ЗаМАЙОРiло

18.09.2014

Днями на зміну тим колегам, котрі вже місяць перебувають у зоні АТО, вирушив зведений батальйон із працівників міліції Полтавської області. Перед від’їздом вони одержали благословення від архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора, їм бажали повернутися живими та неушкодженими представники місцевої громади.

«Ми повністю забезпечили наших бійців екіпіровкою, камуфляжним одягом, і оскільки ночі вже стали прохолодними, то й куртками, бушлатами — тобто всім необхідним, — поінформував журналістів начальник управління полтавської міліції Іван Корсун. — Із попередніх ротацій усі наші хлопці повернулися живими. На жаль, є поранені».

В автобуси, що вирушать на схід України, повантажили й продукти харчування, предмети побутової хімії. Як повідомив голова ради підприємців Полтави Євген Дикань, закупили все, що просили бійці, на майже 50 тисяч гривень. А Маргарита Блам додала, що волонтери також передали хлопцям теплі речі, зібрані Полтавським батальйоном небайдужих.

«Велика подяка підприємцям, котрі торгують на Центральному ринку Полтави, а також звичайним покупцям, які від щирого серця складали в наші кошики сало (його збір ми проводимо щоп’ятниці). Скажімо, минулої п’ятниці зібрали його 102 кілограми, перед цим — 78 і 80 кілограмів. Наші благодійники перемелюють його з часником та спеціями, а ми ось таку смакоту пакуємо й передаємо нашим хлопцям у різні точки на сході», — розповіла волонтерка.

Урочистість моменту дещо зіпсував один інцидент. Річ у тім, що раніше Іван Корсун заявив, що невдовзі в зону АТО відбуде й новий батальйон «Полтавщина», який утворився внаслідок об’єднання батальйону «Полтава» та роти «Мирний». Усе б нічого, проте декого з членів батальйону, а також полтавських активістів не влаштовує кандидатура комбата Іллі Киви, призначеного на цю посаду за наказом міністра Арсена Авакова. Через це й здійнялася буча.

«В органах внутрішніх справ коїться таке, чого не було навіть за правління Віктора Януковича, — доводить представник «Громадського Майдану Полтавщини» Олександр Лещенко. — Громаду непокоїть те, що командиром батальйону призначають людину сумнівної репутації, якій закрили кримінальні справи, котра має інвалідність ІІ групи. Не служивши і дня в армії, будучи до цього держслужбовцем, згідно з наказом міністра внутрішніх справ, Ілля Кива одразу ж одержує звання майора міліції. Це просто нонсенс. Наскільки мені відомо, багато хто з бійців відмовляється їхати на схід через незгоду з таким призначенням. Не знаю, можливо, їх умовлять».

Натомість Ілля Кива сміливо відповідав на всі незручні запитання активістів: «Ви мені не довіряєте? Але є люди, котрі довіряють. Тут же зібралися не всі жителі Полтави. Тож не маєте права висловлювати думку від імені всієї громади. Справді, у мене немає військової освіти, проте, як показує практика, генерали, за плечима в яких військові академії, нічого не тямлять і не можуть. Бо в цієї війни — нові правила. І нині йдеться про те, щоб довірити керівництво підрозділами людям, котрі проявили себе в ході АТО. Щодо мене, то з квітня я перебував у складі добровольчих батальйонів «Правого сектору», брав участь у багатьох військових операціях. У Полтаві ви могли бачити мене тільки в останній місяць, коли було поставлене завдання сформувати боєздатний підрозділ. Тож ваша недовіра необґрунтована».

Ілля Кива спростував також інформацію про свої судимості — мовляв, її навмисне роздмухують люди, котрі хочуть посіяти смуту в його підрозділі, який найближчим часом має відбути в зону АТО.

Я поцікавилася в начальника відділу зв’язків із громадськістю УМВС Юрія Сулаєва: можливо, він знає подібні прецеденти, коли б людина цивільна ставала одразу майором міліції.

«Говорити про подібні прецеденти в мирний час — це одна річ. Але ж нині йде війна. І військові звання присвоює винятково центральний апарат. Тому ці запитання не до нас», — парирував Юрій Васильович.

А от голова громадської ради Спілки громадських організацій «Полтавщина» Віра Маслак вважає, що високопосадовцями в Києві ведеться велика гра, мета якої — скомпрометувати діяльність місцевої міліції

У відповідь на закид активістів про те, що головний міліціонер має підтримувати не міністра, а особовий склад, Іван Корсун розвів руками: «Я людина військова, а накази вищого керівництва, як відомо, не обговорюють. Думаю, час усе розставить на свої місця».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>