Скарби Президента

02.09.2014
Скарби Президента

Безцінні артефакти.

Зазвичай речі з музею української спадщини зберігаються у Віктора Ющенка вдома. Але напередодні Дня Незалежності було прийнято рішення показати цю красу, зібрану з різних куточків України, широкому загалу. Експозицію вирішили розмістити в аутлет-містечку «Мануфактура», що в селі Ходосівка на Обухівському шосе, куди й завітали журналісти «УМ».

На виставці представлено своєрідний макет українського обійстя: хата з усіма її атрибутами та господарчий двір. «У нас навіть є покуть, де виставлені ікони зі скла, зроблені за старовинною, частково втраченою технологією. А от роль традиційної печі виконує колекція рушників з усіх куточків України. Увінчано рушникове диво портретом Тараса Шевченка, на честь 200-річчя його народження», — розповідає куратор виставки пані Ольга.

Крім рушників, в експозиції представлено й інші текстильні вироби, якими українці користувалися в побуті: жіночий та чоловічий одяг, постільна білизна, скатертини та килими. «Одних крайок (поясів) є більше 60 штук. І всі ці речі — ручної роботи», — не приховує гордощів екскурсовод.

Увагу відвідувачів привертають і традиційні мальовані скрині, які вдавнину були неодмінним атрибутом світлиці і частиною дівочого посагу, плетені дитячі люльки, розміщені біля прялок — адже українським жінкам часто доводилося робити одночасно безліч речей: і прясти, і заколисувати немовля, і приглядати за піччю, і виховувати з десяток дітей.

Є тут і старовинні вулики — Президент і сам любить пасічникувати, і традиціями цікавиться. Тож кожен може порівняти вулики колишні і нинішні. Виставка триватиме до кінця жовтня.

Побачити виставку можна щодня з 11.00 до 19.00 в аутлет-містечку «Мануфактура».