«Не віддамо свою землю фашистам!»

05.09.2014

Світ не має сумнівів, що Росія атакує Україну, продовжуючи дестабілізувати ситуацію в нашій державі. Принаймні про це відверто заявив учора Генсек НАТО Андерc Фоґ Расмуссен, прибувши у Ньюпорт на саміт Північноатлантичного Альянсу.

Водночас Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) підтверджує обстріл української території з боку Росії, а також регулярний перехід через російські пункти пропуску груп у бік України озброєних осіб, а в бік РФ — рух поранених військових. У РНБО додають, що кількість обстрілів наших позицій iз території РФ із застосуванням систем «Смерч», «Град» та мінометів значно збільшилася.

Станом на вчора за весь період проведення антитерористичної операції загинули 837 українських військових, 3044 отримали поранення, повідомляє речник РНБО Андрій Лисенко. За його словами, ці дані базуються на перевірених фактах, які офіційно підтверджені у встановленому порядку. Утім на закритому засіданні Верховної Ради один iз високопосадовців Міноборони повідомив депутатам, що наших бійців загинуло більше, передає з посиланням на власні джерела видання «Українська правда». Адже досі не встановлено кількість зниклих безвісти вояків.

Посадовець Міноборони також розповів, що на День Незалежності наші війська готові були звільнити й зачистити Донецьк і Луганськ, але приховане російське вторгнення поламало ці плани. Однією з проблем військовий назвав те, що не всі офіцери виконують поставлені завдання. З іншого боку, є військові, які мотивованi набагато краще, рвуться вперед. «Є стратегія, але вона ламається, бо одні відступають, а інші, навпаки, лізуть туди, куди їх не просять», — зазначив він нардепам.

І дійсно, джерела ВВС України із зони АТО повідомляють, що днями один iз підрозділів повністю напризволяще покинуло командування. Але бійці здаватися не збираються, незважаючи на постійні обстріли їхніх позицій, у тому числі й забороненими касетними бомбами.

Ще позавчора бійці, які перебувають у районі Дебальцевого, повідомляли, що можуть потрапити у котел, подібний до іловайського, якщо їм швидко не нададуть підкріплення. Учора так і сталося: 11-й добровольчий батальйон «Київська Русь» потрапив у оточення російських військ саме під Дебальцевим. «Хлопцям другий тиждень обіцяють важку техніку, але з неба вона не впаде!... Лише зараз хлопцям надійшов наказ відходити!!!» — повідомила в соцмережах речник Юрія Луценка Лариса Сарган, яка достеменно знає ситуацію, адже в оточення потрапив її сусід.

Утримати під своїм контролем Жовтневий район Луганська не змогли і бійці батальйону територіальної оборони «Київ-12», позиції яких буквально розстріляли з ракетного комплексу «Смерч». «Нам сказали стояти до останнього, але в останній момент надійшла команда: «на розсуд командира», і це було правильне рішення. Хлопці були виведені», — розповідає заступник командира батальйону Антон Шаповал, повідомляють «Українські новини».

Однак, відступаючи і перегруповуючись, українські війська завдають ударiв по скупченнях живої сили й техніки супротивника. Лише позаминулої ночі наші підрозділи знищили понад 120 окупантів, повідомляє прес-центр АТО.

«Незважаючи на шалений тиск бойовиків, яким допомагають підрозділи регулярних військ збройних сил РФ, наші військовослужбовці героїчно захищають територію України і роблять усе для найшвидшого визволення її від загарбників», — наголошують у прес-центрі АТО.

Водночас у РНБО наголошують, що ситуація в зоні бойових дій залишається загрозливою, адже, за попередніми прогнозами, російські війська та терористи планують наступ на північні райони Луганщини, які сепаратистам раніше так і не вдалося взяти під свій контроль.

У Приазов’ї ж готуються дати бій окупантам. У Маріуполі створено батальйон територіальної оборони «Маріуполь» на базі МВС, який фінансуватиметься з міського бюджету. Його бійців не використовуватимуть у зоні АТО, а тільки протидіятимуть диверсійним групам і контролюватимуть підступи до міста.

«Гостинці» для путінської орди готують і на Запоріжжі: жителі курортного Бердянська, серед яких багато студентів, депутатів, бізнесменів і керівників підприємств, зміцнюють підступи до міста, риють окопи і бліндажі на випадок російської інтервенції. Міська влада привела в порядок усі бомбосховища.

«Ми не віддамо місто фашистам і ніколи не станемо частиною країни-окупанта!» — заявили у штабі бердянської Самооборони. Для прикладу: в місті Торез на Донеччині окупанти вже пропонують місцевим мешканцям змінити українське громадянство на російське за винагороду — 1 тис. грн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>