Без феєрверкiв i... вишиванок

03.09.2014

Друге серпня — День міста, за традицією, — найбільше свято для одеситів. За масштабами святкування і рівнем народної любові воно перевершує навіть знамениту «Гуморину». Нічого дивного — гуляють довше і помпезніше. Грошей iз міського бюджету не шкодують. Міські голови заробляють собі бали, як можуть. Колишній мер Едуард Гурвіц, наприклад, балував ласих до видовищ одеситів лицарськими турнірами і королівськими салютами на десятки тисяч гривень. Геннадій Труханов цього року не відстав від попередника за шиком, ще й використав дату як привід реалізувати кілька соціальних ініціатив (час нині такий). Тим паче, що дата кругла — 220 років. До неї облагородили екстер’єр курортного міста: висадили квіти на клумбах, відновили алеї у дендропарку Перемоги, «вичухали» парк ім. Горького, провели ремонт кількох житлових будинків, освітніх закладів і доріг у Малиновському районі міста.

Заходи і арт-перформанси, пов’язані з Днем Одеси, почалися ще 28 серпня. Тоді ж відкрився фестиваль вуличних вистав та церемоніальних мистецтв «Одеса Open air 2014», де, зокрема, пройшов яскравий батл барабанщиків. У передостанній день літа свої вірші у Міському саду прочитали місцеві поети, в рамках літературно-музичного проекту «Бабель-фест».

Любителі естетики «старої Одеси» оцінили ще один подарунок від місцевих акторів. Для них зіграли ціле традиційне одеське весілля в супроводі живого оркестру «Гроші наперед», на якому «7.40» відтанцював сам мер.

Одеситам важко було утриматися від нафталінових святкових процесій. Тож на Приморському бульварі пройшов костюмований парад тематично прикрашених дитячих візочків, де можна було побачити казкових, літературних та мультиплікаційних персонажів: від Пушкіна до Супермена.

У вівторок активісти влаштували флешмоб. Сотні одеситів, організувавшись у соцмережах, прийшли на Приморський бульвар до пам’ятника Дюку де Рішельє і вибудували живий напис — «Одессе 220 лет».

Найбільш очікувана подія — вечірній гала-концерт на Потьомкінських сходах. Його цьогорічна особливість — відсутність російських артистів. Хедлайнерами шоу стали вічно молодий Томас Андерс, Олександр Пономарьов, Тіна Кароль та гурт «Океан Ельзи». Вели концерт двома мовами Ольга Сумська та Віталій Борисюк. Ті, хто не вмістився бiля сцени, мали змогу подивитися оперету «Біла акація» неподалік, біля Колонади.

Поціновувачі джазу цього вечора «відірвалися» в Аркадії. Для них там виступив німецький гурт De Phazz.

День міста, на відміну від Дня Незалежності, не став торжеством патріотизму в Одесі. Вишиванки і вінки, попри сподівання, не були мейнстримом цьогорічного свята. Багато одеситів дипломатично остереглися вдягати національне.

«Я маю вишиванку, але сьогодні вирішила не вдягати її. Концерт триватиме до пізнього вечора. Люди — різні. Не хочу привертати зайвої уваги», — розповіла «УМ» студентка Одеської політехніки Антоніна Союменко.

Традиційний феєрверк, хоч і планували, але в останній момент відмінили. Очевидно, салют видався організаторам недоречним з огляду на неспокійну ситуацію в країні.

Урочисті заходи продовжаться до четвертого вересня. Міська влада вітатиме новонароджених одеситів, дітей-сиріт. Офіційно відкриють «Центр ремонту технічних засобів реабілітації інвалідів».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>