Гібридне вторгнення

28.08.2014
Гібридне вторгнення

Росiйськi десантники на прес-конференцiї в СБУ заявили, що не бачили в Українi фашистiв, як про це розповiдало росiйське ТБ.

Підрозділи і частини російської армії вже ледь не відкрито воюють на півдні Донбасу. Військова техніка заходить у зону АТО колонами, в яких, як правило, десятки одиниць бронемашин із зафарбованими розпізнавальними знаками. Гібридна війна не передбачає офіційного оголошення вторгнення. І «відмазки» російського МЗС на кшталт: «та то вони кордон патрулювали і заблукали» щодо затриманих російських десантників уже не діють. Тим більше що самі десантники з Пскова вчора на прес-конференції в СБУ визнали, що в Україні все зовсім не так, як показують по російському телеящику, адже на власні очі переконалися: українці воюють за власну землю!

У прес-центрі АТО повідомляють, що Росія продовжує перекидати військову техніку до прикордонних з Україною районів, а з її території далі обстрілюють українських військових. При цьому військова активність росіян посилилася саме в Ростовській області (на кордоні з Донеччиною та Луганщиною), тоді як в інших областях РФ — військових та техніки значно поменшало.

За даними журналістів, неофіційно отриманими від прикордонників, близько тридцяти танків увійшли в Україну позавчора зі сторони Таганрога. Утім речник РНБО Андрій Лисенко спростував інформацію про цю колону і наголосив на небезпеці іншої колони — з Гукового. Так, ще позавчора було помічено російську колону (до сотні одиниць техніки — танки, БТР, БМП, системи «Град»), яка сформувалася поблизу прикордонного пункту Гуково. Учора ж ця колона вже рухалася у напрямку Тельманового.

Учора на маріупольському напрямку тривав бій за контроль над Новосвітлівкою, тоді як напад на позиції ЗСУ поблизу Адріанополя було відбито. Перейшовши у контрнаступ, наші військові захопили полонених та велику кількість зброї. Рештки механізованої колони, яку 25 серпня розбили сили антитерору і яка рухалася на Маріуполь, не повернулися до Росії, а зайняли позиції в районі сіл Маркіно, Щербак, Холодне, звідки ведуть вогонь по позиціях АТО з танків та гаубиць.

Бійці батальйону «Азов» тримають оборону Новоазовська і «зачищають» навколишні села. Але за даними РНБО, учора російським окупантам вдалося захопити кілька сіл біля Новоазовська, після чого вони відкрили потужний артилерійський обстріл українських позицій, корегуючи вогонь за допомогою безпілотників. Наші військові, у свою чергу, організували пости на найнебезпечніших напрямках ймовірного руху противника в район Маріуполя.

«Загалом, я б не радив російським стратегам iти на Маріуполь — всю вашу бронетехніку ми спалимо і знищимо ще на дальніх підступах до міста», — каже радник глави МВС Антон Геращенко. Адже напередодні батальйон «Азов» отримав артилерійські установки «ЗУ-23-2» та інше важке озброєння. Наразі вирішується питання про доозброєння інших батальйонів.

«Місто Новоазовськ обстрілюють як з боку Росії, так і з захоплених позицій на українській території. Проте місто залишається під контролем наших сил», — запевняє пан Лисенко. І додає, що на північ від Новоазовська росіяни та терористи захопили села Маркіне, Ковське, Щербак, Клімкіно, Сєдово-Василівка, Кузнеці, Рози Люксембург та селище Старобешеве.

У захоплених селах окупанти виставляють блокпости, залишаючи на кожному по три танки і два БТР, взвод особового складу, і просуваються далі. Один iз таких блокпостів із «зеленими чоловічками» було помічено в селі Колоски, повідомляє російський Reuters. Озброєні чоловіки з російською вимовою й у формі без розпізнавальних знаків (лише з білими стрічками) потрапили до цього села ще у вихідні! Ще й ділилися із селянами сухими пайками російського виробництва, при цьому не орієнтувалися на місцевості.

За даними Ради нацбезпеки й оборони, неподалік райцентру Амвросіївка, на виїзді з населеного пункту Побєда розгорнуто штаб батальйонної тактичної групи Збройних cил РФ! «Якщо і ця тактична група заблукала й випадково зайшла на територію України, як і десантники 98-ї дивізії ВДВ, нам залишається нагадати, що повернутися до Росії вони можуть, тримаючись напрямку просто на схід», — каже Андрій Лисенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Сили АТО вогневим ударом артилерії знищили 225 бойовиків та кілька одиниць техніки в районі Горлівки та Іловайська. З Іловайська, де тривають запеклі вуличні бої, евакуювали частину поранених, як про це напередодні просив комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко. За словами комбата, «хлопці закопалися в землю, нарили бліндажів, сепари бояться навіть носа висунути, обстрілюють тільки далекобійними». Водночас Семенченко обурюється, що бійцям добровольчих батальйонів, які обороняють Іловайськ півтора тижня, досі не прислали підкріплення. «Чекати більше нічого. Нас укотре обдурили», — написав він учора на своїй сторінці у «Фейсбуцi», поклавши відповідальність за це на міністра оборони та командувача АТО.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>