«Росія здригнеться від трупів!»

29.08.2014
«Росія здригнеться від трупів!»

Відступаючи, терористи не завжди забирають трупи своїх товаришів. (з сайта ua.inforesist.org.)

Учора Президент Петро Порошенко у зв’язку з різким загостренням ситуації на Донбасі скасував візит до Туреччини і скликав екстрене засідання РНБО. Йдеться насамперед про дві гарячі точки на півдні Донеччини — Амвросіївку та Старобешеве, де фактично відбулося вторгнення російських військ в Україну. Тож Україна терміново ініціює скликання засідання Ради Безпеки ООН та звертається до своїх європейських партнерів із закликом скликати надзвичайне засідання Ради Європейського Союзу.

«Світ має дати оцінку різкому загостренню ситуації в Україні», — вважає Президент Порошенко. Чимало вітчизняних політиків (зокрема, екс-Прем’єр Юлія Тимошенко, радник глави МВС Антон Геращенко тощо) закликали главу держави нарешті ввести воєнний стан на Донбасі й розірвати будь-які відносини з РФ через факт вторгнення.

У Раді нацбезпеки та оборони додають, що в захоплених бойовиками містах Донбасу на місце неорганізованих терористичних груп прийшли регулярні російські війська. Зокрема, і в Луганську, Краснодоні та Антрациті загони місцевих «ополченців» та козаків, неспроможних протидіяти силам АТО, а також причетних до мародерства та бандитизму, замінено на регулярні підрозділи російської армії. На Донеччині терористи та російські війські збираються в потужне угруповання для проведення наступу в напрямку Шахтарськ—Іловайськ.

У терористичній «ДНР» говорять, що регулярних частин РФ на Донбасі немає, мовляв, «за нас воюють відставні військові, а також контрактники російської армії, які йдуть заради цього у відпустки», але в самій Росії це заперечують. Не на офіційному рівні, звісно ж, бо Кремль і надалі все заперечує. Але, за словами голови Союзу Комітетів солдатських матерів Росії Валентини Мельникової, близько 15 тисяч російських солдатів — не лише контрактників, а й строковиків — уже відправлено воювати на Донбас, кількість загиблих — невідома.

«Якщо ці хлопці не отримають по зубах у найближчі години (під Амвросіївкою та Новоазовськом. — Ред.), всі успіхи сил АТО в Донецькій області за останні тижні можуть бути просто знівельовані, і доведеться починати все спочатку», — говорить про росіян координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

Проте попередньої ночі російським військам вдалося захопити Новоазовськ, вони вже почали його зачистку і заблокували всі шляхи танками, повідомив один iз ротних батальйону «Дніпро-1» Володимир Шилов. Українські військові мусили відступити з Новоазовська під тиском двох колон важкої техніки російської армії. Загарбники вже окопалися на околицях і вивезли з міста в невідомому напрямку всіх людей без місцевої реєстрації.

Наступною ціллю на шляху окупантів є Маріуполь, адже, на думку військових експертів, Росія хоче пробити собі сухопутне сполучення з Кримом. У самому ж Маріуполі вчора ввечері мав відбутися мітинг за мир, щоб показати Путіну, що прості маріупольці проти військової агресії. У місті швидкими темпами зміцнюють захисні споруди, а волонтери почали формувати партизанські загони для оборони півмільйонного міста.

У сусідній, Дніпропетровській, області вчора скликали засідання Раду оборони регіону. За словами заступника «губернатора» Геннадія Корбана, планували введення плану «Б», деталі якого не розголошували. План включає оборону не лише Дніпропетровської областi, а й сусідньої, Запорізької, та кількох західних районів Донеччини. «Якщо російські війська зайдуть до Маріуполя та на землю Дніпропетровської та Запорізької областей, у Росію поїдуть тисячі гробів iз вантажем «200»! — погрожує пан Корбан. — Російська Федерація просто здригнеться!».

Те, що метою загарбників є саме кримський напрямок уздовж Приазов’я, підтверджує бій наших прикордонників на Херсонщині з диверсантами з Криму, який відбувся у ніч на четвер у районі відділу прикордонної служби «Червоний Чабан». «Зелені кашкети» не лише втримали позиції в ході бою, а й змусили диверсійно-розвідувальну групу втекти назад на півострів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Громадськість обурена тим, що керівництво Міноборони і штабу АТО не надало вчасно підмогу героїчним захисникам Іловайська з числа добровольчих загонів, зважаючи на заяви військових, що підмога вже надійшла. Комбат «Донбасу» Семен Семенченко позавчора ввечері вчергове назвав цю інформацію неправдою. Не було підмоги й учора вранці.

Тож у середу сотні людей пікетували адміністрацію Президента, де вимагали негайно відправити підмогу батальйонам i звільнити Валерія Гелетея з посади міністра оборони. А вчора близько тисячі мітингувальників зібралися під будівлею Міноборони із закликами, якщо підмогу надіслати неможливо, то хоча б «врятувати героїв», створивши коридор iз міста. Адже зрозуміло, що в умовах вторгнення російської армії встигнути на всіх напрямках силам АТО складно. Хоча багато хто вимагав спрямувати на допомогу бійцям важку техніку та резервні частини Збройних сил.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>