Ідіть додому, москалі!

11.09.2014
Ідіть додому, москалі!

Росія виводить війська з України чи планує замінити їх боєздатнішими частинами? (з сайта zn.ua.)

Незважаючи на всі мінуси чергових домовленостей із терористами і Росією про припинення вогню на Донбасі, Президент Петро Порошенко переконаний, що після підписання у Мінську відповідного протоколу «обстановка на фронті кардинально змінилася». Під час учорашнього засідання уряду глава держави наголосив, що «повномасштабні бойові дії, починаючи з 18-ї години 5 вересня не ведуться». І це, мовляв, і є головний здобуток перемовин. Звісно, керівництво держави визнає, що терористи продовжують провокувати українські Збройні сили несистемними обстрілами. Водночас Україна використовує режим припинення вогню в тому числі для перегрупування частин Збройних сил, Нацгвардії і прикордонників. «Один Бог знає, скільки триватиме режим припинення вогню, тому ми не маємо права розслаблятися», — констатує Петро Порошенко.

Допотопна «оборонка»

«Це політичне рішення про перемир’я. Ми, як військові, керуємося правилом: «Хочеш миру — готуйся до війни». Для нас цей період — можливість для посилення за всіма напрямками: від матеріально-технічного до інженерних споруд, які будуються, посилення людського ресурсу», — згодом додав міністр оборони Валерій Гелетей.

Не випадково на засіданні Кабміну Президент обурився «допотопною» системою організації оборони країни. На його думку, робота військово-промислового комплексу в часи постійної військової загрози може зробити його «локомотивом вітчизняної економіки».

«Потреби армії треба визначати не за застарілими нормами постачання, за пожовклими папірцями. А по тому, що реально сьогодні треба бійцям і підрозділам в зоні АТО: конкретному солдату, бригаді, батальйону, взводу, роті», — заявив Порошенко. І закликав перевірити готовність «не лише Міноборони, а й усіх установ, організацій до виконання мобілізаційних завдань, незалежно від форми власності».

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив військову організацію України як «пострадянське міністерство оборони». За його словами, без радикальних змін у системі «туди можна ще десятки мільярдів відправити, і толку не буде ніякого». Отже, модернізація військової організації передбачає не лише отримання зброї від Заходу, а й фахівців, які здатні змінити якісну логістику військової організації.

До речі, протягом останніх тижнів було налаштовано тризмінну роботу українських оборонних підприємств. Що дозволило постачати українським військам до тридцяти одиниць броньованої техніки щоденно. Йдеться як про відремонтовану техніку, так i про бойові машини зі складів. Утім навіть роботи ВПК у три зміни владі замало. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов запропонував усім підприємствам, що працюють на оборону, перейти на цілодобовий режим роботи.

«Наше військо створюється протягом останніх півроку «з коліс», тодi як нам протистоїть одна з найбільших армій світу, військова потуга в Європі номер один, — нагадав урядовцям глава держави. — Нам треба навчитися жити в таких умовах. Горизонт нашого стратегічного планування — не місяці й роки, а десятиліття».

Потрібна «Стіна»

Серед іншого влада планує укріпляти державний кордон iз Росією. Кажуть про умовну лінію Маннергейма, але модернізовану, із сучасними оборонними засобами та фортифікаціями. «Це має бути глибока оборона з танковими позиціями, з механізмами захисту від систем залпового вогню, з сучасною комунікацією та чіткою взаємодією всіх підрозділів, які задіяні в АТО, і спеціальною зоною, яка дозволятиме ефективно застосовувати зброю», — пояснює Президент Порошенко.

Прем’єр Яценюк додає, що проект «Стіна» — це оборонні укріплення, які треба будувати дешево і швидко.

Що цікаво, посилаючись на дані української розвідки, глава держави заявив, що Росія вже вивела 70% своїх військ із території України. Напередодні глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр повідомляв, що між Україною і Росією є домовленості, що всі російські солдати і військова техніка мають бути виведені з території України.

Ворог не спить

Водночас на Донбасі не все так мирно, як собі уявляють у високих київських кабінетах. І хоча днями Маріуполь відвідав Президент Порошенко і переконався в тому, що українське місто надійно захищене від вторгнення трьома лініями оборони, великим угрупованням військових та патріотичним піднесенням мешканців, тут усе ще неспокійно. Відтак учора у маріупольському напрямку введено режимні обмеження та заборони щодо пересування колон автомобільної, інженерної техніки та перебування громадян без місцевої реєстрації.

У свою чергу, бойовики проводять нічні маневри під Маріуполем, підтягуючи до своїх позицій системи залпового вогню «Град». А російські війська продовжують концентрацію сил у районі сусіднього окупованого Новоазовська. Ознаки підготовки до прориву оборони та штурму звільненого Лисичанська спостерігаються і на Луганщині. Розвідувальна рота батальйону «Луганськ-1» виявила велике скупчення військової техніки поблизу Первомайська і попереджає, що ворог готує прорив.

У Донецьку бойовики не полишають спроб захопити аеропорт, але сили АТО відбивають атаки. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, позавчора під час наступу на позиції підрозділів ЗСУ в аеропорту російські найманці втратили три танки та два бронетранспортери.

Серед іншого: Рада нацбезпеки і оборони не радить переселенцям повертатись на тимчасово окуповану терористами територію, оскільки це небезпечно. Адже кожного дня наші військові констатують порушення режиму припинення вогню з боку терористів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>