Духмяна насолода

17.09.2014
Духмяна насолода

Яблука подобаються дітям у будь-якому вигляді. (з сайта vk.com.)

Тепла осінь дає можливість довше вдихати аромати осені й насолоджуватися її плодами: яблуками, грушами, виноградом... Але мине ще тиждень-другий — і відчутніше насуватимуться холоди, захочеться зігрітися чаєм, до якого доречними будуть консервовані скибочки фруктів.

Яблука червоні...

У кожному домі знайдуться пошановувачі повидла з яблук: його можна покласти у випічку або просто на шматок хліба — і столування стане прекрасним. Повидло з яблук для майбутніх пиріжків готуємо за таким рецептом. На один кг уже почищених яблук потрібно: 700 грамів цукру, 0,7 склянки води, 0,5 чайної ложки лимонного соку, чайна ложка кориці. Яблука слід скласти в каструлю, залити водою і проварити протягом 20 хвилин. Потім протерти яблука через друшляк і повернути в каструлю. Цукор змішати з корицею, додати до яблук, перемішати. Варити ще 40-50 хвилин (можна довше, залежно від бажаної густоти), обов’язково помішуючи, щоб повидло не підгоріло. Зняти з вогню, додати 0,5 чайної ложки лимонного соку, гарячим розлити в чисті, простерилізовані банки, закрутити кришками, укутати, залишити до повного охолодження.

Ще один варіант приготування повидла з яблук. Потрібно: вода — 400 мл, яблука — 2 кг та цукор — 1,5 кг. Яблука вимийте та обсушіть. Потім розріжте на четвертинки і вирiжте серцевину. Укладіть скибочки яблук у великий емальований тазик, влийте воду і поставте варитися на середньому вогні. Періодично помішуйте. Як тільки яблучна маса перетвориться на кашку, зніміть iз вогню та остудіть. Перетріть через сито. Додайте до маси цукор: на один кг яблучної маси — 800 г цукру. Потім перемішайте і поставте варитися, помішуючи, до зникнення пінки (хвилин 15, інакше маса може пригоріти). Перекладіть яблучне повидло в сухі банки і закрийте кришками, а потім винесіть у прохолодне місце на зберігання.

Щоб мати варення з часточками, потрібно брати приблизно 300 грамiв цукру на кілограм яблук. Яблука слід очистити від шкірки і серцевини, порізати на невеликі шматочки. А потім кілограм таких часточок засипати цукром (для прикладу, можна брати на 3 кг нарізаних яблук кiлограм цукру). Така суміш повинна вистояти в каструлі 8-12 годин, для розчинення цукру. Але іноді її слід акуратно помішувати, щоб швидше та краще розтанув цукор. Потім потрібно поставити цю заготовку на невеликий вогонь. А коли закипить — проварити 5 хвилин і розкласти в стерильні банки. Можна дати повністю охолонути, залишити на 4-5 годин, а потім знову проварити після закипання 5 хвилин — скибочки більше будуть схожі на мармеладинки. А вже потім розкласти в стерильні банки і закатати залізними кришками.

Смачне розмаїття

Ще є час приготувати про запас смакоту і з груш, слив та інших садових плодів. Щоб приготувати варення з груш, беріть груш та цукру — по кілограму, води — 1,5 склянки, лимонної кислоти 4 грами. Груші потрібно старанно очистити від шкірки і серцевини, потім розрізати на скибочки. Далі бланшувати 5 хвилин у киплячій воді й охолодити — в холодній. Потім груші потрібно опустити в гарячий сироп і варити у три прийоми з вистоюванням. У кінці варіння грушевого варення треба додати лимонну кислоту або сік одного лимона. Розкласти у підготовлені банки і закрутити.

