УКРОП тримає порох сухим

10.09.2014
УКРОП тримає порох сухим

Продемонструвавши в Марiуполi шеврон УКРОП, Президент Порошенко заявив, що ця абревiатура розшифровується як український опiр.

Після оголошення перемир’я вдалося звільнити близько 650 заручників, ще 500 перебувають у полоні бойовиків, повідомив Президент Петро Порошенко, перебуваючи позавчора в Маріуполі. Знаючи, що глава держави перебуває в цьому півмільйонному місті, де наприкінці минулого тижня нашими бійцями було відбито всі спроби його захопити, окупанти обстріляли блокпости українських міст на околицях. «Думали налякати. Ніхто їх не боїться!» — коротко відреагував Президент у соцмережах. Виступаючи перед працівниками Металургійного комбінату ім. Ілліча Петро Порошенко продемонстрував шеврон із зображенням кропу та написом «УКРОП». «Нехай вони нас називають «укропами». Тому що «УКРОП» розшифровується дуже просто — «Український опір», — заявив Петро Олексійович.

За словами глави держави, керівництво України готове захистити країну за допомогою зброї, але зробить усе для врегулювання конфлікту мирним шляхом. «Наша армія, Збройні сили, прикордонники тримають порох сухим. Але ми зробимо все, щоб вирішити ситуацію політичним шляхом, — запевняє Президент. — Зараз усі сили докладаються для реалізації мирного плану. Цей план не подобається багато кому як всередині, так і ззовні країни. Хтось дуже хоче повоювати. Тому слід бути готовими до підлого порушення режиму припинення вогню».

І дійсно, за даними РНБО, терористи та російські окупанти не лише порушують режим припинення вогню (за останні п’ять діб позиції сил АТО було обстріляно близько сотні разів), а й постійно провокують наших силовиків на застосування зброї. Зокрема, стріляють у повітря та біля блокпостів зі стрілецької зброї та мінометів, щоб викликати вогонь iз боку сил АТО і потім повідомити, що українська сторона порушила мир. За час перемир’я загинуло п’ятеро українських вояків, більше тридцяти отримали поранення.

Складною залишається ситуація поблизу Дебальцевого, яке може стати новим котлом для українських військ. Адже наші сили перебувають у тонкому коридорі, який глибоко врізаний у територію противника. Жителям сусіднього села Нікішине бойовики висунули ультиматум: протягом 72 годин звільнити населений пункт, оскільки він є вигідною позицією для наступу на Дебальцеве.

Паралельно глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що «в Росії і ополченців є спільне занепокоєння» через те, що в районі Дебальцевого спостерігається концентрація важких озброєнь українського війська. Мовляв, готується «якесь ударне угруповання». Тоді як у РНБО зазначають, що наші війська просто укріплюють свої позиції.

Водночас Росія активно нарощує ударне угруповання на кордоні з Україною та на тимчасово окупованій території Криму. Концентрація російських військ спостерігається і на маріупольсько-таганрозькому напрямку. В районі російського селища Куйбишево розгорнуто підрозділ російської ПВО, який здійснює контроль за повітряним простором східної частини Луганської та північної частини Донецької областей.

За словами речника РНБО Андрія Лисенка, користуючись припиненням активних дій, окремі бойовики навпаки намагаються утекти з місць боїв.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Петро Порошенко, зустрічаючись із військовими в Маріуполі, пообіцяв, що причини важких втрат серед українських військових під Іловайськом будуть ретельно вивчені та проаналізовані військовою прокуратурою. «Слідчі вивчають, як планувалися та проводились ці операції. Призначено військово-тактичну експертизу, що дасть відповідь стосовно правомірності прийняття рішень командним складом сил АТО та ступеня їхньої відповідальності. Винні не уникнуть покарання», — наголосив глава держави, запевнивши у відповідних кадрових висновках за результатами розслідування.

Речник РНБО Андрій Лисенко додає, що розслідування справи про Іловайський котел проводиться за ч. 3 ст. 425 КК (недбале ставлення до військової служби, якщо це заподіяло істотну шкоду чи тяжкі наслідки, вчинені в умовах воєнного стану або бойової обстановки). Цей злочин передбачає від п’яти до восьми років позбавлення волі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>