Герої Іловайська

21.08.2014
У зоні АТО триває наступ української армії на позиції терористів. Тривають запеклі бої за звільнення Донецька, Луганська, Красного Луча, Шахтарська, Тореза, Сніжного, Зугреса, Горлівки, Станиці Луганської. У нещодавно звільнених Жданівці та Ясинуватій відбувається «зачистка» від бойовиків, які намагаються «залягти на дно». Та найбільш криваві бої останні кілька днів точилися в Іловайську — місті районного значення Донеччини, важливому залізничному вузлі. Якщо ще позавчора сили антитерору (зокрема бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро», «Шахтарськ») контролювали дві третини міста, то вчора вранці — вже майже весь Іловайськ. Усі контратаки бойовиків, які намагалися повернути місто під свій контроль, були відбиті визволителями. Ця звитяга здобута кров’ю героїв, які не припиняли битися навіть уночі: лише за попередню добу загинуло п’ятеро бійців батальйону Нацгвардії «Донбас» та четверо бійців спецбатальйону міліції «Шахтарськ», багато поранених. Бої за утримання Іловайська під контролем визволителів тривали й коли цей номер «УМ» готувався до друку.

За словами радника глави МВС Антона Геращенка, до Іловайська через поля постійно намагаються просочитися дрібні групи терористів з боку Харцизька та Макіївки. Крім цього, бойовики ведуть безладний мінометний вогонь по місту. Але на підтримку добровольцям прийшли військові ЗСУ та бійці батальйону «Азов». Усі разом учора у першій половині дня відбили три атаки бойовиків, у тому числі й танкові. Серед полонених найманців є і п’ятеро російських десантників.

«На підмогу до терористів прийшли незаконні збройні формування «Восток» і «Оплот». Крім того, при спробі завести до міста п’ять одиниць ворожої бронетехніки дві одиниці було знищено бійцями «Донбасу», — йдеться у повідомленні прес-служби цього батальйону Нацгвардії. — Незважаючи на втрати минулої доби, батальйон героїчно продовжив бій під Іловайськом, «Донбас» не відступає та тримає позиції!».

Комбат «Донбасу» Семен Семенченко, важко поранений у вівторок, уже рветься знову на поле бою. Утім лікарі, які його прооперували у Дніпропетровську, кажуть, що той народився «у сорочці» і на одужання комбату потрібно щонайменше два тижні. Президент Петро Порошенко планує нагородити Семенченка орденом Богдана Хмельницького.

Звільнення інших міст, зокрема Донецька і Луганська, уповільнюється через те, що терористи застосовують важке озброєння, незважаючи на великі втрати серед мирного населення. Тоді як силовики обмежені у застосуванні артилерії у великих містах. Очевидці в Донецьку вже неодноразово бачили установку «Град», яка переміщується по місту і веде безладну стрілянину.

Безжальний вогонь по мирному населенню, вочевидь, подобається далеко не всім бойовикам. Між місцевими терористами та російськими найманцями часто відбуваються конфлікти на цьому ґрунті. За даними групи «Інформаційний опір», позавчора у Донецьку відбулося зіткнення між різними групами бойовиків. Група снайперів iз невідомих причин розстріляла мобільну мінометну групу, яка обстрілювала житлові квартали, переміщаючись містом. Більшість мінометників було знищено.

За даними Донецької облдержадміністрації, лише за останню добу в результаті бойових дій в області загинули 34 жителі, ще 29 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Усього з моменту початку ведення обліку постраждалих (з 13 березня) поранення отримали 1748 осіб, загинули — 951.

Гаряче і в Луганську. Незважаючи на три десятки опорних пунктів сил АТО навколо міста, російським найманцям таки вдалося прорватися до обласного центру. За даними групи «Інформаційний опір», в оточений Луганськ зайшло значне підкріплення для бойовиків — до 40 одиниць важкої бронетехніки з Росії.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав до негайного розслідування розстрілу колони мирних біженців у Луганській області. У розмові з Президентом України глава Єврокомісії засудив цей жахливий злочин і наголосив на необхідності забезпечення захисту життя мирного населення. У свою чергу, Петро Порошенко запевнив у початку розслідування цього злочину та притягненні винних до відповідальності.

За останніми даними, кількість жертв обстрілу колони біженців терористами в понеділок збільшилася до 17 осіб, військові продовжують шукати вцілілих. Адже, за словами речника РНБО Андрія Лисенка, вогнем iз «Градів» було повністю розбито дві вантажівки з білими прапорами (люди, переважно жінки і діти, згоріли в них живцем), але чотирьом машинам iз біженцями вдалося вийти з-під обстрілу, і зараз силовики шукають, де вони переховуються.

При цьому місце трагедії продовжують обстрілювати бойовики, щоб приховати свою причетність до злочину проти цивільних, тож проводити розслідування там неможливо.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>