Вогонь по мирних

18.09.2014

Ухвалення законів про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу та про амністію не означає, що «ми зупиняємо антитерористичну операцію», переконаний нардеп, радник Президента Микола Томенко. І хоча зараз нібито діє режим припинення вогню, пояснити, як облаштовуватиметься життя на контрольованих сепаратистами територіях, не може ніхто у вітчизняному політикумі (мовляв, ще треба не один закон прийняти). Водночас самі бойовики та російські окупанти й надалі не зважають як на перемир’я, так і на ухвалені закони (мовляв, у нас в Донецьку і Луганську свої парламенти і своє законодавство). Як і раніше, на Донбас iз території РФ заходить військова техніка, незважаючи на чергову ноту протесту вітчизняного МЗС. За даними українських дипломатів, iз моменту оголошення про припинення вогню 5 вересня терористи і російські війська обстріляли українських військових понад триста разів. Від обстрілів загинуло 16 українських вояків, близько сотні отримали поранення.

Позавчора терористи з «ДНР» і «ЛНР» оголосили про створення «об’єднаних збройних сил», метою яких є «звільнення народів Новоросії і України від гніту нацизму і олігархів». Цю «армію» бойовиків очолив якийсь «генерал-лейтенант» Іван Корсунь.

Звісно, реальною військовою потугою в зоні АТО є не це «потішне воїнство головорізів», а реально боєздатні російські війська. За словами головнокомандувача сил НАТО в Європі Філіпа Брідлава, на Донбасі наразі залишається чотири батальйонно-тактичні групи армії РФ. «Росія відвела свої сили зі сходу України назад, проте не робіть помилки — вони перебувають достатньо близько, аби швидко повернутися, якщо буде треба», — зазначає пан Брідлав.

Останні дні бойовики стали менше обстрілювати позиції сил АТО (за позаминулу добу не загинув жоден наш боєць), але частіше стріляють по мирних частинах населених пунктів. Мета — не лише дискредитувати українську армію, а й залякати населення, вважають у РНБО. При цьому в прикордонній зоні російські диверсанти активізували «мінну війну». На мінах ворога на Луганщині вже почали гинути мирні люди. Не припиняються обстріли й аеропорту Донецька, який досі героїчно утримують українські спецпризначенці та десантники.

Неабияк дошкуляє бойовикам та їхнiм московським кураторам ще й контроль за режимом припинення вогню місії ОБСЄ. Тож вони хочуть позбутися цього контролю. За даними РНБО, для цього терористи намагаються спровокувати конфлікт між українськими Збройними силами та місією ОБСЄ і планомірно обстрілюють спостерігачів. «Незважаючи на це, представники ОБСЄ не збираються залишати територію, яку моніторять», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

Тоді як між бойовиками й українськими силовиками триває обмін полоненими, згідно з мінськими домовленостями, у Горлівці не дочекався звільнення і помер у полоні начальник міського управління ДАІ Юрій Суходольський. Правоохоронця тримали у так званій «катівні», яку бойовики організували в будівлі ГП «Артемвугілля».

Вітчизяні спецслужби з’ясували, що викрадений ще минулої суботи заступник мера Лисичанська Максим Головньов живий і перебуває в полоні у терористів. Пана Головньова офіційний Київ призначив заступником мера 30 липня — через п’ять днів після звільнення міста від бойовиків.

 

СТАТИСТИКА ВІЙНИ

 

За даними Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, кожен день війни коштує Україні 80 млн. грн. Голова парламентської ТСК щодо перевірки використання коштів, виділених із бюджету й перерахованих українцями на підтримку ЗСУ, нардеп Ірина Геращенко додає, що протягом 2014 року з держбюджету на армію виділили понад 63 млрд. грн., а благодійники пожертвували на Збройні сили 155 мільйонів. Пані Геращенко каже, що, лише за попередніми підрахунками, збитки від дій терористів на південному сході оцінюють у 12 млрд. грн.

Голова Державної служби у справах ветеранів війни й учасників АТО Артур Дерев’янко вказує, що в антитерористичній операції на Донбасі взяло участь близько 50 тисяч осіб, які після повернення до мирного життя одержать статус учасника АТО. «Щоб ця кількість не збільшувалася в геометричній прогресії, як це було колись iз «чорнобильцями», ми хочемо створити центральний реєстр», — каже пан Дерев’янко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>