Умань, шалом!

23.09.2014
Умань, шалом!

У цьому наметовому містечку під час святкування іудейського Нового року проживає 2600 паломників-хасидів. (з архіву автора.)

Раз на рік черкаське містечко Умань перетворюється на своєрідний центр хасидизму. Саме сюди, на могилу брацлавського цадика Рабе Нахмана, яка є однією з найбільших святинь хасидів, щороку з’їжджаються тисячі паломників, щоб зустріти іудейський Новий рік Рош-га-Шана, який цьогоріч припадає на ніч iз 24 на 25 вересня.

Станом на понеділок до Умані з’їхалися більше 5 тисяч хасидів. Як повідомила міська влада, градус скандалу, про який «УМ» писала недавно, коли місцева громада зажадала від представників паломників звільнити незаконно зайняту наметовим містечком по вулиці Челюскінців прибережну смугу річки Уманки і знесла тамтешній паркан, вдалося знизити. Хоча голова Черкаської обладміністрації Юрій Ткаченко лишився непохитним у рішенні, що «паломники, перебуваючи на території України, мають дотримуватися тих порядків та законів, які діють у нашій країні».

Для остаточного вирішення ситуації відбулася тристороння зустріч чиновників місцевої та обласної влади на чолі з очільником області, представниками громади, правоохоронців та хасидів. «Губернатор» Черкащини запропонував підписати тристороннiй протокол про співпрацю відповідно до українського законодавства, у якому будуть враховані інтереси паломників, які справно платять податки, і уманської громади, котра за рахунок надходжень до бюджету опікується розвитком свого міста. До речі, як повідомив начальник ГУ Державної фіскальної служби України в Черкаській області Володимир Коломієць, торік завдяки паломництву хасидів місцева казна поповнилася усього на 700 тисяч гривень, хоча позаторік до бюджету надійшло на мільйон більше.

Поки що підписання такого протоколу на рiвнi підготовки, але за усною домовленістю з уманською громадою представники прочан заплатили до бюджету міста 100 тисяч гривень, ще стільки ж обіцяють внести після завершення паломництва.

«Це невелика компенсація за порушення закону України і крихти від того, що насправді може одержувати громада міста від перебування в Умані прочан. Але поки що такі кошти, а це, без перебільшення, мільйони доларів, а не гривень, ідуть не в бюджет міста, а в кишені іноземців, які тримають у місті наметове містечко та приватні готелі», — обурюється в коментарi «Україні молодій» Володимир Гончарук, координатор уманського Майдану. За його словами, у тому ж наметовому містечку по вулиці Челюскінців за одне місце прочани сплачують від 100 до 150 доларів, а загалом там одночасно можна розмістити 2600 людей.

Якщо врахувати, що щороку до Умані приїздять з усього світу до 30 тисяч паломників, сума виходить чималенька. «Після того, як ми підняли шум, багато хто з власників готелів побіг у податкову декларувати, скільки прочан зарезервували у них місця», — зазначає пан Володимир. Але тут, підкреслює, важко проконтролювати процес, бо доступу на територію приватної власності немає. Тож без зміни законів не обійтися, якщо держава хоче навести лад у цій царині і не втрачати бюджетні надходження.

«Ситуація запущена, і так тривало роками. При минулій владі хасиди все вирішували з допомогою «конвертів», — заявляє Володимир Гончарук. Каже, йому теж таке пропонували, аби помовчав. Тому нині вивести все це у законне русло швидко не вийде, оскільки є багато зацікавлених осіб, які будуть ставити палиці в колеса активістам. Але уманська громада обіцяє проконтролювати, щоб кошти міста від паломництва хасидів не осідали у чиїхось кишенях. «Умань має відчути, що сюди приїжджають хасиди-паломники. Ось Новий рік закінчиться і ми поцікавимося тією сумою, котра надійде у бюджет міста», — обіцяє активіст.

А ТИМ ЧАСОМ...

Місто уже зараз готується до напливу гостей. Як розповідають в уманській мерії, для забезпечення безпеки дорожнього руху вже обмежено рух по вулицях Пушкіна, Бєлінського, Визволителів, Шкільній, Тургенєва, Софії Перовської, Кулика, Садовій, Челюскінців, у провулках Островського, Бєлінського і Толстого. Водночас у місцях найбільшого скупчення паломників введено пропускний режим, там діють сім пропускних пунктів, запроваджено перепустки не лише для гостей, а й для місцевих жителів та підприємців. Охороною громадського порядку опікуватимуться чотири сотні черкаських правоохоронців та 12 ізраїльських поліцейських. Уже є перші результати їхньої роботи — у хасида з Ізраїлю вони вилучили наркотичні засоби і йому загрожує депортація.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>