Заморожена «Новоросія»

23.09.2014
Заморожена «Новоросія»

У зоні безпеки працюватиме 350 представників ОБСЄ.

У ніч на суботу в Мінську тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі ухвалила меморандум з дев’яти пунктів для реалізації так званого «мінського протоколу» про припинення вогню (підписаного ще 5 вересня). Текст меморандуму в присутності спецпредставника ОБСЄ Адельхейди Тальявіні та посла Росії в Україні Михайла Зурабова публічно зачитав у мінському «Президент-готелі» екс-Президент України Леонід Кучма. Лідерів терористичних «ДНР» та «ЛНР» Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького, які також брали участь у переговорах та укладанні тексту меморандуму, знову позбавили офіційного визнання. Під текстом документа, після автографів представників ЄС, України та РФ, знову стоять підписи Захарченка та Плотницького, але лише як пересічних громадян, без зазначення вигаданих ними ж посад.

Без важкої зброї, але з прикордонниками

Мінський меморандум набув чинностi 20 вересня. Згідно з документом, обидві сторони мають припинити застосування зброї, яке підпадає під заборону; зупинити підрозділи і військові формування на лінії їхнього зіткнення станом на 19 вересня; під заборону потрапляє ведення наступальних дій. Усі іноземні збройні формування, військова техніка, а також бойовики і найманці мають бути виведені з території України при моніторингу ОБСЄ.

Крім цього, українські війська, з одного боку, та терористи — з іншого мають створити так звану зону безпеки шириною не менше тридцяти кілометрів: кожна сторона має відвести від лінії зіткнення (в тому числі з населених пунктів) на відстань не менше п’ятнадцяти кілометрів усі свої засоби ураження калібром понад 100 міліметрів. У цій зоні безпеки забороняється розміщення важкого озброєння (потужна артилерія, установки «Град», «Смерч», «Ураган» тощо), польоти бойової авіації та безпілотників, а також встановлення нових мінно-вибухових інженерних загороджень. Старі мінні поля мають бути розміновані. Контролювати зону безпеки з повітря мають право лише безпілотники ОБСЄ.

У Раді нацбезпеки і оборони України сподіваються, що саме участь ОБСЄ дозволить виконати меморандум та встановити мир на сході України. Голова ОБСЄ Дідьє Буркгальтер, у свою чергу, закликає усі сторони конфлікту на Донбасі до деескалації і вважає ухвалений меморандум важливим внеском у зусилля з мирного врегулювання кризи у Східній Україні. Минулої неділі на Донбасі (переважно поблизу Маріуполя, Донецька, Костянтинівки, Сiверськодонецька та Луганська) за перемир’ям уже слідкували 80 спостерігачів ОБСЄ.

«Вести війну в Донецьку та Луганську винятково військовими методами неможливо, — так пояснив необхідність свого мирного плану Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським ЗМІ. — Ніхто не має жодних ілюзій — нам не вдасться завести в ці міста кілька батальйонів військових і владнати ситуацію. Нам просто не дадуть цього зробити. Чим більше там буде української армії, тим більше там буде російських військових... Виграти ми можемо лише миром!».

Щоб конфлікт на Донбасі не розповсюдився на решту країни, по периметру адміністративної межі деякі території зони АТО контролюватимуть українські прикордонники. «Зараз готується відповідне інженерне, технічне та нормативне забезпечення для цього», — заявив глава держави.

Бережіть зброю, бо «гуманітарки» більше не буде

Однак, незважаючи на підписаний меморандум, усі вихідні бойовики продовжували вести вогонь по позиціях українських військ та мирних кварталах. Бійці антитерору знищували ворога у відповідь. Знову є жертви, як серед наших вояків, так і серед мирного населення. У Донецьку, через пряме потрапляння снарядів по об’єктах Донецького казенного заводу хімічних виробів, ще довго лунали вибухи на підприємстві, але міська влада заявила, що чутки про підвищення радіаційного фону не підтвердилися.

Утім учора в РНБО заявили, що керівництво так званих «ЛНР» і «ДНР» нарешті почало виконувати пункти мирного плану. Адже за останню добу на лінії оборони не було помічено жодного безпілотника (наші військові на Луганщині заявляють протилежне). Водночас сили АТО почали підготовку до відведення важкого озброєння на 15-кілометровий кордон від лінії бойових дій. Але бійці з легкою зброєю залишаються на зайнятих рубежах. Речник РНБО Андрій Лисенко каже, що з боку терористів і російських військ також почався рух щодо відведення важкої артилерії, «але він не такий масовий, як очікувалося».

Головнокомандувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав додає, що за останні два тижні значна кількість російських військовослужбовців покинула Україну. Хоча певна їх кількість усе ще діє на Донбасі.

Координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук вказує, що у так званому третьому «гуманітарному конвої» з РФ бойовики отримали станції радіоелектронної боротьби й радіотехнічної розвідки, а також боєприпаси. За даними експерта, керівництво «ДНР» і «ЛНР» при цьому висуває до бойовиків жорстку вимогу берегти техніку й озброєння, аргументуючи це тим, що в найближчому майбутньому потік озброєння і військової техніки з Росії припиниться. При цьому командування російських окупаційних військ уже запропонувало терористам «Новоросії» створювати власну ремонтну базу.

ДО РЕЧІ

За словами представника України в ООН Юрія Сергеєва, факти порушення режиму припинення вогню реєструють щодня, а від часу підписання мінського протоколу 5 вересня цей режим терористи порушували майже 500 разів! Унаслідок чого за два з половиною тижні загинуло більше сотні українських вояків, ще близько півтори сотні отримали поранення.

Загальні втрати наших силовиків за час проведення АТО можуть становити близько 2 тис. бійців! У цьому переконаний заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник, який наголошує, що таку сумну статистику було отримано після проведеного розслідування на місцях, коли просто підрахували кількість судово-медичних експертиз загиблих у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>