме, — заявив речник РНБО Андрій Лисенко. — Поки ми займаємо оборонні позиції, ми не наступаємо. Зараз ми показуємо приклад, що ми вже готуємо майданчики для того, щоб відвести техніку, але вона поки що залишається на місці й прикриває наші позиції».

На жаль, вогонь у зоні АТО не припиняється: терористи продовжують обстрілювати Донецьк, а також вдруге обстріляли ТЕС у районі міста Щастя. Учора з мінометів обстріляли й один з підрозділів оперативного командування «Північ» на Луганщині. Незважаючи на штурм, місто Авдіївка під Донецьком також залишається під українським контролем. А на півдні сили АТО завадили просуванню бойовиків і російських військових до Маріуполя через Волноваху та до Новоазовська. Спроби терористів і окупантів прорватися були відбиті артилерійським вогнем.

Військові експерти помітили цікаву закономірність: активізація обстрілів iз боку бойовиків пов’язана з прибуттям чергового «гуманітарного» конвою з РФ. Так, коли «гуманітарка» заходить на територію України, інтенсивність вогню по наших позиціях не дуже висока. Але на наступний день, коли на позиції бойовиків доставляються боєприпаси, інтенсивність вогню збільшується.

А ТИМ ЧАСОМ...

На Донбасі збільшується кількість сутичок із застосуванням зброї між різними формуваннями бойовиків у боротьбі за майно та владу, повідомляє інформаційно-аналітичний центр РНБО. Так, в Антрациті Луганської області бойовики поставили «комендантом» міста колишнього дільничного інспектора антрацитівської міліції, водночас представники так званих «козачих» бандформувань намагаються встановити власний контроль над містом, застосовуючи зброю. А у місті Красний Луч у Луганській області представники терористичної організації «ЛНР» незаконно «замінили» гендиректора компанії «Донбасантрацит», поставивши замість попереднього — «козачого отамана, одного з лідерів терористичних угруповань, що також викликає обурення керівників інших банд».

Позавчора у Донецьку відбулося збройне зіткнення між бойовиками «Оплоту» та «Кальміусу». Під час перестрілки вбито п’ятеро терористів з угруповання «Кальміус». «Зважаючи на те, що у самому Луганську терористи вже захоплюють елітне житло — йдеться про звичайнісіньке мародерство, боротьбу за «ласі шматки» та розширення сфер впливу, що є невід’ємною рисою кожного бандитського угруповання та виключає будь-який політичний контекст», — заявляють у РНБО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>