Тримаймо оборону!

04.09.2014
Тримаймо оборону!

«Наші війська залишили низку населених пунктів. Ми відступаємо... — повідомляє керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. — Але я б не зосереджувався на факті відступу як програшу. Набагато важливіше в цій ситуації інше. Якщо наше командування дійсно відводить війська тільки для недопущення потрапляння їх у котли і для перегрупування (а це офіційна версія) — це не трагедія, а потрібне рішення, без якого неможливий подальший наступ».

 

Чи є вимушений відступ наших бійців так званою «скіфською тактикою» задля збереження армії та вимотування ворога, який, зайшовши вглиб, розпорошує сили та віддаляється від тилів? Чи є в Генштабі ЗСУ свій «Кутузов»? Чи має командування адекватні плани подальших дій — дізнаємося найближчими днями.

За десять днів від початку російського вторгнення (яке фактично сталося саме на День Незалежності — 24 серпня) українські війська переконалися, що російські підрозділи незрівнянно боєздатніші, ніж терористичні угруповання, але й проти них усе ж можна і треба воювати. І це при тому, що, за даними Пентагону, лише на кордоні з Україною зосереджено близько 10 тис. російських вояків, тоді як на Донбасі українській армії протистоїть кілька тисяч контрактників і строковиків ЗС РФ.

«Якщо ми відступаємо і зазнаємо втрат, це зовсім не означає, що ворог невразливий. За кожен крок по українській землі окупанти платять своєю кров’ю», — зазначає Тимчук.

І дійсно: у свіжому номері російської газети «Псковская губєрнія» йдеться про те, що під час бойових дій на Луганщині, поблизу Георгіївки, масованим артилерійським ударом практично повністю була знищена перша рота 76-ї псковської дивізії ПДВ (більше сотні окупантів). У розпорядженні видання опинилися записи переговорів десантників.

Інший приклад: як повідомляє прес-центр АТО, відступаючи від аеродрому Луганська 1-2 вересня, наші бійці не лише підірвали злітно-посадкову смугу, а й убили близько сотні окупантів та бойовиків, знищили сім бронетранспортерів, два танки і мінометний розрахунок.

Учора ж уранці ЗСУ завдали вогневого удару по базі бойовиків у районі Сніжного, знищивши більше сотні російських найманців. Росіяни ж обстрілювали позиції сил АТО позаминулої ночі, застосовуючи артилерію, міномети, установки «Град» та «Смерч» понад двадцять разів.

Відступаючи (у Генштабі ЗСУ це називають перегрупуванням), наші війська переходять до оборони. Тож важке озброєння — крупнокаліберні та ручні кулемети, автоматичні та протитанкові гранатомети — почали передавати і добровольчим батальйонам. На думку директора військових програм Центру Разумкова Леоніда Полякова, зараз нашим військам треба переходити до жорсткої оборони на рубежах, які ми можемо утримати, не допускати проривів північніше Луганська і Донецька і на захід.

Водночас бойовики й російські військові вже узяли під контроль фактично весь південь Луганщини. При цьому окупанти ще й намагаються проводити наступальні дії на півночі області. На Донеччині ж ворог прагне узяти під контроль територію від Донецька до Маріуполя, перекидаючи підрозділи у напрямку Волновахи. Але глава МВС Арсен Аваков заявляє, що в районі Маріуполя достатньо протитанкових засобів для захисту міста, тому цей рейд для російських військ не буде легким.

«Ми маємо досить сильний укріпрайон проти ймовірної атаки бронетанкових військ РФ, як із боку Новоазовська по двох шляхах — нижній і верхній, так і з боку Волновахи, — каже міністр. — Крім того, там достатньо досвідченого складу бійців. У районі перебувають регулярні частини Нацгвардії, батальйон «Азов», бійці ЗСУ».

Вочевидь, це розуміють і росіяни. Адже, за даними РНБО, бойовики й окупанти намагаються сіяти паніку в півмільйонному місті, повідомляючи через російські ЗМІ про їхній нібито наступ не лише на Маріуполь, а й на Волноваху.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України Петро Порошенко учора провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Прес-служба українського Президента повідомляє, що було досягнуто домовленості про «режим припинення вогню». У прес-службі господаря Кремля ж, навпаки, заявили, що президенти «обговорювали кроки, які б сприяли припиненню вогню», і ні про що не домовлялися, оскільки «Росія не є стороною конфлікту», а Москва «не має великого впливу на ополченців і не може говорити їм, що і як робити».

Водночас самі ж терористи з ДНР заявили, що не припинять вогонь, «поки на Донбасі є карателі», тобто українські війська. Окремі представники ДНР заявляють, що захоплені ними території більше не будуть у складі України, при цьому обіцяють, що на Київ вони війною не підуть. Мовляв, їм достатньо Донбасу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>