Якщо хочете смакувати надзвичайним варенням, беріть на 500 грамів слив — 20 г желатину у гранулах, кілограм цукру, по 2 великі персики та яблука, 2 см кореня імбиру, грушу, сік одного лимона, паличку кориці, чайну ложку насіння коріандру. Спочатку треба залити желатин водою, щоб він набух. Потім поставити на вогонь; помішуючи, нагрівати до повного розчинення, не доводячи до кипіння. Фрукти попередньо промити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, прибравши насіння і все зайве, викласти в широку каструлю, покласти корицю, імбир, коріандр і додати сік лимона, все перемішати. Влити у каструлю склянку води і довести все до кипіння, потім до мінімуму прикрутити вогонь, всипати цукор, без кришки проварити 15 хвилин, періодично помішуючи, після чого корицю вийняти, а в гарячий джем додати желатин. Далі ароматний джем iз груш, яблук, слив та персиків розливаємо у стерилізовані банки і закриваємо стерильними кришками. Зберігаємо у прохолодному місті.

Якщо вам приїлося звичайне повидло зі стиглих слив, зготуйте його з апельсином. Для варення візьміть слив близько 3 кілограмiв — у результаті матимете шість півлітрових баночок. Пропустіть сливи через м’ясорубку разом із трьома невеликими апельсинами. Пересипте їх трьома кілограмами цукру і поставте на повільний вогонь закипати. Після закипання варіть хвилин 40, вимкніть, залиште прохолонути на ніч. На ранок маса буде вже досить густа. Знову поставте на вогонь і варіть до бажаної густоти (ще приблизно хвилин 30). Розкладіть у гарячому вигляді у підготовлені банки, закрийте капроновими кришками. Можна варити і в три прийоми по 15-20 хвилин (чим менше часу вариться, тим рідшим буде готовий продукт).

Із винограду

Найпростіший рецепт варення з винограду такий. Знадобляться лише виноград (краще всього кишмиш), цукор і вода. На кілограм цих особливих ягід потрібно взяти трохи менше цукру — 900 г — і 200 г води. Ягоди винограду потрібно добре промити, видалити незрілі й гнилі. Потім їх потрібно покласти у каструлю, пересипати цукром, вилити в каструлю воду і поставити варитися на середній вогонь. Варити не менше 30 хвилин, після закипання, не забуваючи акуратно перемішувати, щоб варення не пригоріло. На поверхні періодично буде утворюватися пінка, її потрібно знімати. Потім виноградне варення потрібно зняти з плити, поставити в прохолодне місце і дати йому охолонути. Через кілька годин його знову потрібно довести до кипіння і варити ще 10-15 хвилин. Процедуру охолодження-кип’ятіння можна повторити ще раз. Можна вже після другого гарячим розлити у підготовлені банки і закрутити.

Дуже смачне варення з винограду й апельсина. Потрібно: виноград (краще всього без кісточок — один кг), цукор (800 г), вода (200 г), один апельсин. Ягоди винограду слід ретельно перебрати, добре промити. Потім покласти в каструлю, присипати цукром, залити водою і поставити на середній вогонь. Довести до кипіння і варити не менше 30 хвилин, не забуваючи перемішувати, щоб варення не пригоріло. Апельсин помити і пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Апельсинову масу потрібно додати в варення і варити ще не менше 15 хвилин, постійно помішуючи. Розкласти гарячим у стерилізовані банки, закрутити.

Можна ще приготувати варення з винограду з горіхами: фундуком, мигдалем чи волоськими. Пропорції виноград — цукор — вода, як і в попередніх рецептах. Ще потрібна склянка горіхів і ванілін за смаком (приблизно чайна ложка). Спочатку в каструлю потрібно висипати цукор і вилити всю воду, довести до кипіння — має вийти прозорий сироп. Підготовлені ягоди винограду потрібно бланшувати, потім висипати в каструлю і проварити хвилин 10. Після цього варення потрібно вимкнути і залишити на 8-9 годин, щоб ягоди винограду ввібрали у себе сироп. Через 8 годин варення потрібно знову поставити на середній вогонь, всипати туди підготовлені горіхи (за бажання можете їх подрібнити чи залишити цілими) і ще близько 10 хвилин поварити. Все, варення готове. Залишилося розлити у банки, закрутити і ще трохи почекати, щоб чаювати з цією смакотою!...

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>