Орда наступає

02.09.2014
Орда наступає

Розстріляна колона під Іловайськом.

Майже вісімсот років тому — у травні 1223 року — на території сучасного Приазов’я відбулася битва на річці Калка, яка стала першим бойовим зіткненням між русичами та монголо-татарами. Розбивши князівські дружини у чистому полі, монголи ще три дні не могли взяти укріплення, нашвидкуруч зведені на кам’яній горі дружинниками київського князя Мстислава Романовича. Тоді противник пішов на хитрість і запропонував, як сьогодні сказали б, «зелений коридор», тобто помилування в обмін на символічний викуп. Гарантами монгольського слова виступили християни-бродники, що були в монгольському війську, які навіть цілували перед русичами хрест. Та коли оборонці прийняли умови і вийшли з укріплень, беззбройних воїнів порубали, а князів поклали під дерев’яні лави і розчавили, влаштувавши на них святковий бенкет.
У третьому тисячолітті ментальність Орди не змінюється. Те, що відбулося під Іловайськом цими вихідними, до болю нагадує Калку, тим більше що і тоді, і зараз усе відбувалося приблизно в одному місці — на півдні Донеччини. Коли немає змоги здолати опір добровольчих батальйонів, як і вісім століть тому, пропонується «зелений коридор» (до цього бойовиків особисто закликав президент РФ Володимир Путін), а замість цілування хреста гарантією виступає примарне «слово руського офіцера». Примарне, тому що виявилося, що це слово нічого не варте. Адже колону наших бійців підступно розстріляли російські окупанти з «Градів» та артилерії, кількість загиблих досі не повідомили ні в РНБО, ні в штабі АТО.

Хто відповість за Іловайський котея?

За неофіційними даними, при виході з Іловайська минулої п’ятниці загинуло не менше сотні бійців. Тим, кому вдалося вижити, загарбники поставили ультиматум: здатися до шостої ранку суботи. Утім погрози розстріляти тих, хто не складе зброю, не були здійснені. Тим більше що герої Іловайська відхилили ультиматум і продовжили оборону, знищуючи техніку та живу силу противника. Ще й примудрилися узяти в полон із десяток російських десантників та танкістів.

Останні три дні з Іловайського котла неодноразово проривалися до своїх групи наших бійців по кілька десятків чоловік. У неділю з подвійного оточення вирвався зі своїми бійцями і командуючий військами сектору «Б» генерал-лейтенант Руслан Хомчак. За даними розвідки, наших військових оточили 106-та повітряно-десантна дивізія з Рязані, 9-та мотострілецька бригада з Нижнього Новгорода, загони спецназу ГРУ РФ та артилерійські частини Північнокавказького військового округу Росії.

Учора ще тривала операція з виведення наших підрозділів з оточення під Іловайськом. «Після завершення операції будуть оприлюднені цифри щодо втрат серед наших військових, а також проведено перевірку всіх обставин, через які виникла ця ситуація. Усі, хто припустився помилок, що призвели до важких наслідків, або вчинив злочин, понесуть відповідальність», — зазначив речник РНБО Андрій Лисенко.

За даними керівника Центру обміну полонених Володимира Рубана, у ході останніх боїв на Донбасі в полон потрапили 680 українських військовослужбовців, iз них 80% — з-під Іловайська.

На тому, що винним у трагедії під Іловайськом не уникнути відповідальності, наголосив Президент Петро Порошенко, який обіцяє ухвалити серйозні кадрові рішення «за результатами аналізу подій останнього тижня в зоні АТО». Звісно, глава держави прізвищ не називав, але минулого тижня громадськість неодноразово вимагала звільнити міністра оборони Валерія Гелетея на численних пікетах у Києві. Мовляв, полковник міліції не може бути гарним полководцем.

Сьогодні ж пана Гелетея запрошено до Верховної Ради для надання доповіді щодо ситуації біля Іловайська. Спікер ВР Олександр Турчинов також звернувся до Президента Петра Порошенка з пропозицією оголосити в державі жалобу у зв’язку із загибеллю захисників України, що потрапили в оточення під Іловайськом.

«Здавайте своїх і вас не розстріляють»

«Проти України почалася пряма неприхована агресія з боку сусідньої держави. Це докорінно міняє обстановку в зоні бойових дій, ставить нові, на порядок складніші, питання перед нашими силовими структурами», — констатує Президент Порошенко.

За даними РНБО, на території України діє не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп (у кожній не менше чотирьохсот бійців) російських збройних сил. Окупанти поводяться, як варвари: минулої суботи вони за «чеченським сценарієм» повністю знищили селище Новосвітлівка на Луганщині, почергово розстрілявши з танків та систем залпового вогню всі будинки.

У загарбаному райцентрі Новоазовськ окупанти вже поширюють інструкції для мешканців «Як поводити себе з миротворчим контингентом військ РФ», вояки якого прийшли нібито захищати їх «від терористів з незаконної української армії» і з якими варто говорити лише російською та надавати житлову площу для розміщення «миротворчих сил». Жителям також пропонують здавати «миротворцям» усіх місцевих патріотів України та українських військових, за що обіцяють «додаткові харчі та пільги», а міноборони РФ гарантує, що «нікого просто так не розстріляють».

Мало того, окупанти застосовують проти української армії протитанкові керовані ракети та «касетні» бомби. І хоча на напрямі Новоазовськ—Маріуполь наступ росіян захлинувся, це не завадило окупантам позавчора ввійти в Донецьк, а вчора фактично вибити наші війська з Луганська. Штурм луганського аеропорту танками загарбників тривав кілька днів, наші десантники героїчно боронили стратегічний об’єкт (підбили сім танків), але вчора змушені були відступити за наказом. За останніми даними, близько сотні десантників були заблоковані в підземних бункерах аеропорту і чинили відчайдушний опір.

За словами Андрія Лисенка, відступити від аеропорту Луганська та селища Георгіївка довелося через точність артилерійських ударів супротивника. Дивують слова міністра оборони пана Гелетея, що ситуація на Донбасі «складна, але контрольована».

Бойові дії тривають і на Азовському морі: в неділю неподалік Маріуполя з берегової артилерії (за іншими даними — ракетами з бойових гелікоптерів РФ) було розстріляно два українські катери берегової охорони «Гриф» і «Калкан». Врятовано й госпіталізовано вісьмох наших прикордонників, двоє зникли безвісти.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>